| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Ζητείται φως στο τούνελ!

Δημοσίευση: 02-10-2012 - Φύλλο:188
Υποχρηματοδότηση ΑΕΙ και νέες περικοπές στα μισθολόγια

 

«Βόμβα» έβαλε στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας η απόφαση της κυβέρνησης για περικοπές περίπου κατά 12% σε όλα τα ειδικά μισθολόγια της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτά των καθηγητών πανεπιστημίου, που ωστόσο δεν έχουν πάρει καμία αύξηση από το 2004 και μετά.


Την Δευτέρα και την Τρίτη, 10 και 11 Σεπτεμβρίου, οι καθηγητές των ΑΕΙ απήργησαν για δυο ημέρες, ενώ στη συνέχεια η Ομοσπονδία των καθηγητών πανεπιστημίου (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.) εξήγγειλε απεργία μιας ακόμη εβδομάδας, ώς και τις 21 του μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα. Όλα αυτά έγιναν στη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, ενώ οι καθηγητές των Α.Ε.Ι. ζήτησαν με ανακοίνωσή τους τη συμπαράσταση των φοιτητών τους στις κινητοποιήσεις τους λόγω της γενικότερης οικονομικής επίθεσης που δέχεται η ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.


»Οι καθηγητές Α.Ε.Ι. είχαν προαναγγείλει «θύελλα» κινητοποιήσεων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μετά από σχετική συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για τα ειδικά μισθολόγια. Στη συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών καθηγητών σε πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. και της Ομοσπονδίας των ερευνητών Ελλάδος διαμήνυσαν στον υπουργό Οικονομικών ότι οι αποφάσεις του για μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια δεν είναι δίκαιες και θα αντιδράσουν.


»Όπως δείχνουν τα παραπάνω, ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μπαίνει σε περίοδο μεγάλης αναταραχής. Πρόκειται για την πρώτη μορφή αντίδρασης των διδασκόντων σε πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι., οι οποίοι παρότι δεν έχουν πάρει αυξήσεις την τελευταία δεκαετία, κατρακύλησαν πλέον μισθολογικά με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης κάτω από τα 1000 ευρώ μηνιαίως (στην περίπτωση των υπηρετούντων στη βαθμίδα των λεκτόρων). Και καθηγητές πρώτης βαθμίδας μετά από 35 χρόνια προϋπηρεσίας κρίθηκε ότι είναι λογικό να αμείβονται με 1900 ευρώ καθαρά το μήνα...


»Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια και η υποχρηματοδότηση της ανώτατης παιδείας γενικότερα απασχόλησαν και τη Σύνοδο των πρυτάνεων Α.Ε.Ι. που έγινε πρόσφατα στο Λαύριο. Τις προηγούμενες ημέρες οι πανεπιστημιακοί συναντήθηκαν για τα οικονομικά τους και με τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο στον οποίο και έθεσαν τις αντιρρήσεις τους για το μισθολογικό τους. Παράλληλα όμως, συζήτησαν μαζί του και τα θέματα της εφαρμογής του νέου Νόμου Πλαισίου για τα Α.Ε.Ι. αλλά και της ανάγκης στελέχωσης της Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης (Α.Δ.Ι.Π.). Όπως είναι γνωστό, πρόεδρος της Α.Δ.Ι.Π. τοποθετήθηκε τελικά ο καθηγητής κ. Ευάγγελος Κουφουδάκης, ομότιμος καθηγητής σε πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου της Λευκωσίας με ειδίκευση στις πολιτικές επιστήμες και τις διεθνείς σχέσεις.

 

Πάντως, οι πανεπιστημιακοί είχαν στείλει πριν από την ανακοίνωση των ειδικών μισθολογίων επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, στην οποία και ανέφεραν τα παρακάτω:

 

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρονται στο πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση των τουλάχιστον 11,5 δισεκατομμυρίων, επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα των ειδικών μισθολογίων, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογίου των λειτουργών της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας.

»Οι Ομοσπονδίες των Πανεπιστημιακών, του διδακτικού προσωπικού των Τ.Ε.Ι. και των Ερευνητών έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει τους προκατόχους σας, αλλά και τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας, για το γεγονός ότι το ουσιαστικό πάγωμα του μισθολογίου μας από το 2004, αφού δεν πήραμε αυξήσεις, όπως τα άλλα ειδικά μισθολόγια το 2008-9, της τάξης του 25-100%, σημαίνει στην πράξη ότι από τότε υφιστάμεθα περικοπή των αποδοχών μας της τάξης των 200 εκατομμυρίων Ευρώ κατά έτος! Δηλαδή ο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας έχει υποστεί -προκαταβολικά και από δεκαετίας- μισθολογική μεταχείριση από την Πολιτεία στο πνεύμα των μνημονίων! Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι πάγια θέση των Ομοσπονδιών μας είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό (Αναλυτικότερα δεδομένα φαίνονται στα υπομνήματα και στην αλληλογραφία με τους αρμόδιους Υπουργούς που επισυνάπτονται).

»Η συζήτηση για τα θέματα αυτά είχε ξεκινήσει σε συνάντηση τον Οκτώβριο του 2010 με τον κύριο Φίλιππο Σαχινίδη, τότε Υφυπουργό Οικονομικών. Συνάντηση όμως που δεν είχε καμιά συνέχεια παρά τις επανειλημμένες και επίμονες προσπάθειές μας προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου σας.
»Οι τρεις Ομοσπονδίες και τα μέλη αντιλαμβανόμαστε την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Όμως, αντιτιθέμεθα στην λογική των οριζόντιων περικοπών, όπως και στην λογική της μεταφοράς του βάρους των περικοπών από μια κατηγορία των ειδικών μισθολογίων σε μια άλλη, και ζητάμε να εξεταστούν οι ειδικές συνθήκες που ισχύουν για τα μέλη μας, όπως συνοπτικά τις εκθέσαμε παραπάνω. Οφείλουμε όμως να σας ενημερώσουμε προκαταβολικά ότι η όποια αυθαίρετη, οριζόντια και κατάφωρα άδικη αντιμετώπιση του μισθολογικού μας ζητήματος αποτελεί για μας casus belli και θα προκαλέσει αντιδράσεις στον χώρο των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, την έκταση και την ένταση των οποίων δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να προβλέψουμε προς το παρόν τουλάχιστο! Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και αυτούς που αναλυτικά παρατίθενται στα συνημμένα υπομνήματα ζητάμε επείγουσα συνάντηση των Προεδρείων των 3 Ομοσπονδιών με τις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε αναλυτικά και σε βάθος για όλες τις πτυχές του ειδικού μισθολογίου μας».
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!