| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημοσίευση: 08-12-2011 - Στήλη: ΝΕΟΛΑΙΑ - Φύλλο:180
Ακόμα μία χρονιά ξεκινάει για τον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με πολύ κέφι και δημιουργικότητα, παρά τα προβλήματα χρηματοδότησης, ο Π.Ο.Φ.Π.Α. συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη φοιτητική πολιτιστική στέγη, με πολυετή παρουσία και αναγνωρισμένη δραστηριότητα. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και αξίζει να αφιερώσει χρόνο κανείς και να ασχοληθεί με τους τομείς είτε ενεργά ως μέλος, είτε παρακολουθώντας το έργο τους.


Φωτογραφικός Τομέας

Ξεκίνησε η λειτουργία του από το 1987. Πέρα από την εκμάθηση των τεχνικών λήψης, παραγωγής, δημιουργίας και επεξεργασίας της φωτογραφίας και τη γενικότερη καλλιέργεια φωτογραφικής αντίληψης, τα μέλη του τομέα διδάσκονται τις τεχνικές εμφάνισης και εκτύπωσης του φιλμ, καθώς επίσης και την επε- ξεργασία της φωτογραφίας με τα πιο σύγχρονα ψηφιακά μέσα. Παράλληλα πραγματοποιεί φωτογραφικές εξορμήσεις σε διάφορα μέρη της πόλης με σκοπό την εξοικείωση με τη φωτογραφική λήψη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο τέλος κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς, πραγματοποιούνται εκθέσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπου προβάλλεται το έργο των νέων μελών, ενώ κάθε δύο χρόνια εκδίδεται ένα λεύκωμα με τις σημαντικότερες φωτογραφίες τους. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία, άσχετα από την ηλικία και το επίπεδο των γνώσεών του. Οι εγγραφές ξεκίνησαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται, ενώ η πρώτη συνάντηση των μελών του Τομέα έγινε στις 17 Οκτωβρίου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο 30 Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου ο Φωτογραφικός Τομέας πραγματοποίησε έκθεση στο Πολιτιστικό Στέκι του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. Σε κάθε τεύχος, ξεκινώντας από το παρόν, θα φιλοξενούμε τη φωτογραφία του μήνα σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Τομέα.

 

Επικοινωνία: 210 36 88 205

E-mail: photopofpa@gmail.com

Facebook: http://www.facebook.com/event.php?eid=170849959662653

 

Κινηματογραφικός Τομέας

 

Σκοπός του Κινηματογραφικού Τομέα είναι η καλλιέργεια της κινηματογραφικής παιδείας στους φοιτητές, ώστε να γίνουν καλοί θεατές της τέχνης του κινημα- τογράφου. Σήμερα ο Κινηματογραφικός Τομέας έχει ένα πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα σεμιναρίων (σεναρίου-τεχνικής-ανάλυσης-σκηνοθεσίας) και προβολών σε φίλμ 35mm και βιντεοπροτζέκτορα.
Επιπλέον, υποστηρίζει, παρέχοντας τεχνικά υλικά και κινηματογραφικό εξοπλισμό, την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους των μελών του σε φορμά 8mm και digital, ενώ παράλληλα διοργανώνει και εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ και αφιερώματα.Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις 21 Οκτωβρίου και οι εγγραφές συνεχίζονται όλη τη χρονιά τις ώρες των σεμιναρίων.

 

Φέτος στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερης ψηφιακής ταινίας, η ταινία Gran Partita σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Σκούρα και σε παραγωγή του Τομέα. Ο Αλέξανδρος Σκούρας είναι εισηγητής του σεμιναρίου “Ερασιτέχνης Κινηματογραφιστής”. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Κωνσταντίνου Κρητικού και o ήχος/μοντάζ του Φώτη Μιχαήλ, εισηγητών του “Σεμιναρίου Φωτογραφίας” και του “Τεχνικού Σεμιναρίου” αντίστοιχα. Βοηθός σκηνοθέτη διετέλεσε η Λουκία Τζωρτζοπούλου που επιμελείται του σεμιναρίου “Animation” και των αντίστοιχων εργαστηρίων, ενώ σε διάφορα στάδια της παραγωγής βοήθησαν αρκετά μέλη. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν εξ ολοκλήρου με τη χρήση εξοπλισμού του τομέα καθώς επίσης και το post production.


Επικοινωνία: 210 3688275
E-mail:ekinimatografiko@gmail.com
Facebook: http://www.facebook.com/Kinimatografikos?ref=mf
Προβολές και λοιπές
πληροφορίες: http://kinimatografiko.gr

 

Χορευτικός Τομέας

 

Άρχισε να λειτουργεί το 1976. Σκοπός του είναι η ευαισθητοποίηση των φοιτητών σε θέματα που αφορούν τον λαϊκό πολιτισμό. Στο Α’ υπόγειο της Πανεπιστημιακής Λέσχης λειτουργούν τμήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στα οποία διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Φέτος λειτουργεί ξεχωριστό τμήμα Χορωδίας και τμήμα Προβολής Λαογραφικού Υλικού. Κάθε χρόνο οργανώνονται πολλές παραστάσεις καθώς και μία κεντρική παράσταση με συγκεκριμένη θεματολογία προβάλλοντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά και τα μαθήματα ξεκίνησαν από τις 17 Οκτωβρίου.
Επικοινωνία: 210-3688276
E- mail: xoreutikos.tomeas

 

Πρόγραμμα μαθημάτων
Χορευτικού Τομέα για το
Ακαδημαϊκό έτος 2011-2012


Δευτέρα
17:00 - 19:00 Β´ Τάξη
19:00 - 20:00 Χορωδία.
Προβολή Λαογραφικού Υλικού
(κάθε εβδομάδα εναλλάξ)
20:00 - 21:00 21:00 - 22:00
Ομάδα παραστάσεων
Τρίτη
19:00 - 21:00 Κρητικά
(αρχάριοι)

Τετάρτη
19:00 - 21:00 Α´ τάξη
Πέμπτη
19:00 - 21:00 Κρητικά
(προχωρημένοι)
Παρασκευή
17:00 - 19:00 Α´ Τάξη

 

Θεατρικός Τομέας


Οι εγγραφές πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και πλέον οι τρεις θεατρικές ομάδες: «Άφαντοι», «Δρυς» και «Θεατροδίνη», ξεκίνησαν ενεργά τις δραστηριότητές τους. Λόγω της φύσεως του τομέα, ο αριθμός συμμετεχόντων και οι ημερομηνίες εγγραφής είναι πιο αυστηρά προσδιορισμένες. Ωστόσο το μοναδικό κριτήριο εγγραφής είναι η έγκαιρη προσέλευση και ο αριθμός προτεραιότητας και όχι κάποιο casting. Γεννήθηκε το 1923 και όπως επισημαίνουν τα μέλη του: «έχει ανάγκη από ανθρώπους με μεράκι, αγάπη και διάθεση για θέατρο, που θέλουν να ανακαλύψουν άλλες πτυχές του εαυτού τους, θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα της βίας, της μιζέριας και του ψυχολογικού πολέμου και να επιστρέψουν σε αυτήν βλέποντάς την από μία άλλη οπτική γωνία. Πιο ανθρώπινη, πιο ειλικρινή και ίσως πιο καλλιτεχνική».
Επικοινωνία: 210 36 88 205

To group του Π.Ο.Φ.Π.Α
και όλων των Τομέων στο

Facebook: http://www.facebook.com/groups/16443844111/

 


Η καλλιτεχνική έκφραση στο Ε.Κ.Π.Α. σήμερα


Η ίδια η ελληνική λέξη «παιδεία» δείχνει πως η μόρφωση δεν μπορεί να είναι μια στείρα μετάδοση γνώσεων. Μία από τις σημαντικές ευκαιρίες που παρέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών σήμερα περνά μέσα από ένα «εργαλείο» που οι αρχαίοι Έλληνες πρώτοι θεώρησαν διδασκαλία: μέσα από το θέατρο και τις σχετικές με αυτό τέχνες. Έτσι, δίνεται στους φοιτητές η αφορμή για μια εμπειρία διδασκαλίας πέρα και πάνω από αυτήν που έχουν στις επίσημες σπουδές τους.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τέσσερεις δραστήριους τομείς, τον κινηματογραφικό, τον θεατρικό, τον φωτογραφικό και τον χορευτικό, είναι μία ελεύθερη δίοδος έκφρασης. Καλλιτεχνικές ομάδες με προβληματισμό πάνω σε όλο το φάσμα της ζωής που περιμένει τους ενήλικες αυτής της χώρας διδάσκονται θέατρο, κινηματογράφο, χορό και φωτογραφία, με επίγνωση ότι οι τέχνες προάγουν τη φαντασία και επομένως τη βαθύτερη κατανόηση των δομών που σύντομα θα κληθούν να δαμάσουν. Από αυτές τις προσπάθειες αναδείχθηκαν οργανωμένες ομάδες που φιλοξένησε φέτος η σειρά εκδηλώσεων «Οικο-Φοιτητικό Αίθριο». Με την πρωτοβουλία του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, το «Οικο-Φοιτητικό Αίθριο» αποτέλεσε το βήμα για θεατρικές παραστάσεις, πρακτικά εργαστήρια, διαλόγους και περιβαλλοντικές θεατρικές δράσεις. Πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας, που έκανε δύο επιτυχημένες «δοκιμαστικές πτήσεις», τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2011, ήταν η κ. Άννα Λάζου, που διδάσκει φιλοσοφία στο Φ.Π.Ψ. και είναι υπεύθυνη για την εικοσάχρονη πορεία της καλλιτεχνικής-πολιτιστικής ομάδας «ΔΡΥΣ–Θεατρική Πρωτοβουλία Νέων».

Ο πλήρης τίτλος της σειράς εκδηλώσεων ήταν «Οικο-Φοιτητικό Αίθριο–Φεστιβάλ Φιλοσοφικής Σχολής» και οι δράσεις που υποστήριξε πραγματοποιήθηκαν από 8 έως 12 Μαΐου στον χώρο Booze Co-operativa, Κολοκοτρώνη 58, και από 1 έως 8 Ιουλίου στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου, στην Πλάκα.
Συνεργάσθηκαν οι άτυπες ομάδες ΔΡΥΣ-Π.Ο.Φ.Π.Α., ΔΡΥΣ ΙΙ, δρΥος ΤόΠοι, Έκφραση, Φωτοσκίασις, Ομάδα Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης του Θεάτρου Δόρας Στράτου, ενώ φιλοξενήθηκαν οι πολιτιστικοί φορείς Πολιτιστική Πρωτοβουλία Νέων-ΥOUCI, Πολιτιστική Αργολική Πρόταση και Art Syndicate, με αντίστοιχες παραστάσεις κι εκδηλώσεις. Προβολές, παραστάσεις (όπως το Γράμμα στον Ορέστη του Ι. Καμπανέλη και ο Μίχαελ Κόλχαας του Κλάιστ), δραματοποιημένες διαλέξεις, ομιλίες και αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων προσέλκυσαν ένα μεγάλο κοινό. Μάλιστα η προσέλευση των θεατών κάλυψε πλήρως τη
χωρητικότητα των αιθουσών που φιλοξένησαν το Φεστιβάλ – τον Μάιο 200 θεατές παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις ενώ τον Ιούλιο 300.

 

Η πρόταση: το Ε.Κ.Π.Α. ως εφαλτήριο πολιτισμού


Το «Οικο- Φοιτητικό Αίθριο» ήταν μία προσπάθεια να παράσχει το Ε.Κ.Π.Α. ένα βήμα στους φοιτητές για αναγνώριση της πολιτιστικής τους δημιουργίας πέρα από τα στενά φοιτητικά όρια και να υποστηρίξει την προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού. Η προσπάθεια αυτή φιλοδοξεί να θεσπιστεί ως θεσμός, ετήσιος ή ανά δύο χρόνια, που θα δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας με παρόμοιους διεθνείς θεσμούς, όπως η Διεθνής Εταιρεία Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1994 (Association internationale du théâtre à l’Université (AITU) βλέπε http://aitu-iuta.org/ index.php/public/fr/about/)

Η κ. Λάζου εξηγεί πως ο Π.Ο.Φ.Π.Α. έχει μία ιστορία αιώνος, και είναι μία σημαντική δίοδος, που όμως στηρίζεται κυρίως στη φοιτητική αυτενέργεια, χωρίς υποστήριξη που θα μπορούσε να ενώσει τις ποικίλες προσπάθειες και να τις φέρει σε ένα διεθνές προσκήνιο. Το
φεστιβάλ επιθυμεί να τις εντάξει σε μια συνάντηση καλλιτεχνών, αφού θεωρεί ότι οι δημιουργοί αποζητούν συχνά απαντήσεις στους ίδιους προβληματισμούς. Αυτό που προτείνεται απαντά σε μια κεντρική επιθυμία που έχουν όλες οι καλλιτεχνικές δράσεις: την έξοδό τους από μία απομόνωση που κάποτε φαντάζει αναγκαία, λόγω πενιχρών πόρων, αλλά δεν είναι. Το προτεινόμενο φεστιβάλ θα συγκεντρώνει όλες τις ενδιαφερόμενες ομάδες υπό μία «στέγη», ώστε να μη διασπαθίζεται η δημιουργική δύναμη των φοιτητών σε μικρότερες κινήσεις που δεν μπορούν πάντα να τύχουν της απαραίτητης προσοχής και στήριξης, επικοινωνιακής, υλικής, διδακτικής.

Αντιμετωπίζοντας τον κόσμο υπό το πρίσμα του Θεάτρου: Η θεατρική πράξη στο επίκεντρο της πολιτισμικής πορείας.

Ο Αριστοτέλης θεωρεί ότι η θεατρική πράξη αποσκοπεί σε μια νέα έκφραση μιας καθολικής
αλήθειας, σε αντίθεση με την ιστορία, που ασχολείται με τα επιμέρους (W. D. Ross, Αριστοτέλης, 1993, σελ. 397). Έτσι κάθε θεατρική παρουσίαση, κάθε «διδασκαλία», αναδεικνύει και μία νέα πρόταση, μια νέα οπτική και έναν νέο διάλογο – επαναδιαπραγμάτευση των καίριων ζητημάτων της ζωής και της κοινωνίας με τον θεατή.

Στο βιβλίο Ομιλίες περί Εκπαίδευσης, έκδοσης του 1969, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Σικάγο ανέφερε: «Κάποιοι λένε ότι η κοινωνία θα καταφέρει το είδος της εκπαίδευσης που της αξίζει. Ο θεός βοηθός αν ποτέ γίνει αυτό» (Χάνα Άρεντ, «Απείθεια Πολιτών», στο Οι κρίσεις της δημοκρατίας, 1972, εκδ. Harcourt Grace Janovitch, σελ. 93 – στα αγγλικά). Ο παιδευτικός χώρος που αρνείται η κοινωνία στην καλλιτεχνική έκφραση, στρεφόμενη στη διασκέδαση αντί της ψυχαγωγίας, μπορεί να διαφυλαχθεί από το Πανεπιστήμιο.

Νέες τάσεις στην ψυχολογία υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που γεννιούνται σε μια οικογένεια
υποδεικνύουν στους γονείς λανθασμένες συμπεριφορές τους και πώς να τις διορθώσουν. Αυτή είναι μια δυνατότητα και με τους νέους μιας ολόκληρης κοινωνίας: όταν δεν χειραγωγούνται, αλλά τους επιτρέπεται η ελευθερία της έκφρασης, μπορούν να φανταστούν και να υποδείξουν πολιτικές και κοινωνικές λύσεις που οι μεγαλύτεροι, εγκλωβισμένοι σε ανάγκες, δεν μπορούν τη δεδομένη στιγμή να φανταστούν.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!