| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Ο κύριος Κ.

Του Θοδωρή Ηλιόπουλου

Δημοσίευση: 18-01-2013 - Στήλη: ΝΕΟΛΑΙΑ - Φύλλο:191
Ο κύριος Κ., ένας ευγενής, κάθεται βουλιαγμένος στην άνετη πολυθρόνα του. Διαβάζει ένα βιβλίο και πού και πού κοιτάζει το χρυσό ρολόι του τοίχου, πάνω από τα γυαλιά πρεσβυωπίας του. Αφήνει το βιβλίο παραδίπλα, πάνω στο περσικό χαλί και σκαλίζει βαριεστημένα τα ξύλα στο τζάκι. Πετάγονται σπίθες, και η φλόγα φουντώνει. Το δωμάτιο σκεπάζεται από φιγούρες που φτιάχνουν οι σκιές.

Ο κύριος Κ. σηκώνεται όρθιος, καλύπτει τη χοντρή του κοιλιά με το πουκάμισο και το βάζει μέσα στο παντελόνι του. Θέλει να είναι προσεγμένος όταν θα αλλάξει ο χρόνος. Φτιάχνει τα μαλλιά του βιαστικά με τις παλάμες του, κατεβάζει τα γυαλιά του να κρέμονται στο στήθος του, και ισιώνει τη γραβάτα του. Κοιτάζει ανυπόμονος την ώρα. Μένουν ακόμη λίγα λεπτά. Δεν αντέχει να περιμένει μόνος.

Βάζει το παλτό του και κατεβαίνει μια βόλτα. Βγαίνει στο κέντρο της πόλης. Κατευθύνεται στη μεγάλη πλατεία. Εκεί, ο δήμαρχος αυτοπροσώ- πως θα καλωσορίσει το νέο έτος. Τι τιμή! Ο κύριος Κ. φτάνει βιαστικός. Μπλέκεται με τον κόσμο σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Μετανάστες, ντόπιοι, πανεπιστημιακοί, ευγενείς, γύφτοι, ακαδημαϊκοί και εργάτες έχουν ενώσει τις μοναξιές τους και δημιούργησαν μία μεγάλη, να τους χωράει όλους.

Ο λαμπρός μας δήμαρχος ανεβαίνει. Δύο, ένα, καλή χρονιά! Πανηγύρια, χαιρετούρες, κόρνες αυτοκινήτων και ο κόσμος διαλύθηκε. Γύρισαν όλοι σπίτια τους, εκτός από αυτούς που δεν έχουν. Και κάτι άλλους ανάπηρους. Και πιο ‘κει είναι μετανάστες και ναρκομανείς. Μόνο οι καταραμένοι έμειναν στη μεγάλη πλατεία. Και, Χριστέ μου, πόσο αποκρουστική την κάνουν. Χαλάνε το χριστουγεννιάτικο κλίμα. Ο κύριος Κ. έφυγε πολύ βιαστικά για το ζεστό του σαλόνι. Δεν αντέχει να τους βλέπει.

Καλή χρονιά!
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!