| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημοσίευση: 19-02-2011 - Στήλη: ΝΕΟΛΑΙΑ - Φύλλο:171


Στο κέντρο της Αθήνας, στον ημιώροφο της Πανεπιστημιακής Λέσχης, στεγάζεται ο Π.Ο.Φ.Π.Α, ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων. Ο Πολιτιστικός Όμιλος έχει μια πορεία που ξεκινά από το 1923 όταν και ιδρύθηκε με πυρήνα του τον Θεατρικό Φοιτητικό Όμιλο. Αργότερα εντάχθηκε ως υπηρεσία στην Πανεπιστημιακή Λέσχη με την επωνυμία Θεατρικό Τμήμα και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 δημιουργούνται ακόμα ο Χορευτικός και Κινηματογραφικός Τομέας. Αργότερα θα προστίθετο και ο Φωτογραφικός και θα ερχόταν η μετονομασία του σε Π.Ο.Φ.Π.Α, ο οποίος έχει στόχο όχι μόνο την προβολή έργων τέχνης, αλλά και την ενθάρρυνση των ίδιων των φοιτητών να δημιουργήσουν τα δικά τους, στα πλαίσια της προσπάθειας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την εν γένει δραστηριοποίηση των φοιτητών του. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν οι 4 επιμέρους τομείς που προαναφέραμε, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των φοιτητών:

  • Θεατρικός
  • Χορευτικός
  • Κινηματογραφικός
  • Φωτογραφικός

Ο Θεατρικός Τομέας διοργανώνει κάθε χρόνο δύο, τρεις ή και περισσότερες παραστάσεις με καλεσμένους ηθοποιούς και καθηγητές ώστε να αναδείξει το έργο που γίνεται, το οποίο πολλές φορές αποσπά θετικά σχόλια από κριτικούς. Στόχος είναι τα μέλη του να αποκτήσουν εμπειρία μέσω μαθημάτων υποκριτικής, φωνητικής και κινησιολογίας που διδάσκονται. Ο Στέλιος που έχει παρακολουθήσει κατ’ επανάληψη μαθήματα μας λέει πως «το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό και τα μαθήματα προσφέρουν αρκετές γνώσεις σε αυτόν που θα ενδιαφερθεί πραγματικά». Ο Κώστας μάς λέει πως «η ανταπόκριση στον συγκεκριμένο τομέα είναι πολλές φορές τόσο μεγάλη ώστε να μη γίνονται δεκτές άλλες αιτήσεις λόγω έλλειψης χώρου». Οι παραστάσεις λαμβάνουν χώρα στο θεατράκι του κτηρίου Κωστής Παλαμάς και στο Μουσείο Ιστορίας (Παλιό Πανεπιστήμιο) του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα), με πολλές συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή Φεστιβάλ. Δεν είναι λίγες οι φορές που μέλη του συγκεκριμένου τομέα έχουν διακριθεί για τις υποκριτικές τους ικανότητες. Ο συγκεκριμένος τομέας προσελκύει κατά παράδοση άτομα που ενδιαφέρονται για την τέχνη όπως είναι η Ελένη η οποία μας λέει πως ο τομέας «δεν έχει να ζηλέψει πολλά πράγματα από πιο επαγγελματικές ομάδες λόγω του ζήλου που δείχνουν όλα τα παιδιά, καθώς έχουμε δεθεί και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν πιο πολύ στις απαιτήσεις μιας τόσο σημαντικής τέχνης»

Ο Χορευτικός Τομέας δημιουργήθηκε το 1976 και από το 1990 συμμετέχει σε εκδηλώσεις, σε θέατρα των Αθηνών κάτι που έχει πάρει πλέον την μορφή θεσμού. Ο συγκεκριμένος τομέας έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα λαϊκής παράδοσης καθώς σε καθημερινή βάση διδάσκονται μαθήματα που άπτονται της μουσικής κληρονομιάς χωρίς να μένει στη στείρα αναπαράσταση βημάτων, αλλά της βιωματικής μεταφοράς της κληρονομιάς μας. «Τα μαθήματα γίνονται στην αίθουσα του Α υπογείου της Πανεπιστημιακής Λέσχης και η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Πολλές φορές το μάθημα συνοδεύεται από προβολή κάποιου βίντεο για να γίνουν πιο κατανοητά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε επαρχίας της Ελλάδος καθώς και περιοχών όπως ο Πόντος και η Κύπρος» μας λέει ο Γιάννης, από τους πιο πιστούς μαθητές του τομέα. Οι μαθητές δηλώνουν ευχαριστημένοι γενικά από τη δραστηριότητα του τμήματος και απλά επισημαίνουν πως η προβολή προς τα έξω θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Σε κάθε περίπτωση στόχος του μαθήματος είναι η μεταφορά του χθες στο σήμερα μέσα από τη μουσική και λαϊκή παράδοση. Ο Στέλιος που παρακολουθεί τακτικά τα μαθήματα μας είπε πως «στο τέλος κάθε χρονιάς συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και διοργανώνεται μία κεντρική παράσταση με παραδοσιακές ενδυμασίες σε κεντρικό Θέατρο της Αθήνας. Η προβολή σαφώς και θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αλλά αρκούμαστε και σε ό,τι έχουμε. Η προσπάθεια είναι σημαντική και βελτιωνόμαστε συνεχώς με εντατική δουλειά»

Ο Kινηματογραφικός Τομέας έχει στόχο την καλλιέργεια της κινηματογραφικής κουλτούρας των φοιτητών ώστε να μπορούν να είναι καλοί θεατές αλλά και ταυτόχρονα μέσα από τη συζήτηση και τον προβληματισμό να αναπτύξουν τις δικές ιδέες και παραστάσεις ώστε να μπορούν να βελτιώσουν τους ίδιους αλλά και την επιστημονική τους εξέλιξη. Στον Κινηματογραφικό Τομέα διδάσκονται σενάριο, τεχνική, ανάλυση, σκηνοθεσία σε ένα πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα και γίνονται προβολές σε φιλμ 35 mm και βιντεοπροτζέκτορα. Ο Τομέας υποστηρίζει ακόμα την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους με υλικοτεχνική υποδομή και digital video παίρνοντας μέρος σε φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις. Ο Σάκης, τακτικός επισκέπτης του Τομέα, θεωρεί πως θα μπορούσε να γίνει μία πιο συντονισμένη προσπάθεια προβολής του έργου του Τομέα, ο οποίος «προσπαθεί πράγματι να εμφυσήσει κάποιες βασικές αρχές στους μαθητές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια. Τον κινηματογράφο πρέπει να τον αγαπάς. Και εμείς όλα τα παιδιά δείχνουμε ζήλο και προσπαθούμε και να μαθαίνουμε και να προάγουμε τον τομέα μας. Τα μαθήματα γίνονται στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «ΙΡΙΣ» στο ισόγειο της Πανεπιστημιακής Λέσχης για όποιον ενδιαφέρεται» καταλήγει, δείχνοντας έτσι τον ζήλο του για να έρθουν νέα άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα. Η εγγραφή κοστίζει 5 ευρώ για όλο το χρόνο για όποιον θέλει να έχει τα δικαιώματα μέλους. Οι προβολές και τα σεμινάρια είναι με ελεύθερη είσοδο.

Τέλος υπάρχει και ο Τομέας Φωτογραφίας, ο οποίος όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι και ο «καταϊδρωμένος». Έχει στόχο να εισάγει τους φοιτητές στο κόσμο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας όχι μόνο από άποψη τεχνικής αλλά και συγκεκριμένης αντίληψης για το πώς θα «ερμηνεύουν» αλλά και θα αντιλαμβάνονται μία καλλιτεχνική φωτογραφία. Προβάλλονται σημαντικοί φωτογράφοι και μαζί με την ανάλυση περί αισθητικής υπάρχει και η δυνατότητα για εκμάθηση τεχνικών εμφάνισης μιας φωτογραφίας σε σκοτεινό θάλαμο. Η Πόπη μας λέει πως έχει κερδίσει πράγματα από τον Τομέα αλλά δεν την βόλευαν πάντα οι ώρες και έτσι δεν συνέχισε τακτικά. Αλλά το συστήνει ανεπιφύλακτα για όποιον «αγαπά τη φωτογραφία και θέλει να πάρει μια παραπάνω άποψη για την ιστορία της και όχι μόνο». Ο Πέτρος μας μίλησε για τις «εξορμήσεις στην πόλη αλλά και αλλού με στόχο την εξοικείωση με τον φωτογραφικό φακό και τη δημιουργία λευκωμάτων. Η φωτογραφία είναι μία τέχνη που δεν έχει την δέουσα προσοχή από τον κόσμο. Ο πολύς κόσμος βλέπει πολύ επιφανειακά μια φωτογραφία ενώ στην πραγματικότητα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες τέχνες» Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διαλέξει μία ώρα την εβδομάδα όπου θα παρακολουθεί συγκεκριμένο μάθημα.

i:Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να γίνουν μέλη του Π.Ο.Φ.Π.Α. με γραπτή αίτηση τους στο Γραφείο του Π.Ο.Φ.Π.Α. που στεγάζεται στον ημιώροφο της Πανεπιστημιακής Λέσχης (Ιπποκράτους 15).
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 36 88 205 - 210 36 88 275 - 210 36 88 276
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!