| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Σχέδιο «Αθηνά» Θυσίες στον βωμό του Μνημονίου

Δημοσίευση: 10-12-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:190


Mε εντατικούς ρυθμούς αλλά και ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας προχωρεί από το υπουργείο Παιδείας ο σχεδιασμός της «Αθηνάς» περί «αναδιάρθρωσης» της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Όπως είναι γνωστό, να συντονίσει και να προτείνει το σχετικό πρόγραμμα έχει αναλάβει η Αρχή για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Ωστόσο, ανακοινώσεις εκδόθηκαν από Ιδρύματα της χώρας με τις οποίες εκφράζεται η δυσφορία των διοικήσεών τους για το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο ζητήθηκαν οι προτάσεις τους για την «Αθηνά», το αργότερο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Το έγγραφο αυτό έστειλε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προς όλους τους Πρυτάνεις και προέδρους των Τ.Ε.Ι. ζητώντας τους να καταθέσουν άμεσα τις προτάσεις τους για τον εξορθολογισμό των Τμημάτων των Ιδρυμάτων τους. Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ακόμη σε σχετικές δηλώσεις του που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες ότι μετά τη διαδικασία συγχωνεύσεων τμημάτων δε θα υπάρξει αποχώρηση του διδακτικού προσωπικού, αλλά διαφορετική κατανομή τους. Το θέμα της «Αθηνάς» απασχόλησε εκτενώς τις εργασίες έκτακτης Συνόδου των πρυτάνεων Α.Ε.Ι. που έγινε στην Αθήνα, αλλά και την προγραμματισμένη Σύνοδό τους που έγινε στην Πάτρα. «Σχετικά με τη διαδικασία της συγχώνευσης των δομών των Α.Ε.Ι. (σχέδιο "ΑΘΗΝΑ") όπως δρομολογείται υπό το πρόσχημα του «εξορθολογισμού» από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η Σύνοδος εκφράζει την έντονη ανησυχία της διότι: α) Η κατεπείγουσα εντός 40 ημερών διαδικασία λήψης απόφασης προοιωνίζεται προειλημμένες αποφάσεις για την ικανοποίηση του έντονα ελλειμματικού προϋπολογισμού 2013 για τα Πανεπιστήμια. β) Αγνοείται η θεσμική υποχρέωση σύγκλησης του Συμβουλίου Ανωτάτης Παιδείας, ως του αρμόδιου εισηγητικού οργάνου στο ΕΣΥΠ για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και τη χωροταξική διάρθρωση των Πανεπιστημίων, με αυτόνομη συμμετοχή όλων των Πανεπιστημίων διά των Πρυτανικών Αρχών τους. γ) Στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, κάθε Ίδρυμα έχει το αυτονόητο δικαίωμα της διάρθρωσής του σε Σχολές και Τμήματα. Επανειλημμένα η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει την τήρηση των θεσμικών κανόνων για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό τής ανώτατης εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, εθνικά και αναπτυξιακά κριτήρια και ουδέποτε αρνήθηκε να συμμετάσχει σε διάλογο για αυτό το θέμα» αναφέρεται στο ψήφισμα της Συνόδου.

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων επιμένει στην υπεράσπιση του αυτοδιοίκητου δημόσιου Πανεπιστημίου που δεν μπορεί να παραβιάζεται από κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες έχουν ως μοναδικό κριτήριο την επίτευξη της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για τα Πανεπιστήμια και του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής. Με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις προαναγγελλόμενες απολύσεις προσωπικού, τις επικείμενες κατεπείγουσες διαδικασίες συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων/Τμημάτων, και τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, οι Πρυτανικές Αρχές δηλώνουν έτοιμες να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Υπουργού Παιδείας και του Πρωθυπουργού της χώρας, υπερασπιζόμενες το δημόσιο αγαθό της Παιδείας σε εποχή κρίσης και αρνούμενες να συναινέσουν στην περαιτέρω διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου» καταλήγουν οι πρυτάνεις των Α.Ε.Ι.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!