| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Σχέδιο «Αθηνά» - Προβληματισμοί, νομικά παράδοξα και αμφίβολος διάλογος

Δημοσίευση: 11-02-2013 - Φύλλο:192
Ανάμεικτα συναισθήματα, σε μια ακαδημαϊκή κοινότητα που έχει τα τελευταία χρόνια υποστεί απανωτά «σοκ» από τις νομοθετικές παρεμβάσεις τής κάθε κυβέρνησης στον χώρο των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., προκάλεσε το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» που ανακοινώθηκε τελικά από το Υπουργείο Παιδείας.


Η ανάγκη αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας ήταν δεδομένη και έπρεπε να έχει προηγηθεί των αλλαγών που έφερε πριν από δύο χρόνια ο νέος Νόμος Πλαίσιο. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν ορθολογικά και βάσει των αναγκών της ακαδημαϊκής κοινότητας και της χώρας.


Το σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας εισάγει το Ομοσπονδιακό μοντέλο στα Α.Ε.Ι., αλλά οι αλλαγές που γίνονται στην ουσία της λειτουργίας τους αφορούν κυρίως τα 94 τμήματα που καταργούνται όπως και τα πανεπιστήμια με διοικούσες επιτροπές που επίσης απορροφώνται από άλλα Ιδρύματα.


Ιδιαιτέρως, όμως, οι αλλαγές που προτείνονται για τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την κατάργηση των ξενόγλωσσων Τμημάτων και τη συγχώνευσή τους σε ένα Τμήμα Ξένων Γλωσσών, έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμό.

 

Νομικά παράδοξα και προβληματισμοί ακολουθούν την παρουσίαση του σχεδίου «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Γεγονός που συναρτάται βέβαια με το ότι η Πολιτεία προτίμησε να προωθήσει πρώτα ένα νόμο που θα άλλαζε τον τρόπο διοίκησης των Α.Ε.Ι. και θα οδηγούσε στην εκλογή των νέων Συμβουλίων στη διοίκησή τους και μετά να προχωρήσει σε ένα προεδρικό διάταγμα για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την αναδιάρθρωσή τους. Ενώ, όπως είναι φυσικό, το λογικότερο θα ήταν το αντίθετο.


Με το Ομοσπονδιακό μοντέλο στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας έτσι, αναρωτιέται κανείς ποιες θα είναι πλέον οι αρμοδιότητες των νέων Δ.Σ. τους και ποιος τελικά θα αποφασίζει για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη χρηματοδότησή τους.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που διατηρεί πλήρως την αυτονομία και το όνομα του, οι μόνες αλλαγές που έγιναν αφορούν τη Φιλοσοφική Σχολή όπου ενοποιήθηκαν με τη μορφή κατευθύνσεων όλες οι ξένες φιλολογίες υπό το τμήμα «Ξένων γλωσσών και Φιλολογίας» και τα τμήματα Σλαβικών και Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών σπουδών που ενοποιήθηκαν. Ήδη ωστόσο οι αλλαγές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Δ.Σ. του Συλλόγου Δ.Ε.Π. της Φιλοσοφικής Σχολής που εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση εναντίον της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Επίσης αναρωτιέται κανείς έως πού θα φτάσει τελικά η παρεμβατικότητα της Πολιτείας στη λειτουργία των Α.Ε.Ι., καθώς, μολονότι η διοίκηση του Ιδρύματος και η Σύγκλητος όρισαν τις νέες Σχολές του, με το σχέδιο «Αθηνά» ορίστηκαν εκ νέου οι Σχολές του, όπως κρίθηκε λογικό από τους συντάκτες του σχεδίου. Για λίγες ώρες μάλιστα, από τυπογραφικό λάθος, η Ιατρική Σχολή εντάχθηκε στην Σχολή Θετικών Επιστημών…

 

Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας ένα Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο θα λειτουργεί στην Αθήνα στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εκτός του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το πανεπιστήμιο αυτό θα διοικείται από ένα κεντρικό Δ.Σ, ενώ οι νυν αρχές (πρυτανικές και Συμβούλια) δεν καταργούνται αλλά θα λειτουργούν κανονικά. Σε αυτό το Ομόσπονδο Ίδρυμα, που θα ονομασθεί «Αδαμάντιος Κοραής», λοιπόν, εντάσσονται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωπονική Σχολή, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Χαροκόπειο. Στην ίδια κατεύθυνση, δημιουργείται Ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα στην Αθήνα, στο οποίο θα συμμετέχουν τα Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Πειραιά και η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).


Τα πανεπιστήμια της Περιφέρειας με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα κλείνουν, απορροφώνται από άλλα πανεπιστήμια. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ωστόσο αναβαθμίζεται και ανακοινώθηκε ότι θα συνδεθεί με πανεπιστήμια του εξωτερικού στα οποία λειτουργούν έδρες ελληνικών σπουδών. Οι φοιτητές τους θα πάρουν το πτυχίο τους από το νέο Ίδρυμα στο οποίο θα ενταχθεί το τμήμα τους, ενώ αν χρειαστεί θα μετακομίσουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, αλλά από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι η μετακίνησή τους αυτή θα επιδοτηθεί.


Ενενήντα τμήματα σε πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. συγχωνεύονται ή απορροφώνται συνολικά στη χώρα και οι 63 πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστήμια μειώνονται στις 51. Οι αλλαγές αφορούν στην πλειονότητά τους τα Ιδρύματα εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Έτσι, όπως είναι φυσικό, θα υπάρξει εφέτος μια μείωση εισακτέων, την οποία το Υπουργείο Παιδείας εκτίμησε συνολικά στο 4%, ενώ ειδικά στα πανεπιστήμια (θετικές επιστήμες, πολυτεχνικά, οικονομικά) ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει αύξηση εισακτέων.

 

Κατά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μίλησε για «εθνική υπόθεση που απαιτεί συζήτηση ουσίας χωρίς περιχαράκωση από κομματικές ιδιότητες».

 

Οι πρώτες αντιδράσεις στο σχέδιο «Αθηνά» Σκληρή επίθεση έκανε στην κυβέρνηση το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου «Αθηνά».

 

Στην ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «φθηνό, λογιστικό σχέδιο περικοπών» χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «Αθηνά» ως σχέδιο «συρρίκνωσης και αλλοίωσης» των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της ανώτατης εκπαίδευσης «εν ονόματι της δημοσιονομικής προσαρμογής στους όρους των μνημονίων».

 

Το πρόγραμμα "Αθηνά" αποτελεί προσαρμογή στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ που ανέφερε ότι «το υπουργείο Παιδείας της συγκυβέρνησης με το σχέδιο "Αθηνά" προσαρμόζει ακόμη περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, συνεχίζοντας στην κατεύθυνση του νόμου-πλαισίου».


Με την επισήμανση ότι η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας «συνιστά πρώτιστα αναπτυξιακή και ακαδημαϊκή και δευτερευόντως διοικητική και δημοσιονομική αναγκαιότητα» σχολίασε το σχέδιο «Αθηνά» η κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου.

 

«Το ΠΑΣΟΚ θα εξετάσει το σχέδιο που ανακοινώθηκε και θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις» είπε η κυρία Χριστοφιλοπούλου.
Επιφυλακτική ήταν η εκπρόσωπος του τομέα Παιδείας της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση.
Όπως είπε, ζητήθηκε χρόνος από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ «η Δημοκρατική Αριστερά βρίσκεται στη φάση τελικής επεξεργασίας μιας ουσιαστικής πρότασης αναδιάρθρωσης των Α.Ε.Ι. στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων επιστημολογικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα».


Αντιδράσεις ακολούθησαν όμως την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας. «Έκπληξη και έντονη δυσφορία» εκφράζει με ανακοίνωσή του και το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συνένωση των τμημάτων των ξένων Φιλολογιών του αλλά και τη συνένωση των Τμημάτων Σλαβικών Σπουδών - Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών σπουδών. Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου έκαναν λόγο για «απρόσμενη και απαράδεκτη αναδιάταξη των ακαδημαϊκών Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής έγινε με πρωτοφανή προχειρότητα και βιασύνη, χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό, χωρίς να προηγηθεί διάλογος και χωρίς να ληφθούν υπόψη ούτε οι αποφάσεις των οικείων Τμημάτων, των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου, ούτε επιστημονικά και γενικότερα ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά ούτε και οι ανάγκες της εκπαίδευσης και της κοινωνίας».

 

«Η ξενόγλωσση εκπαίδευση στη χώρα μας κινδυνεύει να γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω, όταν η παροχή της είχε περιορισμένο και μη επιστημονικό-ερευνητικό χαρακτήρα και την αποκλειστική ευθύνη της είχαν τα Ινστιτούτα των ξένων χωρών. Επισημαίνεται επίσης ότι η υποβάθμιση των σπουδών αυτών θα ασκήσει δυσμενή επίδραση στις σπουδές που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό στις αντίστοιχες χώρες» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, τα τμήματα του οποίου απορροφώνται από άλλα Ιδρύματα, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχετική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας.


Αντίστοιχα σε 24ωρη κατάληψη των κτηρίων διοίκησης προχώρησε το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Την έντονη αντίθεσή της για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων του Ιδρύματος εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η διοίκησή του.

 


 

Επίσης αναρωτιέται κανείς έως πού θα φτάσει τελικά η παρεμβατικότητα της Πολιτείας στη λειτουργία των Α.Ε.Ι., καθώς, μολονότι η διοίκηση του Ιδρύματος και η Σύγκλητος όρισαν τις νέες Σχολές του, με το σχέδιο «Αθηνά» ορίστηκαν εκ νέου οι Σχολές του, όπως κρίθηκε λογικό από τους συντάκτες του σχεδίου. Για λίγες ώρες μάλιστα, από τυπογραφικό λάθος, η Ιατρική Σχολή εντάχθηκε στην Σχολή Θετικών επιστημών…

 


 

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το σχέδιο προτείνει

Θεολογική Σχολή:
Τμήματα Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας.
Φιλοσοφική Σχολή:
Τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Ξένων γλωσσών και Φιλολογίας με πέντε κατευθύνσεις: Αγγλικής γλώσσας, Γαλλικής Γλώσσας, Γερμανικής γλώσσας, Ισπανικής γλώσσας, Ιταλικής γλώσσας. Ακόμη Θεατρικών σπουδών, Μουσικών σπουδών, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας (προγρ.ψυχολ.), Σλαβικών και Τουρκικών και Ασιατικών σπουδών με 2 κατευθύνσεις
Νομική Σχολή:

Τμήμα Νομικής
Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών:
Τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής
Ενημέρωσης, Οικονομικών Επιστημών.
Σχολή Επιστημών Αγωγής:
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Σχολή Θετικών Επιστημών:
Τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος,
Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Ιστορίας της Επιστήμης, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
Σχολή Επιστημών Υγείας:
Ιατρική Σχολή, Τμήμα Οδοντιατρικής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Τμήμα Νοσηλευτικής

Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

 


 

Επιφυλάξεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων


Μια πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο είχε μια αντιπροσωπεία της Συνόδου Πρυτάνεων Α.Ε.Ι., μετά από προηγούμενη συνεδρίαση του διευρυμένου συντονιστικού της οργάνου. Πάντως, οι πρυτάνεις αποφάσισαν να συγκαλέσουν στις 16 Φεβρουαρίου έκτακτη Σύνοδο προκειμένου να συζητήσουν τα θεσμικά προβλήματα που εντόπισαν στο σχέδιο «Αθηνά» τα οποία και απασχόλησαν 5ωρη συζήτηση των εκπροσώπων 14 πανεπιστημίων που συμμετείχαν στο συντονιστικό όργανο.
Την ίδια στιγμή ανακοινώσεις σε έντονο ύφος ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» εξέδωσαν πολλά Ιδρύματα.
Μεταξύ αυτών το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που έκανε λόγο για «προχειρότητα, ασάφεια και έλλειψη στοιχειωδών επεξεργασιών στο σχέδιο Αθηνά» και κάλεσε την «κοινότητα να είναι σε ετοιμότητα».
Στην Θεσσαλονίκη σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν ο πρόεδρος και τα μέλη του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. του Ιδρύματος, που κάλεσαν τους πολίτες της και τις αρχές της πόλης να αντιδράσουν «άμεσα σ αυτήν την αντιακαδημαϊκή και αντικοινωνική λαίλαπα, που εν μέσω κρίσης επιχειρεί να διασπάσει τον ακαδημαϊκό και κοινωνικοοικονομικό ιστό της πόλης».

Ανακοινώσεις κατά του σχεδίου εκδόθηκαν ακόμη από την Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, που καταργείται, αλλά και τα Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας και Λάρισας.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!