| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Προβληματισμός και ανησυχία : Εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης

Δημοσίευση: 28-02-2013 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:189
Σε περίοδο κρίσιμη για τη χώρα, με την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στο «χείλος του γκρεμού», τα Πανεπιστήμια καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς να περιορίσουν στο ελάχιστο το εκπαιδευτικό και επιστημονικό τους επίπεδο. Με εμπόδια, αλλά και σεβασμό στη νομιμότητα εφαρμόζεται στο πρώτο σκέλος του, που αφορά τις εκλογές νέων διοικήσεων στον χώρο των Α.Ε.Ι., ο νέος Νόμος Πλαίσιο με τις αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι στις διατάξεις του από τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων προκήρυξαν κανονικά τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, οι οποίες σε όλες τις περιπτώσεις αναβλήθηκαν με τη μέθοδο της κάλπης λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών και διδασκόντων. Στη συνέχεια προκηρύχθηκαν εκλογές στα περισσότερα πανεπιστήμια με τη μέθοδο της «ηλεκτρονικής» ψηφοφορίας που θεσπίστηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θα πραγματοποιηθούν στις 12/11. Με τη μέθοδο αυτή εξέλεξαν τα πρώτα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησής τους το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Στο φόντο των παραπάνω, τα οικονομικά προβλήματα των Α.Ε.Ι. συνεχίζονται με τμήματα να υπολειτουργούν η να αναστέλλουν τη λειτουργία τους για μια η δυο ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

 


 

Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων προκήρυξαν κανονικά τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, οι οποίες σε όλες τις περιπτώσεις αναβλήθηκαν με τη μέθοδο της κάλπης λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών και διδασκόντων. Στη συνέχεια προκηρύχθηκαν εκλογές στα περισσότερα πανεπιστήμια με τη μέθοδο της «ηλεκτρονικής» ψηφοφορίας που θεσπίστηκε από το υπουργείο Παιδείας. Με τη μέθοδο αυτή εξέλεξαν τα πρώτα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησής τους το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Με το δεδομένο ότι εκφράστηκαν προβληματισμοί για τη μέθοδο της «ηλεκτρονικής» ψηφοφορίας, το αδιάβλητο της ανωνυμίας του κάθε ψηφοφόρου αλλά και τον έλεγχο της διαδικασίας, το Πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών επέλεξε αρχικά τη μέθοδο της «επιστολικής» ψήφου. Μετά από πρόταση της εφορευτικής επιτροπής που ορίστηκε για να επιβλέψει τις εκλογές ωστόσο, τα μέλη της οποίας και εξέφρασαν τελικά την ανησυχία τους για την αποτελεσματικότητα της «επιστολικής» ψήφου, το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε να αποδεχτεί τη μέθοδο της «ηλεκτρονικής» ψήφου.

Τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου του Ιδρύματος προσχώρησαν στη λύση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, προκειμένου, όπως είπαν κατά τη συνεδρίασή τους, να μην υπάρχει καμία σκιά ή υπόνοια σκοπιμοτήτων στην εκλογική διαδικασία.

Διαφωνία Συγκλήτου

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεδρίασή της εξέφρασε αντιρρήσεις τόσο για τη μέθοδο της «ηλεκτρονικής» όσο και για τη μέθοδο της «επιστολικής» ψήφου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γραμματεία της Συγκλήτου χαρακτηρίζονται και οι δυο μέθοδοι ως «αντιδημοκρατικές και διαβλητές» και για τους λόγους αυτούς τα μέλη της αναφέρουν ότι αντιτίθενται σ αυτές. «Ασφαλώς ο διορισμός των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου προσβάλλει βάναυσα το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου» αναφέρει η ανακοίνωση της Συγκλήτου. «Η Σύγκλητος, με βάση τα παραπάνω, θεωρεί ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν θα πρέπει να προσέλθει σε αυτές τις εκλογικές διαδικασίες, επιδεικνύοντας τη στάση που μέχρι σήμερα έχει τηρήσει για την υπεράσπιση όσων το Πανεπιστήμιο αντιπροσωπεύει» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση. Επίσης, στη συνεδρίασή της, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να προσφύγει εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσβάλλοντας άρθρα του νέου Νόμου Πλαισίου, τα οποία τα μέλη της κρίνουν αντισυνταγματικά.

Παρά ταύτα, η εκλογική διαδικασία προχωράει στα περισσότερα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας που καλούνται να εκλέξουν τα πρώτα οκτώ εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησής τους.

Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι σε όσα Ιδρύματα αναβάλλεται η εκλογική διαδικασία, αυτή θα επαναλαμβάνεται μετά από δυο ημέρες με κάλπη και κατόπιν η διοίκησή τους θα επιλέγει την «επιστολική» ή την «ηλεκτρονική ψήφο».

Σε όποιο Ίδρυμα δεν γίνουν εκλογές ορίζονται αυτόματα σύμφωνα με τον νόμο στις θέσεις των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων τους, τα αρχαιότερα μέλη τους. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπέβαλαν τελικά υποψηφιότητα 16 καθηγητές του για την εκλογή τους σε θέσεις εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Εσωτερικών Μελών του Συμβουλίου, θα διεξαχθεί τελικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (ηλεκτρονική ψήφος), τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 και κατά τις ώρες 9:00 - 18:00. Μέχρι το πέρας της διαδικασίας, το εκλογικό σώμα θα ενημερώνεται συνεχώς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και με ανακοινώσεις-οδηγίες στην κεντρική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών (www.uoa.gr).Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών

Ψ H Φ I Σ M A


Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη σημερινή της συνεδρία τής 25-10-2012, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της αναφορικά με την εξέλιξη των διαδικασιών εκλογής του Συμβουλίου Διοίκησης.
Εκτιμά ότι τόσο η διαδικασία της επιστολικής, όσο και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι διαβλητές και αντιδημοκρατικές και για τους λόγους αυτούς αντιτίθεται σε αυτές.
Ασφαλώς και ο διορισμός των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου προσβάλλει βάναυσα το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος, με βάση τα παραπάνω, θεωρεί ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν θα πρέπει να προσέλθει σε αυτές τις εκλογικές διαδικασίες, επιδεικνύοντας τη στάση που μέχρι σήμερα έχει τηρήσει για την υπεράσπιση όσων το Πανεπιστήμιο αντιπροσωπεύει.


Από τη Γραμματεία Συγκλήτου
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!