| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Καλειδοσκόπιο - Ένα φοιτητικό περιοδικό στην εφημερίδα του Πανεπιστημίου

Δημοσίευση: 12-10-2011 - Στήλη: ΝΕΟΛΑΙΑ - Φύλλο:178
Με το παρόν τεύχος, το φοιτητικό περιοδικό «Καλειδοσκόπιο» ξεκινά τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο και αναλαμβάνει, για τη σεζόν που μόλις άρχισε, τη σύνταξη του δισέλιδου που διαβάζετε.
Η επικαιρότητα είναι πάνω – κάτω γνωστή σε όλους: δάνεια, μνημόνια, τρόικες, διαδηλώσεις, φόροι, στημένα κ.λπ. Και εξίσου γνωστή είναι η προσπάθεια να μην μας παρασύρει αυτή η μιζέρια! Εμείς, από το δισέλιδο της εφημερίδας του Πανεπιστημίου θα παρουσιάζουμε την επικαιρότητα, αλλά από φοιτητική σκοπιά.
Δεν απευθυνόμαστε μόνο σε φοιτητές. Αντίθετα, αυτοί που γράφουμε είμαστε φοιτητές και μέσα από τα άρθρα μας ευελπιστούμε να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία του φοιτητικού κόσμου με τον υπόλοιπο, με την κοινωνία.
Δίχως διαμεσολαβητές και άλλους φωστήρες – αναλυτές που εξηγούν πώς σκέφτεται ο φοιτητής. Θέλουμε η φωνή μας να ακούγεται άμεσα. Σαφώς, ένα δισέλιδο σε ένα έντυπο δεν αρκεί να αποκαταστήσει αυτή τη σχέση, ούτε και είμαστε οι αυτόκλητοι αντιπρόσωποι του φοιτητικού σώματος. Ωστόσο θεωρούμε αυτονόητο και προϋπόθεση των παραπάνω, η εφημερίδα του ΕΚΠΑ να φιλοξενεί τακτικά αρθρογραφία φοιτητών. Γι’ αυτό και παρακινούμε όποιον ενδιαφέρεται να γράψει ή θέλει να δημοσιευτεί άρθρο του να ψάξει να μας βρει! (βλ. παρακάτω)
Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο είναι ιδιαίτερα σημαντική και για έναν ακόμη λόγο – πόσω μάλλον τώρα! Όταν το Πανεπιστήμιο βάλλεται, μόνο το ίδιο μπορεί να δώσει τις απαντήσεις. Και το ίδιο αποτελείται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία πρέπει να είναι ενωμένη. Ανεξαρτήτως προσώπων – φορέων των θεσμικών ιδιοτήτων, το πανεπιστήμιο που προασπιζόμαστε χαρακτηρίζεται από σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, και μεταξύ του πανεπιστημίου ως ιδρύματος και της κοινωνίας. Εμείς, ως «Καλειδοσκόπιο» προτάσσουμε αυτούς τους στόχους!

 

Θοδωρής Ηλιόπουλος

 

Τι είναι λοιπόν το Καλειδοσκόπιο;

Πάνε περίπου 12 χρόνια από τότε που το πρώτο «Καλειδοσκόπιο της Φιλοσοφικής» κυκλοφόρησε. Ένα τσούρμο φοιτητές από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, με μεράκι, ευρηματικές ιδέες και μια μεγάλη δόση τρέλας ξεκίνησαν να μαζεύουν κόσμο για να εκδίδουν κάθε τρίμηνο το πρώτο free press περιοδικό στην Ελλάδα, και αυτό που έγινε εν τέλει το μακροβιότερο. Μετά από σαραντατέσσερα τεύχη, εκατόν εξήντα συντάκτες και πανελλήνια αναγνώριση ως το πιο πετυχημένο φοιτητικό περιοδικό, το Καλειδοσκόπιο συνεχίζει την πορεία του, κάθε χρονιά και πιο διαφορετικό, πιο δημιουργικό, πιο δυνατό. Μια μεγάλη παρέα που μαθαίνει να λειτουργεί σαν ομάδα, όπως μας έλεγαν στα σχολεία οιδάσκαλοι και οι καθηγητές ότι θα πρέπει να λειτουργούμε, έτσι εμείς γράφουμε, οργανώνουμε εκδηλώσεις, ενημερωνόμαστε, εμπνεόμαστε, φτιάχνουμε κάθε βδομάδα στις συναντήσεις μας ένα περιοδικό από το μηδέν. Το Καλειδοσκόπιο έχει κατακτήσει πολλά, και κυρίως εμπειρία. Κάθε νέος συντάκτης που συμμετέχει έρχεται και μαθαίνει πώς δουλεύουμε, για να προσθέσει κι εκείνος μετά το δικό του όνειρο, τον δικό του τρόπο, τη δική του γνώση και κάπως έτσι, συνεχίζουμε να αλλάζουμε αλλά πάνω απ’όλα να πρωτοτυπούμε.


Δώρα Κοροβέση
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!