| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Στο «χείλος του γκρεμού» - Ζητούνται λύσεις στα αδιέξοδα του «Ν. 4009»

Δημοσίευση: 12-07-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:187
ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΟΥ «Ν. 4009»

 

Με νέο υπουργό Παιδείας προερχόμενο από την πανεπιστημιακή κοινότητα, τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, αλλά και υφυπουργό προερχόμενο από την «καρδιά» της διοίκησης των Α.Ε.Ι., τον έως πρόσφατα πρύτανη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου, αλλάζει «σελίδα» ο χώρος της εκπαίδευσης. Για τα πανεπιστήμια η περίοδος είναι κρίσιμη, καθώς βρίσκονται κυριολεκτικά στο «χείλος του γκρεμού», χωρίς προϋπολογισμούς για το επόμενο έτος αλλά και με τις νυν διοικήσεις τους υπό την «ποινή» της ...παύσης, που τους επέβαλε αναιτίως ο νέος Νόμος Πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. συναντήθηκαν στην 70ή Σύνοδό τους με την νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όπου και κατέθεσαν έξι σημεία αλλαγών στον νόμο για να λειτουργήσει η ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

 

Κυβέρνηση που για μια ακόμη φορά στηρίζεται στις πλάτες καθηγητών πανεπιστημίου, είναι η νέα κυβέρνηση της χώρας. Πανεπιστημιακοί καθηγητές στελεχώνουν κρίσιμα υπουργεία της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας στην κοινή γνώμη ότι η πολιτική απαξίωσης των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να σταματήσει. Ο νέος υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, που απλώς… επέστρεψε στο κτήριο του Αμαρουσίου, καθώς ήταν αναπληρωτής υπουργός μέχρι την στιγμή που ανέλαβε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου. Μαζί του ο έως πρόσφατα πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου. Επίσης ειδικά για τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης από τον οποίο και προέρχεται ο κ. Αρβανιτόπουλος, παραλαμβάνει… ερείπια. Η πολύμηνη αντιπαράθεση των διοικήσεών τους με την Πολιτεία επί ηγεσίας της κ. Άννας Διαμαντοπούλου, έχει οδηγήσει τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας σε αδυναμία να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες τους. Έτσι, σε δυο μήνες τα πανεπιστήμια της χώρας δεν θα έχουν χρήματα για να λειτουργήσουν, αλλά ούτε καν νέες διοικήσεις καθώς όπως είναι γνωστό, παύονται στη μέση της θητείας του με βάση τις διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου για τα Α.Ε.Ι.

Η παράταση στη χρηματοδότηση

Το θέμα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων επρόκειτο να τεθεί ασφυκτικά στο τέλος Ιουνίου καθώς η μέθοδος που είχε βρεθεί για την τμηματική χρηματοδότησή τους έληγε και τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας θα έμεναν χωρίς χρήματα. Παράταση δύο μηνών στην οικονομική επιβίωση των πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. της χώρας, έδωσε έτσι γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εκδόθηκε μετά από σχετικό αίτημα της υπουργού Παιδείας της υπηρεσιακής Κυβέρνησης κυρίας Φρόσως Κιάου. Με την γνωμοδότηση αυτή ορίζεται ότι τα πανεπιστήμια μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται κανονικά μέχρι το τέλος Αυγούστου όπου και όπως ορίζει ο νέος Νόμος σταματάει η θητεία των νυν διοικήσεών τους. Όπως είναι γνωστό, με βάση τον νέο Νόμο Πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι. η χρηματοδότησή τους εξαρτάται από την εκλογή των νέων Συμβουλίων Διοίκησής τους, τα οποία όμως δεν έχουν εκλεγεί σε κανένα πανεπιστήμιο της χώρας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας «με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο τα Α.Ε.Ι. έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από το Κράτος, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα Ιδρύματα μετά τη λήξη της τρέχουσας χρηματοδότησής τους στις 30/6/2012 (αδυναμία κάλυψης λειτουργικών αναγκών, κοινωνικές εντάσεις και κίνδυνο αναστολής λειτουργίας) ζήτησε τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της χρηματοδότησής των Α.Ε.Ι. με βάση τον ισχύοντα νόμο (ν. 4009/2011)». Η γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. (υπ αριθμ. 350/2012) υπήρξε θετική και ακολούθως έγινε δεκτή από την υπουργό Παιδείας. Έτσι και όπως ανέφερε η σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας «η δυνατότητα χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. μετά τις 30/6/2012 είναι νόμιμη με βάση τις μεταβατικές διατάξεις των άρθρων 76, παρ. 11 και 12 σε συνδυασμό με τα άρθρα 56, 62 και 63 του ίδιου νόμου.

Οι φοιτητικές εστίες

Λύση όμως δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες και στο θέμα των φοιτητικών εστιών, οι οποίες παραμένουν στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (πρώην Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας) για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι να εκλεγούν οι νέες διοικήσεις των Α.Ε.Ι. Σχετικό αίτημα είχαν υποβάλει στο υπουργείο Παιδείας οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, στην ευθύνη των οποίων είχε περιέλθει η λειτουργία των εστιών, χωρίς όμως να έχουν αναβαθμιστεί και χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!