| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Πρωτοβουλία Πανεπιστημίων του Ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στα αδιέξοδα των νέων

Δημοσίευση: 04-06-2013 - Φύλλο:196
ΑΝΕΡΓΙΑ | ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ | ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

 

Την εικόνα νέων πολιτών με έντονο σκεπτικισμό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σαφή και επίμονο φόβο για το εργασιακό τους μέλλον και την πιθανότητα να βρεθούν σύντομα χωρίς δουλειά, αλλά και τη διάθεση να μεταναστεύσουν εάν βρουν τα απαραίτητα χρήματα φανερώνει μεγάλη πανελλαδική έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων OpinionPoll για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η έρευνα έγινε στο πλαίσιοτων δράσεων που γίνονται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη δημιουργία Δικτύου πανεπιστημίων χωρών του Νότου, ώστε να υποστηριχθούν κοινωνικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης φοιτητές αλλά και πολίτες. Πάντως, το κεντρικό μήνυμα που προέκυψε από την καταγραφή των απόψεων των συμπολιτών μας είναι ότι οι πολίτες εμπιστεύονται απόλυτα το Πανεπιστήμιο ως θεσμό και σε ένα μεγάλο ποσοστό θεωρούν ότι πρέπει να παρέμβουν οι άνθρωποι του πνεύματος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

 

Σε μια πρωτοβουλία κοινωνικής παρέμβασης προχωράει το Πανεπιστήμιο Αθηνών που ξεκινάει σειρά δράσεων, εντός και …εκτός Ελλάδας, γιατην υποστήριξη των φοιτητών αλλά και των πολιτών. Για τον συντονισμό των δράσεων αυτών επιχειρείται δημιουργία Δικτύου πανεπιστημίων χωρών του Νότου (ήδη έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με εκπροσώπους μεγάλων κρατικών πανεπιστημίων της Ισπανίας, Πορτογαλίας και της Κύπρου).

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας παρουσιάστηκε πρόσφατα μεγάλη πανελλαδική έρευνα την οποία διενήργησε για το Πανεπιστήμιο Αθηνών η εταιρεία δημοσκοπήσεων OpinionPoll.

 

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα αυτή, οι πολίτες της χώρας μας είναι απαισιόδοξοι σε σχέση με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κρίνουν αρνητικά τις πολιτικές των κυβερνήσεων των χωρών της, την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

 

Πάντως, όπως ανέφεραν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διεξαγωγή και την παρουσίαση της έρευνας αυτής, το κεντρικό μήνυμα που προέκυψε από την καταγραφή των απόψεων των συμπολιτών μας είναι ότι οι πολίτες της χώρας μας, αν και κρίνουν αυτή την περίοδο σε μεγάλα ποσοστά ως μέτρια την κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τελικά εμπιστεύονται απόλυτα το Πανεπιστήμιο ως θεσμό και σε ένα μεγάλο ποσοστό θεωρούν ότι πρέπει να παρέμβουν οι άνθρωποι του πνεύματος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

 

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας OpinionPoll κ. Ζαχαρίας Ζούπης που μίλησε στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου ανέφερε ότι από την έρευνα προκύπτει πως 2 στους 3 πολίτες φοβούνται ότι είναι πιθανόν αύριο να χάσουν τη δουλειά τους! Παράλληλα, όπως είπε, 1 στους 5 πολίτες θέλει να μεταναστεύσει, αλλά αποκαλύπτει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει (τα ποσοστά αυτά είναι πάνω από τον μέσο όρο για τους νέους και τους έχοντες αυξημένα προσόντα).

 

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία Δικτύου Πανεπιστημίων των χωρών του Νότου για την υποστήριξη και «των προβλημάτων επιβίωσης και διαβίωσηςτων νέων μας». Όπως ανέφερε μάλιστα, «πολλοί νέοι απελπισμένοι καταφεύγουν στο Ίδρυμα και ζητούν βοήθεια για να βρουν δουλειά».

 

«Ενώ η εικόνα της κοινωνίας μας για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια είναι σε μεγάλο ποσοστό αρνητική, ταυτόχρονα οι πολίτες σέβονται τον θεσμό του Πανεπιστημίου και ζητούν την βοήθεια του, οπότε σ’ αυτό θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε» είπε ακόμη ο κ. Πελεγρίνης. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών υποσχέθηκε ότι οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου θα προσπαθήσουν με όλες του τις δυνάμεις να αντα-ποκριθούν στην ελπίδα αυτή των πολιτών της χώρας μας.

 

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του για τη δημιουργία Δικτύου Πανεπιστημίων των χωρών του Νότου με στόχο την υποστήριξη «των προβλημάτων επιβίωσης και διαβίωσης των νέων μας».

 

Η ΕΕ δεν εμπνέει…

 

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.011 ατόμων όλων την ηλικιών από 22 ως 24 Μαΐου, ενώ μεγάλο ποσοστό (70,76%) απάντησε «όχι» στο ερώτημα αν θεωρούν ότι θα ξεπεράσει η ΕΕ τα προβλήματά της.

 

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες σε σχέση με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ερώτηση «πώς κρίνετε αυτή τη περίοδο τη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το 66,45% των ερωτηθέντων απαντάει αρνητικά, κάτι που ξάφνιασε, όπως είπαν σήμερα, Τετάρτη, τους ερευνητές της εταιρείας δημοσκοπήσεων OpinionPoll που έκανε την έρευνα. Συνολικά ένα ποσοστό 85,39% κρίνει αρνητικά τις πολιτικές στις χώρες της ΕΕ, με τους νέους πιο επιεικείς και τις γυναίκες του δείγματος πιο σκεπτικίστριες.

 

Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα ένα ή δυο χρόνια θα ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα;» ένα ποσοστό 70,76% των ερωτηθέντων απαντούν «όχι», ενώ ένα ποσοστό 19,93% απαντούν «ναι».

 

Ελπίδα το πανεπιστήμιο

 

Μέσα σε όλα αυτά, το πανεπιστήμιο εμφανίζεται ως ελπίδα για τους πολίτες, καθώς ένα ποσοστό 83,99% των πολιτών θεωρεί ότι πρέπει να παρέμβουν οι άνθρωποι του πνεύματος στη διαχείριση της κρίσης.

 

Αναφερόμενος στα θέματα στήριξης του Πανεπιστημίου από την Πολιτεία, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν οξύς και είπε ότι «το κράτος αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο σαν σκουπιδοτενεκέ και ό,τι δεν θέλει το ρίχνει εδώ». Ανέφερε δε τα θέματα μεταναστών.

 

Όπως είπε, όταν έφυγαν μετανάστες από χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήρθαν οι έμποροι ναρκωτικών... Ωστόσο, πρόσθεσε, «η κατάσταση έχει βελτιωθεί έπειτα από πρόσφατη επίσκεψη στο Ίδρυμα του υπουργού ΔημοσίαςΤάξης που έδειξε ενδιαφέρον για το πρόβλημα». Σε ερώτηση σχετικά με τους άστεγους στο κέντρο της Αθήνας, είπε ότι υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτίρια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

 

Ευρώπη, Κρίση, Ανεργία

 

- Στο ερώτημα πώς κρίνετε αυτή τη περίοδο τη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 66,45% των ερωτηθέντων (το 77,27% είναι γυναίκες και το 60,34% άνδρες) απαντάει «αρνητικά» και μόνο το 5,65% απαντάει «θετικά» (το 9,48% από αυτούς είναι άνδρες και το 3,24% γυναίκες). Από αυτούς που κρίνουν αρνητικά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συντριπτική πλειοψηφία είναι μεταξύ 35 και 54 ετών, ενώ από εκείνους που την κρίνουν θετικά, η πλειονότητα είναι 65 ετών και μεγαλύτεροι, αλλά και ένα ποσοστό 5,44% είναι από 18 έως 24 ετών. Το 18,94% του δείγματοςαπαντάει «μάλλον αρνητικά» και το 8,97% «μάλλον θετικά».

 

- Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα ένα ή δυο χρόνια θα ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα;» ένα ποσοστό 70,76% των ερωτηθέντων απαντούν «όχι», ενώ ένα ποσοστό 19,93% απαντούν«ναι». Σε εκείνους που απαντούν «όχι», το 74,05% είναι γυναίκες και το 65,02% είναι άνδρες. Σε εκείνους που απαντούν «ναι» το 26,72% είναι άνδρες και το 15,68% γυναίκες.

 

- Στην ερώτηση «ποια είναι σήμερα η επαγγελματική σας κατάσταση», το 36,54% δεν απαντάει. Το 29,90% απαντάει ότι εργάζεται σε «μόνιμη απασχόληση», το 18,94% απαντάει «αναζητώ εργασία», το 6,98% απαντάει «εργάζομαι ευκαιριακά όποτε τύχει», το 4,32% «είμαι ακόμη φοιτητής-σπουδαστής» και το 3,32% «εργάζομαι κάπου προσωρινά με σύμβαση και ωράριο».

 

- Στο ερώτημα «φοβάστε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να μην έχετε δουλειά;» το 60,33% απαντάει «ναι», το 33,06% απαντάει «όχι» και το 6,61% «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Οι θετικές απαντήσεις αφορούν σχεδόν όλες τις ηλικίες ερωτηθέντων, ανδρών και γυναικών. Κυρίως ανησυχούν σε ποσοστό 75,51% εκείνοι που έχουν «μέση εκπαίδευση», σε ποσοστό 50% εκείνοι που έχουν «ανώτερη εκπαίδευση» και σε ποσοστό 42,86% όσοι έχουν την «στοιχειώδη εκπαίδευση».

 

- Στο ερώτημα «σκέφτεστε να αναζητήσετε εργασία σε κάποια «άλλη χώρα;» το 72,09% απαντάει «όχι», το 21,93% απαντάει «ναι θα το ήθελα αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα» και το 5,98% «μάλλον όχι». Ανάμεσα σε εκείνους που απαντούν ότι θα ήθελαν να φύγουν από τη χώρα μας αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα το 52,63% είναι νέοι από 18 έως 24 ετών.

 

Μετανάστες

 

- Στο ερώτημα «θεωρείτε ότι η παρουσία των μεταναστών δημιουργεί προβλήματα για την εργασία των νέων;» το 49,83% του δείγματος απαντάει «ναι» (το 54,31% από αυτούς είναι άνδρες και το 47,03% γυναίκες) , το 41,22% «όχι» (το 41,38% είναι άνδρες και το 41,08% γυναίκες) και το 8,97% «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Από εκείνους που απαντούν «ναι» η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνω των 50 ετών, αλλά «ναι» απαντάει και ένα 21,05% των νέων 18 με 20 ετών. Από εκείνους που απαντούν «όχι» το μεγαλύτερο ποσοστό είναι νέοι έως 35 ετών.

 

Πανεπιστήμια

 

- Στο ερώτημα «πώς αξιολογείτε την κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης σήμερα στη χώρα μας;» ένα ποσοστό 41,53% απαντάει «μέτρια», ένα ποσοστό 26,58% απαντάει «κακή», ένα ποσοστό 14,95% «καλή», ένα 10,96% κατατάσσεται στο «δεν ξέρω, δεν απαντώ» και ένα 5,98% απαντάει«πολύ καλή».

 

- Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να παρεμβαίνει πιο ενεργά για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης;»ένα ποσοστό 58,14% των ερωτηθέντων απαντάει ναι», ένα ποσοστό 25,25% «μάλλον ναι», ένα ποσοστό 10,96% «μάλλον όχι» και ένα ποσο-στό 5,65% «σίγουρα όχι».

 

Η ταυτότητα της έρευνας

 

Η έρευνα διενεργήθηκε για το Πανεπιστήμιο Αθηνών από την εταιρεία OpinionPoll το χρονικό διάστημα από 22 έως 24 Μαΐου σε ένα πανελλαδικό δείγμα 1.011 ατόμων.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!