| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
beat_news 186


Δημοσίευση: 31-05-2012 - Στήλη: ΝΕΟΛΑΙΑ - Φύλλο:186
 

Πόση ελευθερία αντέχει το διαδίκτυο; Σύμφωνα με τις τελευταίες διατάξεις και νομοσχέδια που περνάνε παράλληλα, όχι και τόσο πολλή. Η αρχή έγινε στις Η.Π.Α. με τα νομοσχέδια SOPA και PIPA, τα οποία ακρώνυμα μάλλον κάποιος ελληνάρας της διασποράς θα πρέπει να σκαρφίστηκε, στο πνεύμα των Βρυξελών. Σύντομα ακολούθησαν και ευρωπαϊκές εκδοχές, με λιγότερο πιασάρικους τίτλους. Για τη δημοσιοποίηση του θέματος βοήθησαν και οι παρεμβάσεις των Anonymous, αλλά μέχρις εκεί.

 

Τα νομοσχέδια αυτού του τύπου, με τον ισχυρισμό της προστασίας κατά της πειρατείας (δηλαδή τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών!), επιχειρούν να βάλουν ένα φίμωτρο σε αυτό το καταραμένο Internet. Το αποτέλεσμα θα είναι να μπορεί η κάθε δημοκρατική, κατά τ’ άλλα, χώρα να λογοκρίνει και να περιορίζει την πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως γίνεται ήδη σε αυταρχικά καθεστώτα σαν την Κίνα. Πρακτικά αυτό που θα συμβεί είναι ότι το διαδίκτυο θα «σπάσει» σε μικρότερα δίκτυα, τα οποία δεν θα είναι «συμβατά» το ένα με το άλλο, σαν να προσπαθεί κανείς να ενώσει μαζί κομμάτια από διαφορετικά παζλ. 

 

Και εντάξει, οι περισσότεροι που μπορούμε να εκτιμήσουμε την πολιτισμική αξία της τέχνης (είτε λέγεται μουσική, είτε σινεμά), μπορούμε να δεχτούμε ότι η πειρατεία ζημιώνει κατά ένα βαθμό αυτό που αγαπάμε, αλλά στην πραγματικότητα με τους νόμους αυτούς δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας. Άλλωστε αρκετοί ανεξάρτητοι καλλιτέχνες διακινούν την «πραμάτεια» τους μέσω αυτών των δικτύων, αναγνωρίζοντας ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και ότι είναι μάταια η επιμονή σε πεπερασμένες πρακτικές.

 

Θα ξεχάσει δηλαδή πώς να γράφει καλή μουσική ο Χ καλλιτέχνης επειδή η Ψ δισκογραφική εταιρεία φαλίρισε; Σαφώς όχι, μονάχα θα αλλάξουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορεί να γράψει μουσική. Όποτε γίνεται καταστρατήγηση της έκφρασης ελευθερίας, γίνεται αναφορά στο «1984» του Όργουελ, σε σημείο που να έχει γίνει κλισέ. Δυστυχώς όμως σε αυτή την περίπτωση, το κλισέ γίνεται πραγματικότητα και δεν απέχουμε πολύ από το να πρέπει να ζητάμε άδεια να ανοίξουμε το ραδιόφωνο, πόσο μάλλον να αντιγράψουμε ένα CD για έναν φίλο.

J (spawnite@yahoo.com)
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!