| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Αντιμετώπιση όλων των δυσλειτουργιών τώρα ζητούν τα Πανεπιστήμια

Δημοσίευση: 04-07-2013 - Φύλλο:197


Για μια ακόμη φορά τα Πανεπιστήμια της χώρας εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την είσοδο υπεράριθμων φοιτητών στα αμφιθέατρά τους, καθώς και την εφετινή χρονιά, με μειωμένους στο μισό τους προϋπολογισμούς τους, το υπουργείο Παιδείας δεν ακολούθησε τις προτάσεις των διοικήσεών τους στον αριθμό των εισακτέων. Αυτό είπαν μεταξύ άλλων οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, σε έκτακτη Σύνοδο τους που έγινε στην Αθήνα, όπου και συζητήθηκαν τα προβλήματα στη λειτουργία τους. Είναι ανάγκη να αποκτήσουν τα ανώτατα Ιδρύματα τα χώρας τον πρώτο λόγο τόσο στον ορισμό του αριθμού των εισακτέων τους όσο και στην επιλογή των φοιτητών τους και την εμπλοκή των εκπροσώπων τους στην εξεταστική διαδικασία. Η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική και για άλλη μια φορά συζητήθηκε στη Σύνοδο πρυτάνεων. Κατά τα άλλα με νέα κυβέρνηση και δυο νέους υφυπουργούς τους κ. Συμεών Κεδίκογλου και Κώστα Γκιουλέκα, αντιμετωπίζουν τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας την πιο κρίσιμη ίσως περίοδο στη λειτουργία τους.

 

Σε φορτισμένη περίοδο για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις μεν, αλλά με σαφή την αδυναμία των πανεπιστημίων της χώρας να ανταποκριθούν στην υψηλή αποστολή που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία με «πετσοκομμένους» προϋπολογισμούς και χωρίς επαρκή αριθμό καθηγητών, συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες εκτάκτως η Σύνοδος πρυτάνεων. Οι πρυτάνεις των ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας διαμαρτυρήθηκαν για τον αριθμό των εισακτέων που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας, ειδικά στα τμήματα της Περιφέρειας. Τον αριθμό αυτόν τον κρίνουν αυξημένο, με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων τους. Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας όμως ζήτησαν και τη διόρθωση μιας σειράς δυσλειτουργιών του νέου Νόμου Πλαισίου για τη λειτουργία τους, οι οποίες και έχουν δημιουργήσει σειρά μεγάλων προβλημάτων. Ζήτησαν έτσι την επανασύσταση του παλαιού τους πρυτανικού συμβουλίου. «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων επανειλημμένα έχει διαπιστώσει τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και έχει προτείνει αλλαγές» αναφέρεται στο ψήφισμα των πρυτάνεων. «Η επίλυση των κατωτέρω προβλημάτων κρίνεται ως άμεση προτεραιότητα για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών των Πανεπιστημίων» τονίζουν.

 

Συγκεκριμένα και κατ ελάχιστον οι πρυτάνεις προτείνουν:

  • Επαναλειτουργία του Πρυτανικού Συμβουλίου ή άλλου ευέλικτου συναφούς οργάνου.
  • Αποκατάσταση της συμμετοχής των εκλεγμένων Αντιπρυτάνεων στη Σύγκλητο με δικαίωμα ψήφου.
  • Εκλογή των αναπληρωτών Πρύτανη μέσω καθολικής ψηφοφορίας.
  • Επανεξέταση της σύνθεσης της Συγκλήτου, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των Τμημάτων.
  • Άμεση εκλογή Πρύτανη και Κοσμήτορα μεταξύ όλων των υποψηφίων από το σώμα των εκλεκτόρων.
  • Ρητή και σαφή διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Συγκλήτου, Πρυτάνεως και Συμβουλίου Ιδρύματος.
  • Διεύρυνση των επταμελών επιτροπών εκλογής μελών Δ.Ε.Π. ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εκλεκτόρων, η δε διαδικασία να πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Συνέλευσης του Τμήματος.
  • Διορισμός των εκλεγμένων λεκτόρων και καθηγητών ιδιαίτερα ενόψει του αυξημένου αριθμού εισακτέων.

Τέλος, η Σύνοδος συντάσσει σχέδιο Οργανισμού και Κανονισμού που περιλαμβάνει τις κοινές αρχές λειτουργίας όλων των Πανεπιστημίων. «Παρά τις δυσμενείς συνθήκες και την άμεση ανάγκη εξεύρεσης πόρων για τη φοιτητική μέριμνα και την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, τα Πανεπιστήμια οργανώνουν την παρουσία τους στον διεθνή χώρο - στο περιθώριο της Συνόδου έγινε συνάντηση με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων των Γαλλικών Πανεπιστημίων - καθώς και την ενεργό συμβολή τους στον σχεδιασμό της ανάπτυξης της χώρας. Ήδη όλα τα Πανεπιστήμια συμμετέχουν στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας για την “έξυπνη εξειδίκευση” και στις 23 Νοεμβρίου οργανώνουν στο Ε.Μ.Π. συνέδριο για τη συμβολή των Πανεπιστημίων μέσω των Μεταπτυχιακών Σπουδών στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας» καταλήγει το ψήφισμα της Συνόδου πρυτάνεων.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!