| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Κυβέρνηση πανεπιστημιακών

Δημοσίευση: 31-05-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:186
Κυβέρνηση… πανεπιστημιακών είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αφού σ΄ αυτήν συμμετέχουν ένας πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και δυο νυν πρυτάνεις. Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ. Κίττας, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σ. Σιμόπουλος και ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρ. Τσάλτας ανέλαβαν μέχρι τις 17 Ιουνίου τα υπουργεία Υγείας, Υποδομών και Περιβάλλοντος. Είναι απορίας άξιο βέβαια πώς οι βουλευτές και πρώην υπουργοί που επί μήνες λοιδορούσαν και συκοφαντούσαν τα πανεπιστήμια και τις εκλεγμένες διοικήσεις τους για την αντίδραση που εξέφρασαν στην εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου τον οποίο εισηγήθηκε στην προηγούμενη Βουλή η πρώην υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, τους εμπιστεύτηκαν τελικά τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Αντιθέτως, η πρώην υπουργός Παιδείας δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια της Α΄Αθήνας, όπου κατεβαίνει, κατά τις προηγούμενες εκλογές της 6ης Μαΐου.

 

Τη διοίκηση του ευαίσθητου χώρου της υγείας, σε περίοδο μάλιστα δύσκολη, ανέλαβε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ. Κίττας, που διοίκησε το Ίδρυμα από την εκλογή του το 2006 και έως το 2009. Πριν από αυτό αφού είχε διατελέσει πρόεδρος της Ιατρικής σχολής και αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού επί πρυτανείας του κ. Γ. Μπαμπινιώτη. Ο Χρήστος Κίττας είναι διαπρεπής καθηγητής ιατρικής, γεννήθηκε στη Λάρισα το 1946, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο εξωτερικό. Το 1975 έγινε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 εξελέγη υφηγητής της παθολογικής ανατομικής στην Ιατρική σχολή.

Το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, το 1990 αναπληρωτής και το 1993 καθηγητής ιστολογίας και εμβρυολογίας στην ίδια σχολή. Ως ιατρός έχει σημαντικό επιστημονικό έργο και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον σημαντικών Ελλήνων εργαστηριακών γιατρών-ερευνητών, με επιστημονική παρουσία η οποία έχει διεθνή αναγνώριση και αποδοχή. Έχει 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά καθώς και 100 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Σήμερα είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής.

Το 2008 υπέβαλε την παραίτησή του από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλοντας την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τα κτήρια του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, την οποία όμως ανακάλεσε ύστερα από προσωπική παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Μετά από ένα χρόνο, σε νέα επεισόδια στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, δέχθηκε επίθεση με ξύλα και λοστούς από αγνώστους που εισέβαλαν στην Πρυτανεία με αποτέλεσμα να διακομισθεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Τελικά υπέβαλε για δεύτερη φορά την παραίτησή του από τη θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχει ακόμη ως υπουργός Ανάπτυξης ο καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου και εργάστηκε από το 1981 έως το 1985. Την ίδια περίοδο εργάστηκε ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου με ειδικότητα στην αγορά πετρελαίου και τις επιπτώσεις των πετρελαϊκών κρίσεων στην παγκόσμια οικονομία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (1986-1989) σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής, και της Τράπεζας της Ελλάδος (19891994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής.

Είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1989 Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική. Από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Από το 1994 έως το 1997 ήταν Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ενώ ήταν μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000. Από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών από τον Οκτώβριο του 2000. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ναπολέων Μαραβέγιας είναι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Σπούδασε Οικονομική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία στο Πανεπιστήμιο της Grenoble. Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με Παράσημο (2001) και έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια Ευρωπαϊκών χωρών. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στον χώρο της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και Πολιτικής.

 

Τέλος στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει ο νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνης Αργυρός. Ο κ. Αργυρός, διακεκριμένος νομικός, ανέλαβε το βαρυσήμαντο υπουργείο Επικρατείας. Είναι συντονιστής στον Σύνδεσμο Διαμεσολάβησης Ελλάδος (ΣΥ.ΔΙ.ΕΛ), ο οποίος είναι ο θεσμικός αρμόδιος για εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών σε εθνικό επίπεδο, όπως η διαιτησία και ο συμβιβασμός.

 

Δυο πρυτάνεις στην κυβέρνηση

 

Δυο νυν πρυτάνεις των ελληνικών Α.Ε.Ι. συμμετέχουν ήδη στη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο πρύτανης του Ε.Μ.Π. κ. Σίμος Σιμόπουλος έχει διατελέσει επανειλημμένα αναπληρωτής Πρόεδρος και Πρόεδρος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (1996-97 & 2004-σήμερα). Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Διεθνούς Εταιρείας Ακτινοφυσικής και της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Εκπροσωπεί, από το 1992, την Ελλάδα στον Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΟΣΑ. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Πρόεδρος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. (1993-1997), Πρόεδρος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. (1999-2001 & 2003-2005), Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Ε.Μ.Π. (2000-2003), Μέλος του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Εσωτερικών (2004-2006), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας ΟΑΣΑ και Πρόεδρος όλων των θυγατρικών του Εταιρειών ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ (Μάιος 2004- Αύγουστος 2006), Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (Αύγουστος 2006Ιανουάριος 2009), Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» (επελέγη για συγκεκριμένης διάρκειας θητεία, Μάιος - Ιανουάριος 2010).

 

Ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρ. Τσάλτας είναι Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Πρόεδρος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει Doctorat D’ Έtat en Droit στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Νομικών και Οικονομικών Επιστημών της Νίκαιας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Institut Européen des Hautes Έtudes Internationales του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο με ειδίκευση στο Δίκαιο της Ανάπτυξης από το Institut du Droit de la Paix et du Développement του Πανεπιστημίου της Νίκαιας και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από την Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!