| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμo

Δημοσίευση: 20-03-2013 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:193
Νέες περικοπές και επιπλέον έσοδα από συγχωνεύσεις τα επόμενα χρόνια!

 

Η εικόνα της παιδείας μετά και το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή, είναι πραγματικά δραματική. Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οι προϋπολογισμοί έχουν μειωθεί έως και 50%. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών έχουν συνολικά μειωθεί περισσότερο από 30%, ενώ οι πρωτοδιόριστοι πανεπιστημιακοί παίρνουν «καθαρά» λιγότερα από 1000 ευρώ τον μήνα.
Οι πραγματικές δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση είναι πλέον γύρω στο 2,23% επί του ΑΕΠ για το 2014, με μέσο όρο που ξεπερνάει το 5% στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Με το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο τουΥπουργείου Παιδείας οι δαπάνες του περικόπτονται κατά 14,2%.
Από τον χώρο της παιδείας θα κοπούν ακόμη από πρόσθετες μειώσεις δαπανών 86,3 εκατομμύρια ευρώ το 2013, 33,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2014 και 9,6 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα το 2015.
Τα 86,3 εκατομμύρια μεταφράζονται σε περικοπές 23,1 εκατομμύρια από τις δαπάνες περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου, 24,3 εκατομμύρια απο τις συγχωνεύσεις σε πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. που θα φέρει το σχέδιο «Αθηνά» μόνο για το 2013 και 39 εκατομμύρια περικόπτονται από Πολιτισμό και Αθλητισμό. Η «Αθηνά» είναι και το σχέδιο που κόβει από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, τα άλλα 33,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2014 και τα 9,6 εκατομμύρια ευρώ το 2015.
Συνολικά με την «Αθηνά» η κυβέρνηση περιμένει μείωση των λειτουργικών δαπανών των πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. κατά 67,4 εκατομμύρια ευρώ εως το 2016.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ειδικά, ο προϋπολογισμός του εφέτος είναι ο μισός σε σχέση με εκείνον του 2009 και κατα 32,5 εκατομμύρια μειωμένος σε σχέση με την περυσινή χρονιά.


Διαμαρτυρίες Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.


Σ΄ αυτό το φόντο οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι διαμαρτύρονται εκ νέου για την «παρατεταμένη καθυστέρηση του διορισμού των εκλεγμένων μελών Δ.Ε.Π. στα ελληνικά πανεπιστήμια, με χρόνο αναμονής που υπερβαίνει τα τρία έτη και οδηγεί τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης λόγω υποστελέχωσης, στην κατάρρευση».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο του 11ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας καθηγητών Α.Ε.Ι. αναφέρεται ότι: «Η προκήρυξη νέων θέσεων μελών Δ.Ε.Π. έχει παγώσει εδώ και τρία χρόνια, οι συμβάσεις διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80 είναι ελάχιστες, οι θέσεις μεταδιδακτορικών υποτρόφων σπανίζουν. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και την μισθολογική απαξίωση των μελών Δ.Ε.Π. οδηγούν σε ένα πανεπιστήμιο που αγωνιά να φέρει σε πέρας το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο».
«Θεμελιώδη επιστημονικά αντικείμενα δεν διδάσκονται, ερευνητικά κονδύλια και διεθνή προγράμματα παραμένουν αναξιοποίητα, η ποιότητα των ανώτατων σπουδών υποβαθμίζεται. Το φαινόμενο της φυγής νέων επιστημόνων προς ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού έχει ήδη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ολέθριες συνέπειες για το ελληνικό πανεπιστήμιο, την επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Οι καθηγητές ζητούν τον άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών Δ.Ε.Π., την άμεση δημοσιοποίηση και τήρηση της σειράς κατάταξης των εκλεγμένων μελών Δ.Ε.Π., τη διασφάλιση όλων των θέσεων των εκλεγμένων και υπηρετούντων μελών Δ.Ε.Π., μετά τις επικείμενες συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων, Σχολών και Τμημάτων.

 


 

Πανεπιστήμιο Α.Ε. Πωλείται

 

Και ξαφνικά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης θυμήθηκε τα πανεπιστήμια! Μάλλον ακόμη καλύτερα, εμπνεύστηκε την ιδέα του …μεικτού πανεπιστημίου. Η ακαδημαϊκή κοινότητα ανέμενε τις τελικές λεπτομέρειες του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά» και τελικά άκουσε τον κ. Στυλιανίδη, πρώην υπουργό Παιδείας αλλά νυν Εσωτερικών, να προτείνει το εξής: το 49% της αξίας ενός δημόσιου πανεπιστημίου πρέπει να μετοχοποιηθεί και να περάσει σε ελληνικά ιδρύματα ή επιχειρηματίες που θα αναλάβουν το διοικητικό και αναπτυξιακό μάνατζμεντ του Ιδρύματος, ενώ οι πρυτάνεις τους θα πρέπει να περιοριστούν «στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα».

Όπως είναι φυσικό, παγωμένοι οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων άκουσαν την πρόταση αυτή, ενώ το υπουργείο Παιδείας κράτησε σαφώς τις αποστάσεις του και πηγές από το κτήριο του Αμαρουσίου ανέφεραν ότι «ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης, έχει επανειλημμένα δηλώσει, όπως και από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ότι υπερασπιζόμαστε και δουλεύουμε για δωρεάν πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.».

Ο κ. Στυλιανίδης πρότεινε χαρακτηριστικά ένα «έξυπνο προσπέρασμα» του σκοπέλου της συνταγματικής αναθεώρησης. Δεδομένου ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει, όπως είπε, για τα πανεπιστήμια να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του κράτους, η ιδέα μη κρατικών Ιδρυμάτων δεν είναι πραγματοποιήσιμη. Και ζήτησε μια πιλοτική αξιολόγηση της αξίας κάποιων πανεπιστημίων, μετοχοποίηση του 49% αυτής και διάθεσή της σε ελληνικά ιδρύματα, επιχειρηματίες, εφοπλιστές που θέλουν να επενδύσουν στην Παιδεία. «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών Α.Ε.Ι. με έκπληξη πληροφορήθηκε την τοποθέτηση του Υπουργού των Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη περί μεικτών Α.Ε.Ι. σε συνέδριο του Economist (28/2/2013), με στόχο να ξεπεραστεί το συνταγματικό πρόβλημα περί ιδρύσεως ιδιωτικών Α.Ε.Ι.» αναφέρεται σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. «Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης που τα Πανεπιστήμια προσπαθούν να επιβιώσουν με ελάχιστους πόρους και να διατηρήσουν ταυτόχρονα το υψηλό ακαδημαϊκό τους επίπεδο με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και με τον διάλογο ανοικτό με το Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση περί εξορθολογισμού του σχετικού Χάρτη της χώρας (Πρόγραμμα «Αθηνά»), δηλώσεις αυτού του τύπου δυναμιτίζουν οποιοδήποτε ανεκτά ήπιο κλίμα στον χώρο της παιδείας. Ελπίζουμε οι σχετικές δηλώσεις να μην αποτελούν και επίσημη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, σηματοδοτώντας ενδεχομένως και νέα σχετική μεταρρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση η θεσμική αδυναμία της πολιτείας να υιοθετήσει την ιδιωτική εκπαίδευση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε βίαιη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου, με όλες τις καταστροφικές για το εγχείρημα επιπτώσεις» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Πηγές από το υπουργείο Παιδείας επίσης δήλωσαν ότι «οι παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τις οποίες ευθύνεται διαχρονικά η Πολιτεία, πρέπει να θεραπευτούν και όχι να αποτελέσουν άλλοθι για τη διάλυση των Δημοσίων Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.». «Άλλωστε, όταν και εάν τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας μη κρατικών Πανεπιστημίων, και όχι της «μετοχοποίησης» των Δημοσίων Πανεπιστημίων, τα οποία πρέπει να συνεχίσουν εσαεί να πληρούν τον σκοπό τους, τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία» αναφέρεται στην ίδια δήλωση.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!