| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Πανεπιστήμια Στη ρωγμή του χρόνου και του… νόμου-πλαισίου

Δημοσίευση: 31-05-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:186
Εν αναμονή των νέων εκλογών οι πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. ζήτησαν για μια ακόμη φορά τις προηγούμενες ημέρες την απελευθέρωση των προϋπολογισμών τους από την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου προειδοποιώντας ότι σύντομα η φοίτηση και η στέγαση των φοιτητών θα είναι «στον αέρα».

 

Το συντονιστικό όργανο των πρυτάνεων Α.Ε.Ι. συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες και συζήτησε εκτεταμένα το θέμα των οικονομικών των πανεπιστημίων. Όπως ανέφεραν μάλιστα οι πρυτάνεις των Α.Ε.Ι., η λύση που βρέθηκε με τη χρηματοδότησή τους τμηματικά με δωδεκατημόρια βάσει του περυσινού τους προϋπολογισμού δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς σύντομα τα Α.Ε.Ι. θα μείνουν χωρίς χρήματα. Με το δεδομένο μάλιστα ότι ο νέος νόμος για τα Α.Ε.Ι. δεν εφαρμόζεται σε κανένα πανεπιστήμιο της χώρας επί 9μηνο στο θέμα της εκλογής νέων διοικήσεων, οι πρυτάνεις τους ζητούν εκ νέου απεμπλοκή της χρηματοδότησής τους από τις εκλογές.

 

Ζήτησαν συγκεκριμένα τα θέματα της χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. να περάσουν στις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων.

Τις απόψεις αυτές οι πρυτάνεις τις μετέφεραν και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας εργασίας που συγκρότησε ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης για να προτείνει λύσεις για την εφαρμογή του νέου Νόμου για τα Α.Ε.Ι. και την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του.

Η επιτροπή συνεδρίασε μια δεύτερη φορά, αλλά το πόρισμά της δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Πάντως, τα μέλη της έθεσαν μόνο τα επείγοντα θέματα που απασχολούν τα Α.Ε.Ι.

Και συγκεκριμένα ότι:

  • Από την 1η Ιουλίου δεν θα υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση.
  • Από την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχουν διοικήσεις στα Ιδρύματα (Σύγκλητοι και Πρυτανικές αρχές).
  • Από την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχουν επίσης κοσμήτορες και πρόεδροι σε πολλές Σχολές.

 

Στην κατεύθυνση αυτή ωστόσο, το συντονιστικό όργανο της Συνόδου πρυτάνεων ανακοίνωσε ότι «σε αυτές τις δραματικές συνθήκες για την ανώτατη εκπαίδευση η Σύνοδος πρυτάνεων αισθάνεται την ανάγκη να καταθέσει για άλλη μια φορά τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο του Λαυρίου τον Δεκέμβριο του 2010 και οι οποίες δεν λήφθηκαν υπόψη στην κατάρτιση και ψήφιση του Νόμου 4009/2011».

 

Κατέθεσε, σε αυτό το πλαίσιο, τις εξής προτάσεις:

 

- Αποκατάσταση των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των συγκλήτων. - Επαναφορά των Τμημάτων και των Τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.

 

- Άμεση εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών (πρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων κ.ά.) από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

- Διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και αποδέσμευση αυτής από την ακαδημαϊκή αξιολόγηση. - Θεσμική και οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση κ.ά.)

 

- Ανάκληση των κανονιστικών πράξεων εφαρμογής που αφορούν τον οργανισμό οργανωτικών επιτροπών και τη θέσπιση της ταξινομικής ψήφου».

 

«Σημειώνεται για άλλη μια φορά ότι τα πανεπιστήμια λειτουργούν μέχρι σήμερα χάρη στην αυταπάρνηση και την ακαδημαϊκή ευσυνειδησία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου των πρυτάνεων.

 

Πάντως, στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης οι περίφημες εκλογές για την εκλογή του νέου του Συμβουλίου Διοίκησης τελικά έγιναν, αλλά με τη ...συνοδεία της αστυνομίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις κλήθηκαν από την οργανωτική επιτροπή των εκλογών για να περιφρουρήσουν την εκλογική διαδικασία.

 

Η παρουσία αστυνομικών στον χώρο του Ιδρύματος ωστόσο καταδικάστηκε από εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στο Ίδρυμα που αντιδρούν στον νέο Νόμο Πλαίσιο.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!