| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης: Το νέο Συμβούλιο Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α.

Δημοσίευση: 10-12-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:190


Μετά από δυο χρόνια συνεχόμενων αντιπαραθέσεων στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι. με τις απαραίτητες αλλαγές που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, εφαρμόστηκε στο πρώτο σκέλος του που αφορά τα θέματα διοίκησης. Η εκλογική διαδικασία για τα νέα Συμβούλια Διοίκησης αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου στην πλειονότητα των ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας. Δεν έλειψαν βέβαια οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών καθηγητών, ενώ οι διοικήσεις των πανεπιστημίων εφάρμοσαν βέβαια τον νόμο ως όφειλαν, αλλά παράλληλα προσέφυγαν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσβάλλοντας ως αντισυνταγματικές σειρά διατάξεών του. Έτσι, με κοινή προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων που είχαν σχετικές αποφάσεις των Συγκλήτων τους πρόσβαλαν ξανά τις διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου για τα Α.Ε.Ι. Στην προσφυγή τους, που υποβλήθηκε εκ νέου λόγω των αλλαγών που έγιναν το καλοκαίρι στον Νόμο Πλαίσιο, κάνουν λόγo για παραβίαση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα των Α.Ε.Ι. με τις διατάξεις του νέου Νόμου ενώ αναφέρουν ότι θίγεται η επιστημονική και ακαδημαϊκή λειτουργία τους. Με την προσφυγή αυτή προσβάλλουν ακόμη τη σύνθεση των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα Α.Ε.Ι. λόγω κυρίως της συμμετοχής σε αυτά εξωτερικών μελών αλλά και τις διαδικασίες κρίσεων των διδασκόντων.

 

Το νέο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης ολοκληρώθηκε τελικά, μετά από επεισοδιακές εκλογές για τα εσωτερικά μέλη του, καθώς πραγματοποιήθηκαν, σε πρώτη φάση, καταλήψεις των εκλογικών τμημάτων και, κατόπιν, του Κέντρου Λειτουργίας του Δικτύου, από τη στιγμή που προχώρησε η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψήφου, μετά από πρόταση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Τελικά, τα άτομα που είχαν καταλάβει το Κ.ΛΕΙ.ΔΙ. αποχώρησαν από το κτήριο χωρίς να γίνουν φθορές στον χώρο, καθώς είχε ήδη εξασφαλιστεί από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ότι οι εκλέκτορες μπορούσαν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως και εκτός του πανεπιστημιακού δικτύου, οπότε η εξέλιξη αυτή καθιστούσε τελικά την κατάληψη περιττή. Τελικά, παρά τις αντιξοότητες, εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τις ψήφους των μελών Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος, εξελέγησαν τέσσερεις άνδρες και τέσσερεις γυναίκες. Πρώτος σε ψήφους των διδασκόντων στο Ίδρυμα, που πήραν μέρος στην ηλεκτρονική εκλογική διαδικασία σε ποσοστό 79,3%, αναδείχθηκε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Θάνος Δημόπουλος. Δεύτερος ο πρώην αντιπρύτανης του Ιδρύματος επίσης από την Ιατρική Σχολή κ. Γιώργος Κρεατσάς, τρίτος ο νυν αντιπρύτανης του Ιδρύματος κ. Θωμάς Σφηκόπουλος και τέταρτος ο κ. Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, Κοσμήτορας της Φυσικομαθηματικής Σχολής. Πέμπτη εξελέγη η νυν γραμματέας της Ομοσπονδίας των καθηγητών Α.Ε.Ι. (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.) κυρία Ευγενία Μπουρνόβα και ακολουθούν η κυρία Βάσω Κιντή, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, η κυρία Ελένη Ματζουράνη, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και η κυρία Γλυκερία Σιούτη, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών.

 

Στη συνέχεια εξελέγησαν τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου με τις ψήφους των εσωτερικών μελών του και με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5.

 

1. Σταύρος Κατσανέβας, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Paris VII

2. Δημήτρης Μπερτσιμάς, καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης

3. Αλέξανδρος Νεχαμάς, καθηγητής Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Princeton

4. Ζακ Ντέιβις, καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Cincinnati

5. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας

6. Γιώργος Τσώκος, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Harvard Πρόεδρος του Συμβουλίου εξελέγη ομόφωνα από τα εσωτερικά μέλη, μεταξύ των εξωτερικών μελών του, όπως ορίζει ο νέος Νόμος Πλαίσιο, ο κ. Δημήτρης Μπερτσιμάς.

 

Αποτελέσματα εκλογών για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου του Ε.Κ.Π.Α.


Εκλόγιμες θέσεις: 8

Ισχύει το όριο των 2 εκλεγμένων ανά σχολή/τμήμα

Ψήφισαν: 1504, Έγκυρα:1483, Εκλογικό μέτρο: 166

 

Εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου του Ε.Κ.Π.Α.

 

1. Jack Davis, Καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Cincinnati

2. Σταύρος Κατσανέβας, Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Paris VII

3. Δημήτρης Μπερτσιμάς, Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας του Πανεπιστημίου MIT

4. Αλέξανδρος Νεχαμάς, Καθηγητής Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Princeton

5. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

6. Γιώργος Τσώκος, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Harvard.

 

Πρόεδρος του Συμβουλίου εξελέγη ομόφωνα ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Μπερτσιμάς.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!