| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Σύνοδος των Πρυτάνεων: Διεκδικούμε τη διασφάλιση της λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου

Δημοσίευση: 12-07-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:187


Σε θετικό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλου και του υφυπουργού κ. Θ. Παπαθεοδώρου στην τελευταία Σύνοδο πρυτάνεων στην Ερέτρια Ευβοίας, με οικοδεσπότη το Γεωπονικό πανεπιστήμιο. Ο κ. Αρβανιτόπουλος υποσχέθηκε ότι τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν κανονικά τον Σεπτέμβριο και δήλωσε ότι πρέπει να αφήσουμε το
παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον.
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ στην διάρκεια της Συνόδου του Σαββατοκύριακου εξέδωσαν ψήφισμα για τον νέο Νόμο Πλαίσιο, τον οποίο και χαρακτήρισαν «αντι-ακαδημαϊκό» και «ανεφάρμοστο», ενώ ζήτησαν να αποσυρθεί.

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην αλλαγή του Ν. 4009/11 αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια. Από τις 31 Αυγούστου 2012 λήγει η θητεία Διευθυντών Τομέων, Προέδρων Τμημάτων, Κοσμητόρων Σχολών και μελών των Συγκλήτων, με συνέπεια τα Πανεπιστήμια, να μη διοικούνται και να μην έχουν ούτε καν τη δυνατότητα να χορηγήσουν πτυχία και τίτλους σπουδών στους φοιτητές» αναφέρεται στο ψήφισμα της Συνόδου πρυτάνεων Α.Ε.Ι. «Οι εκλεγμένες Πρυτανικές Αρχές, μολονότι καταργούνται βιαίως διά νόμου στις 31 Αυγούστου 2012 μεσούσης της θητείας τους, ουδόλως ασχολούνται με το ζήτημα της παράτασης της θητείας τους, όπως σκοπίμως και αναληθώς διαδίδεται από κύκλους συμφερόντων που στρέφονται κατά του Δημόσιου Πανεπιστημίου» αναφέρεται δηκτικά στο ψήφισμα της Συνόδου.


«Επιμένουν όμως να διεκδικούν τη διασφάλιση της λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου, η οποία διακυβεύεται από τα θεσμικά και οικονομικά αδιέξοδα που έχουν σωρευτεί με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Στην κατεύθυνση αυτή η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει καταθέσει από 9/5/2012 στο Υπουργείο Παιδείας τις βασικές προτάσεις της από έξι σημεία, για τις κατ’ ελάχιστον απαραίτητες αλλαγές του Νόμου» τονίζουν.
Και προτείνουν:

1. Αποκατάσταση των Ακαδημαϊκών και Διοικητικών αρμοδιοτήτων των Συγκλήτων ώστε το Συμβούλιο να αποκτήσει εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο.
2. Επαναφορά των Τμημάτων και των Τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.
3. Άμεση εκλογή των Πανεπιστημιακών Αρχών (Πρυτάνεων, Κοσμητόρων, Προέδρων κ.ά.) από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
4. Διασφάλιση της Δημόσιας Χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
5. Θεσμική και οικονομική διασφάλιση της Φοιτητικής Μέριμνας (σίτιση, στέγαση, κ.ά.)
6. Ανάκληση των κανονιστικών πράξεων που αφορούν στον ορισμό Οργανωτικών Επιτροπών και την θέσπιση της ταξινομικής ψήφου.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!