| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Σχέδιο Αθηνά: Διορθώσεις στο παρά 5

Δημοσίευση: 01-04-2013 - Φύλλο:194
Χωρίς 151 ψήφους και με την αντίθεση της ΔΗΜ.ΑΡ. ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία.


Χωρίς… απώλειες «πέρασε» τελικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσα απο τη «θύελλα» του σχεδίου «Αθηνά», για την αναδιοργάνωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αθηνών και με δεδομένες τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, οι αλλαγές σε σχέση με το πρώτο σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα ήταν καταλυτικές. Έτσι, τα ξενόγλωσσα τμήματα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τελικά δεν συγχωνεύονται σε ένα τμήμα, ενώ και το πρόγραμμα Ψυχολογίας του αναβαθμίζεται και γίνεται αυτόνομο Τμήμα. Κατά τα άλλα, καταργούνται 5 ιδρύματα και 129 τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ το νέο μηχανογραφικό δελτίο δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας στη δημοσιότητα και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Όλες οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευσης καθώς και η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά τους θα εξεταστούν σε τακτική Σύνοδο Πρυτάνεων από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στην Αθήνα.

 

Mετά το «plan B» αλλά και το «plan C» για την αναδιάρθρωση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο «Αθηνά», που προωθήθηκε παράλληλα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αθηνών και με δεδομένες τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, οι αλλαγές σε σχέση με το πρώτο σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ήταν καταλυτικές:


• Τα ξενόγλωσσα τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τελικά δεν συγχωνεύονται σε ένα τμήμα. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας με πέντε κατευθύνσεις. Είχαν προηγηθεί βέβαια οι έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων των Φιλοσοφικών Σχολών, συγκεντρώθηκαν περίπου 20.000 υπογραφές διαμαρτυρίας και από τα δύο Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ στην Πρωτεύουσα, οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής ανέστειλαν το εκπαιδευτικό τους έργο την Πέμπτη 14 Μαρτίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προώθηση του σχεδίου «Αθηνά».

• Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε αυτόνομο τμήμα και δεν απορροφάται από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Έτσι αναμένονται πλέον με ενδιαφέρον από την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας οι αριθμοί των εφετινών εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, με βάση το νέο μηχανογραφικό δελτίο που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα για τις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Πάντως, βασικότερη αλλαγή στη φιλοσοφία της «Αθηνάς» υπήρξε ότι το υπουργείο Παιδείας εγκατέλειψε τελικά την ιδέα της ομοσπονδιοποίησης μεταξύ Ιδρυμάτων και αποδέχθηκε την πρόταση για μεγάλες κοινοπραξίες μεταξύ Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων. Έτσι, αποτράπηκε όπως φαίνεται η δημιουργία του Ομοσπονδιακού «Αττικού Πανεπιστημίου Αδαμάντιος Κοραής» που προέβλεπε τη δημιουργία ενός νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, που θα λειτουργούσε πάνω από τα πέντε πανεπιστήμια της Αθήνας που θα συμμετείχαν σε αυτό.

 

Με την πολιτική αυτή δε, διαφώνησαν έντονα οι διοικήσεις των ΑΕΙ, καθώς είχαν προτείνει τη δημιουργία χαλαρών σχέσεων μεταξύ τους, χωρίς όμως τη δημιουργία στην ουσία νέου Πανεπιστημίου που μελλοντικά θα μπορούσε να τα απορροφήσει. Με τη λύση της Κοινοπραξίας που τελικά επελέγη θα συνεργασθούν οι διοικήσεις των πέντε Πανεπιστημίων της Αθήνας (Πάντειο, Πειραιώς, Οικονομικό, Χαροκόπειο και Γεωπονικό) που τελικά δεν ομοσπονδοποιούνται.

 

Το όνομα της Κοινοπραξίας παραμένει «Αδαμάντιος Κοραής», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, αλλά στην Κοινοπραξία αυτή θα ενταχθούν τα πέντε μέλη της εάν το επιθυμούν και με ακαδημαϊκές συμφωνίες που θα επιλέξουν ο διοικήσεις τους.

 

Συνολικά, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο «Αθηνά», όπως αυτό αποτυπώθηκε στο εφετινό μηχανογραφικό δελτίο, καταργούνται 5 ιδρύματα και 129 τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Μένουν 258 τμήματα στα πανεπιστήμια από 289 που ήταν και 147 στα ΤΕΙ από 245 που ήταν. Επιμέρους έγιναν πολλές ακόμη αλλαγές στην Αθήνα αλλά και την επαρχία όπου είχαν ξεσπάσει αντιδράσεις για συγχωνεύσεις ή μεταφορές συγκεκριμένων τμημάτων. Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην οποία αναφερόταν ότι:


«Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των παραγωγικών φορέων και κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων, καθώς και της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, από το υπουργείο
Παιδείας ανακοινώνεται ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας». Στην ίδια κατεύθυνση ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι: «Με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουμε σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών, που όλοι συνομολογούμε». «Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της νέας γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Η τελική πρόταση ελαχιστοποιεί το κόστος για την ελληνική οικογένεια, λαμβάνοντας υπόψιν τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που
βιώνει η ελληνική κοινωνία» ισχυρίστηκε ο υπουργός.

 

Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας διαθέτει πλέον 405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 Τμημάτων πριν από την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129. Σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, τίθενται 26 Τμήματα πανελλαδικά.


Αντιδράσεις στα κόμματα
Πάντως, οι αντιδράσεις δεν έλειψαν και μετά την ανακοίνωση του σχεδίου, αφού στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας καθώς δημοσιοποίησε τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας πριν προωθηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα. Παράλληλα κατήγγειλε ότι «το σχέδιο Αθηνά 3 όπως και τα προηγούμενα δυο σχέδια αποτελεί προϊόν πιέσεων και συμβιβασμών έξω από κάθε ακαδημαϊκή φιλοσοφία και κριτήρια που υποτίθεται ότι έχει το υπουργείο».

«Η ανασυγκρότηση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας είναι η εφαρμοστική πράξη αποφάσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν» απάντησε από την πλευρά του ο κ. Αρβανιτόπουλος απαντώντας στις δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Σχέδιο Αθηνά ολοκληρώνει έναν διετή κύκλο αλλαγών για την αναβάθμιση των δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, αντί να συμβάλλει με προτάσεις στον διάλογο, επέλεξε τη στείρα οδό της άρνησης, του λαϊκισμού, του μηδενισμού. Είναι μία τακτική που μας κρατάει δέσμιους στο χθες, μια τακτική που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς» είπε ο υπουργός Παιδείας.

Αντιπαράθεση προκλήθηκε και με την ΔΗΜΑΡ, καθώς ο Τομέας Παιδείας του κόμματος ανακοίνωσε ότι δεν ενσωματώθηκαν στο τελικό σχέδιο οι προτάσεις του, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Παιδείας. Τα μέλη του Τομέα παιδείας του κόμματος έκαναν λόγο για έναν ακαδημαϊκό χάρτη ο οποίος «προήλθε μέσα από την προσθαφαίρεση ιδρυμάτων και τμημάτων υπακούοντας σε λογικές μη ακαδημαϊκές». Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ο προερχόμενος από την ΔΗΜΑΡ υφυπουργός κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι «οι τυχόν επιμέρους απόψεις που καταγράφονται και ενδεχομένως αξιοποιούνται, δεν αλλάζουν και δεν ακυρώνουν την τρικομματική συμφωνία της Κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σήμερα διαμορφώνουν ένα νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη, μέσα από διαβούλευση και νόμιμες διαδικασίες».

 

 

Η ΠΟΣΔΕΠ

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) είχε ζητήσει την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά», προτείνοντας επίσης να μην ισχύσει ούτε η κατανομή των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που δόθηκε στο δημοσιότητα από το υπουργείο.


Όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: «Η ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζει την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Η πρόταση όμως που έχει κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας, το ονομαζόμενο Σχέδιο Αθηνά, δεν οδηγεί στον απαραίτητο εξορθολογισμό του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία. Γι αυτό καλεί το υπουργείο Παιδείας:

 

• Να αναστείλει τη διαδικασία προώθησης του Σχεδίου με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και παράλληλα να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας (κάτι που δεν έκανε ποτέ έως σήμερα) με στόχο να διαμορφωθεί ένα σχέδιο που θα έχει βασιστεί σε ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια και θα έχει τη συναίνεση της πλειοψηφίας των πανεπιστημιακών, στοιχείο απαραίτητο για την επιτυχία του.

• Να μην προβεί στην κατανομή των εισακτέων όπως εμφανίζεται στο σχέδιο «Αθηνά» που φτάνει να υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των εισακτέων σε κάποια τμήματα ανεξάρτητα από τη δυνατότητα εκπαίδευσης των τμημάτων, γεγονός που θα οδηγήσει σε συνειδητή υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών.

•  Να επισπεύσει την επαναλειτουργία της Αρχής αξιολόγησης για τη λειτουργία των ΑΕΙ (ΑΔΙΠ), η οποία αποτελεί τον βασικό θεσμικό φορέα που προβλέπεται στον νόμο για τον καθορισμό των κριτηρίων για την αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τα ιδρύματα και άλλους θεσμικούς φορείς όπως η ΠΟΣΔΕΠ. Τέλος, η Ομοσπονδία κάλεσε το υπουργείο να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, με δεδομένο ότι στα πανεπιστήμια έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό λόγω της μη αντικατάστασης των μελών ΔΕΠ που έχουν αποχωρήσει τα τελευταία 4 χρόνια.

 


 

Προβληματίζει ο προτεινόμενος αριθμός εισακτέων


Προβληματισμός ακολούθησε την ανακοίνωση της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό των εφετινών εισακτέων. Διαφωνίες εκφράστηκαν μάλιστα στα πανεπιστήμια και με τον αριθμό των εισακτέων που δόθηκε με την «Αθηνά» από το υπουργείο Παιδείας. Στα Τμήματα Κλασικής Φιλολογίας υπάρχει μείωση εισακτέων σε όλα εκτός από το αντίστοιχο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

Αντίστοιχα, από τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας η μεγαλύτερη μείωση γίνεται εφέτος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έτσι και με αυτήν τη μείωση, το Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει τον ίδιο αριθμό εισακτέων με τα αντίστοιχα στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Ιονίου και Πελοποννήσου, παρά το γεγονός μάλιστα ότι τα Τμήματα αυτά διαθέτουν μικρότερο αριθμό μελών ΔΕΠ.

 

Όπως πολύ λογικά διαπίστωναν τις προηγούμενες ημέρες μέλη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήματα σε διάφορα ΑΕΙ της χώρας, χωρίς σαφή επαγγελματική κατεύθυνση, θα έχουν ίσο αριθμό εισακτέων, δηλαδή 100, με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, που στην ουσία στελεχώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μέρος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Μεγάλη αύξηση των εισακτέων θα έχει εφέτος το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας.

 


 

Το νέο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ


Πρόεδρος:
Στάθης Ευσταθόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αντιπρόεδρος:
Νίκος Σταυρακάκης, καθηγητής του Ε.Μ.Πολυτεχνείου.
Γραμματέας:
Χρήστος Κουρουνιώτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ταμίας:
Γιάννης Τζούτζας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδικός Γραμματέας:
Σωκράτης Κάτσικας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Δικτύου:
Χαράλαμπος Φείδας, καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!