| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Σφαγή στη Λιβύη

Δημοσίευση: 21-03-2011 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:173
Aντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικό κτήριο σε πόλη της ΛιβύηςΗ B. Aφρική φλέγεται. Η εξέγερση στην Τυνησία άναψε φωτιές που δεν είναι εύκολο να σβήσουν σε ολόκληρο το αραβικό κόσμο και τη Βόρεια Αφρική. Πρόκειται για λαϊκές εξεγέρσεις των πολιτών εναντίον στα καθεστώτα των χωρών τους. Κοινός παρονομαστής, η αντίδραση απέναντι στην πολύμορφη καταπίεση και το αίτημα για να εγκαταλείψουν την ηγεσία των χωρών οι κυβερνήσεις τους.

Μετά την Τυνησία και την Αίγυπτο, η ένταση μεταφέρθηκε στη Λιβύη όπου και οι αιματηρές συγκρούσεις μαίνονται τις τελευταίες ημέρες.

Ο έλεγχος της πρωτεύουσας Τρίπολη αποτελεί το «μήλον της έριδας» που θα κρίνει το μέλλον του καθεστώτος, μετά και την απόφαση του ηγέτη της χώρας Μ. Καντάφι να ανοίξει τις αποθήκες όπλων της, για να ενισχύσει τους οπαδούς του. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι νεκροί στη χώρα έχουν ξεπεράσει τους 1.000 τις ημέρες που διαρκεί η εξέγερση.

Τελευταίο αιματηρό επεισόδιο, η μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση που έγινε τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου στην Τρίπολη. Η διαδήλωση πνίγηκε στο αίμα όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονταν. Αιματηρές όμως ήταν και οι διαδηλώσεις που έγιναν την ίδια περίοδο στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας, όπως το Μπεν Ασούρ και το Φάσλουμ. Ο Μουαμάρ Καντάφι από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση στους υπερασπιστές του να προστατεύσουν τη Λιβύη, ενώ είπε ότι η χώρα «θα γίνει μια κόκκινη φλόγα, ένα κάρβουνο που καίει».

Ψύχραιμοι διαπραγματευτές από την πλευρά της κυβέρνησης ωστόσο, εισηγούνται να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με τους εκπρόσωπους των αντικυβερνητικών δυνάμεων ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Η κυβέρνηση όμως χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές τρομοκράτες και προς το παρόν καμία κίνηση αναζήτησης ειρηνικής λύσης δεν φαίνεται να προωθείται.

χαρτηςΗ Τρίπολη, στην οποία και μαίνονται οι συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί το τελευταίο προπύργιο τους συνταγματάρχη Καντάφι.

Δεν έλειψαν τις προηγούμενες ημέρες και οι επιθέσεις σε χώρους λατρείας. Ανάμεσα σ αυτές το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ένοπλοι άνδρες που υποστήριζαν το καθεστώς Καντάφι, έπνιξαν στο αίμα διαδήλωση μουσουλμάνων οι οποίοι μόλις είχαν βγει από ένα τέμενος μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα τουλάχιστον δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέβασαν τον αριθμό στους πέντε νεκρούς.


Το μήνυμα Καντάφι
Ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι απηύθυνε τις προηγούμενες ημέρες σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μήνυμα σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, πριν ξεκινήσουν οι αιματηρές συγκρούσεις στην πόλη.

Αναφερόμενος στους «εχθρούς της χώρας», δήλωσε ότι: «Θα πολεμήσουμε αν το θέλουν και θα τους νικήσουμε»

Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση της Λιβύης είχε διατάξει και τη μαζική διανομή χρημάτων με τη μορφή αύξησης μισθών και επιδομάτων για την αγορά τροφίμων.

Πάντως, η Γαλλία και η Βρετανία πρότειναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. σχέδιο απόφασης που προβλέπει την επιβολή «συνολικού εμπάργκο όπλων και κυρώσεων» στη Λιβύη, καθώς και την υποβολή αιτήματος προς «το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Oι εξελίξεις στις άλλες χώρες της B. Aφρικής


Αίγυπτος: Aποχώρηση Mουμπάρακ – ο στρατός στο «τιμόνι»
Μετά από αιματηρές συγκρούσεις και διαδηλώσεις που διήρκεσαν λιγότερο από μήνα, τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου ανέλαβε τελικά ο στρατός, ενώ ο επι σειρά ετών ηγέτης της Χόσνι Μουμπάρακ εκδιώχθηκε από τη χώρα. Αίτημα είναι τώρα η σύνταξη καινούργιου Συντάγματος και η άμεση προκήρυξη εκλογών για τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Στην Αίγυπτο, το υπόστρωμα που οδήγησε στην εξέγερση των πολιτών και τις βίαιες συγκρούσεις που ακολούθησαν ήταν από καιρό ορατό: οικονομική ανέχεια, ανεργία, χαμηλοί μισθοί, έκρηξη στις τιμές των τροφίμων, έλλειψη δημοκρατικών ελευθεριών. Οι Αιγύπτιοι επί ημέρες συγκρούονταν στους δρόμους του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και του Σουέζ με την αστυνομία αλλά και με μονάδες στρατού και αρμάτων μάχης που βρίσκονταν στους δρόμους των Αιγυπτιακών πόλεων.

Δεκάδες νεκροί και δεκάδες τραυματίες ηταν ο απολογισμός των πρώτων ημερών των συγκρούσεων όπου έγιναν και περισσότερες από 1.000 συλλήψεις.

Από την πλευρά του ο Χόσνι Μουμπάρακ επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας και έδωσε εντολή να κατέβουν τανκς στους δρόμους του Καΐρου και του Σουέζ.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων που ακολούθησαν, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Και εδώ, ο στρατός άνοιξε πυρ όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν πάνω στα άρματα που βγήκαν στους δρόμους για να επιβάλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας .

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, στο πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα μετά το ξέσπασμα των ταραχών, δήλωσε ότι δεν παραιτείται και πρόσθεσε ότι θα ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις υπό νέο κυβερνητικό σχήμα.

Την ίδια περίοδο ο Χ.Μουμπάρακ είχε αποφασίσει για να εκτονώσει την κρίση να ορίσει για πρώτη φορά αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του. Στη θέση αυτή τοποθέτησε τον στενό συνεργάτη του και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ομάρ Σουλεϊμάν.


Τυνησία: Eύθραυστη η μεταβατική περίοδος – αναμένονται νέες εξελίξεις
Από μια κλωστή κρέμεται η σταθερότητα της μεταβατικής κυβέρνησης Γανούσι της Τυνησίας, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν και πάλι προειδοποιητικά πυρά των δυνάμεων ασφαλείας κατά διαδηλωτών.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοίνωσε ωστόσο ότι θα διεξαχθούν «εκλογές το αργότερο στα μέσα Ιουλίου», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου η οποία δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο TAP. Δεν διευκρίνισε όμως εαν πρόκειται για βουλευτικές ή για προεδρικές εκλογές.

Η κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες με τις διαφορετικές πολιτικές ομάδες «δεν πρέπει να συνεχιστούν μετά τα μέσα Μαρτίου».

Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν προειδοποιητικά πυρά μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στην Τύνιδα, ενώ όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που σκαρφάλωναν στα παράθυρα του κτηρίου.

Οι διαδηλωτές ωστόσο παρέμειναν στις θέσεις τους και δεν αποχώρησαν ζητώντας τελικά την παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης της Τυνησίας.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!