| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Απολύσεις εξπρές δημοσίων υπαλλήλων διαλύουν και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Δημοσίευση: 10-12-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:190


«Βόμβα» έβαλε στην λειτουργία των Πανεπιστημίων το μνημόνιο 3 και συγκεκριμένα οι διατάξεις του που αφορούν τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Τρείς εβδομάδες καταλήψεων ολοκληρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τους διοικητικούς του υπαλλήλους, παρότι ωστόσο εκδόθηκε διαπιστωτική πράξη του πρύτανη κ. Θεοδόσιου Πελεγρίνη ότι το Ίδρυμα δεν υποχρεούται στην αυτοδίκαιη κατάργηση των θέσεων αυτών. Όπως αναφέρεται στην διαπιστωτική πράξη του πρύτανη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νέου νόμου που ψηφίστηκε, οπότε και δεν θα κάνει απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων του. Οξύτατη ήταν όμως η αντίδραση συλλόγων διοικητικών υπαλλήλων σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας όπου απειλούνται με απολύσεις. Η ίδια η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκήρυξε τελικώς 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και εξέδωσε σειρά ανακοινώσεων για το θέμα, καθώς κινητοποιήσεις, απεργίες και καταλήψεις έγιναν σε πολλά ιδρύματα της χώρας.

Πάντως, από την πλευρά των διοικήσεων των Πανεπιστημίων, οι πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. αρνήθηκαν να δεχτούν τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων τους, ενώ δήλωσαν έτοιμοι έως και να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του υπουργού Παιδείας και του πρωθυπουργού εάν συνεχισθεί η πολιτική υποχρηματοδότησης της παιδείας.

«Εμείς δεν θα συναινέσουμε στην περαιτέρω διάλυση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Η παραμονή των συγκεκριμένων υπαλλήλων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων», τόνισαν οι πρυτάνεις στη διάρκεια έκτακτης Συνόδου, ενώ ζήτησαν την εξαίρεση του χώρου της Παιδείας από ρυθμίσεις που την πλήττουν καίρια».

Η πρόταση που υπερψηφίστηκε από τον Σύλλογο του Διοικητικού Προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών περιελάμβανε 48ωρες κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις «για να αποτραπούν οι απολύσεις και να ακυρωθεί ο νόμος 4093/12».
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!