| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
26 Ξένες Γλώσσες και όχι μόνο

Δημοσίευση: 21-02-2011 - Στήλη: ΝΕΟΛΑΙΑ - Φύλλο:170
Μία ίσως από τις όχι και τόσο γνωστές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι το λεγόμενο «Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών», που εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας, στην Ιπποκράτους, και παρέχει τη δυνατότητα σε φοιτητές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. να διδαχθούν έναντι μικρού αντιτίμου 26 ξένες γλώσσες: Αγγλική, Αλβανική, Αραβική, Αρμενική, Βουλγαρική, Γαλλική, Γερμανική, Δανική, Εβραϊκή, Ιαπωνική, Ισπανική, Ιταλική, Κινεζική, Κοπτική, Κορεάτικη, Νορβηγική, Ολλανδική, Περσική, Πορτογαλική, Ρωσική, Σερβική, Σλοβακική, Σουηδική, Τουρκική, Τσεχική και Φινλανδική είναι οι ουκ ολίγες επιλογές που μπορεί κάποιος να βρει στο Διδασκαλείο και σίγουρα ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετές που δεν βρίσκεις εύκολα στην «αγορά». Είναι όμως αυτό αρκετό για να προσελκύσει τους φοιτητές και κατά πόσο το επίπεδο σπουδών είναι το προσδοκώμενο;


Μιλώντας απ’ ευθείας με φοιτητές που έχουν επιλέξει το Διδασκαλείο για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας διαπιστώσαμε πως οι σπουδές που προσφέρονται ικανοποιούν αρκετούς απ’ αυτούς με κυριότερο κριτήριο το χαμηλό κόστος. Η Θεοδώρα, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής, μας είπε ότι έχει επιλέξει το Διδασκαλείο για λόγους οικονομικούς αλλά και επειδή την «βολεύει το κέντρο» ενώ ο Σταμάτης, φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, μας είπε πως σίγουρα το κόστος είναι χαμηλό σε «σχέση με έξω και το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό με ολιγομελή τμήματα», τα οποία είναι γύρω στα 15 άτομα.

Ο Παναγιώτης πάλι δεν έδειξε ότι θεωρεί ιδιαίτερα φθηνά τα δίδακτρα για φοιτητές και «εν μέσω τέτοιας οικονομικής κρίσης θα έπρεπε να είναι χαμηλότερο το κόστος» αλλά πηγαίνει με φίλους του και τον βολεύουν οι ώρες. Κάποιοι άλλοι μας είπαν ότι δεν τους ικανοποιούν απόλυτα οι καθηγητές που πολλές φορές δεν γνωρίζουν καλά Ελληνικά, καθώς σε μερικά μαθήματα είναι αλλοδαποί και όσο ανεβαίνει το επίπεδο τόσο πιο δύσκολα καταφέρνουν να ανταποκριθούν στην κατανόηση της γλώσσας, ενώ ο Γιάννης έθεσε μία άλλη παράμετρο που έχει να κάνει με τη δυσκολία αναπροσαρμογής του ωραρίου και την αλλαγή τμήματος από αυτό που είχε αρχικά προεπιλεγεί από κάποιον φοιτητή.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο που μας έθεσαν η Κατερίνα και η Πόπη είναι το γεγονός πως δεν μπορεί κανείς να πάρει πίσω τα χρήματα σε περίπτωση που διακόψει και δεν τον ικανοποιεί το επίπεδο σπουδών.

Eιδικά προγράμματα
Στο Διδασκαλείο προσφέρονται ακόμα και ειδικά προγράμματα που μπορούν οι φοιτητές να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους αλλά και να λάβουν κρατικά πιστοποιητικά όπως είναι:

 • Εργαστήριο Γραπτού Προφορικού Λόγου στην Αγγλική επιπέδου Γ1.
 • Ιατρική Ορολογία στην Αγγλική (Φοιτητές Ιατρικών Σχολών ) – (Ιατροί).
 • Ιατρική Ορολογία στη Γαλλική.
 • Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στην Αγγλική επιπέδων Β2-Γ1.
 • Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στη Γαλλική επιπέδου Β2 – Γ1.
 • Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στην Ισπανική επιπέδου Β2 .
 • Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στην Ιταλική επιπέδου Β2-Γ1 .
 • Νομική Ορολογία στη Γαλλική .
 • Νομική Ορολογία στη Γερμανική.
 • Μετάφραση στην Αγγλική.
 • Θεσμοί, Ορολογία & Μετάφραση εγγράφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γαλλική.

Από τα προαναφερθέντα, αυτό με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι το Εργαστήριο Γραπτού Λόγου στην Αγγλική, ίσως επειδή οι απαιτήσεις των καιρών είναι τόσο συγκεκριμένες και επιτακτικές που δεν υπάρχει χρόνος για το «κάτι παραπάνω», όπως μας είπε η Ελένη που ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εξετάσεις στο συγκεκριμένο εργαστήρι, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης και συμμετοχής σε τρίωρα εργαστηριακά μαθήματα με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση του προφορικού και γραπτού λόγου. Σε αυτά μπορούν να συμμετέχουν και όσοι είναι ήδη κάτοχοι πτυχίων Lower και Proficiency με στόχο την προετοιμασία τους σε ομιλίες ποικίλου περιεχομένου, την δυνατότητα ανταπόκρισης σε μια λογομαχία, την εύκολη ανταλλαγή απόψεων και ενώπιον ακροατηρίου και την ανάπτυξη σωματικών δεξιοτήτων που απαιτεί ο προφορικός λόγος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκμάθηση συγγραφής επιστημονικών δοκιμίων σε διαδοχικά στάδια, στην οργάνωση και συνοχή του κειμένου, στην διεξαγωγή έρευνας με στόχο την εξεύρεση και σε άλλες διαδικασίες που ολοκληρώνουν την επιστημονική ιδιότητα.

Αρκετοί όμως είναι και οι φοιτητές που επιλέγουν κάτι τελείως διαφορετικό και αυτό προκύπτει από τη γενικότερη ζήτηση που έχουν γλώσσες, όχι ιδιαίτερα διαδεδομένες όπως είναι τα κινέζικα και τα ιαπωνικά που ζητούν να μάθουν αρκετοί φοιτητές.

Προσπάθεια αναβάθμισης
Η συνεχής προσπάθεια αναβάθμισης του Διδασκαλείου φαίνεται ότι έχει φέρει καρπούς καθώς ο αριθμός των φοιτητών που παρακολουθούν μαθήματα σε σχέση με παλαιότερα είναι σαφώς μεγαλύτερος, καθώς την τελευταία χρονιά οι εγγεγραμμένοι ανήλθαν σε 3.314 με το ενδιαφέρον ολοένα και να αυξάνεται. Η προσπάθεια έχει στόχο όχι μόνο την αναβάθμιση των σπουδών και τα χαμηλά δίδακτρα αλλά και την αύξηση της υλικοτεχνικής υποδομής και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή της προσπάθειας.

Τα δίδακτρα για το Ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 ανέρχονται για τους Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών στα 315 Ευρώ, για τους Φοιτητές άλλων Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι στα 350 και οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο στα 400. Το κόστος ανεβαίνει στα 480, 550 και 700 Ευρώ αντίστοιχα όταν φτάνει κάποιος στα επίπεδα του FCE, Advanced και Proficiency στα Αγγλικά, Dalf I και II και Sorbonne I και II στα Γαλλικά και Kleines Sprachdiplom στα Γερμανικά. Το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται στην οδό Ιπποκράτους 7. Η έναρξη των μαθημάτων έχει γίνει από τις 11 Οκτωβρίου αλλά όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί στη γραμματεία κάθε Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή 11.00-13.00.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!