| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Τα Πανεπιστήμια ασφυκτιούν οικονομικά - Διάλογος για τα ανεφάρμοστα του νέου νόμου

Δημοσίευση: 03-05-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:185


Σαν «ντόμινο» φαίνεται ότι πέφτουν οι διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου για τα Πανεπιστήμια που προκάλεσε τεράστια αντίδραση στο εσωτερικό τους. Όπως ήδη αποφασίστηκε, με τον παλαιό νόμο λειτουργίας των πανεπιστημίων θα γίνουν οι εκλογές των προέδρων τμημάτων, Κοσμητόρων και διευθυντών τομέων, σε όσα πανεπιστήμια λήγει η θητεία τους και δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η εκλογή τους με τον νέο Νόμο. Κι αυτό γιατί, όπως αποφασίστηκε στο υπουργείο Παιδείας, δεν πρέπει να μείνει η Πολιτεία απαθής μπροστά στο φαινόμενο της έλλειψης διοίκησης στα πανεπιστήμια, καθώς δεν έχουν εκλεγεί έως σήμερα τα νέα Συμβούλια Διοίκησης σε κανένα από αυτά. Έτσι, σύντομα σε όλα τα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας που αντιμετωπίζονται αντίστοιχα προβλήματα θα σταλεί σχετική εγκύκλιος.

 

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργασίας από πρυτάνεις, συνδικαλιστές και υπηρεσιακούς παράγοντες που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να προτείνει τρόπους για την ομαλή εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου στα πανεπιστήμια. Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στις 9 Μαΐου, ενώ τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να καταθέσουν το πόρισμά τους έως τις 15 Μαΐου.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην ομάδα εργασίας προεδρεύει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ενώ συμμετέχουν οι κ. Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σίμος Σιμόπουλος, πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Ρέμελης , πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ανδρέας Κανάκης, πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας, Δημήτρης Πασχαλούδης, πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Σερρών, Νίκος Σταυρακάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των καθηγητών Α.Ε.Ι. (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.), Ιωάννης Τσάκνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των καθηγητών Τ.Ε.Ι. (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ), Βασίλης Παπάζογλου, ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής, πρώην ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, σύμβουλος σήμερα του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και ο κ. Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

 

«Κρίναμε αναγκαίο να συγκροτήσουμε μια επιτροπή με σαφή σκοπό την εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί για τα Πανεπιστήμια» ανέφερε σχετικά ο υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής. «Άρα, το αντικείμενο είναι η εφαρμογή του νόμου και αυτό που σας παρακαλούμε να συζητήσετε είναι πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ξεπερνώντας δυσκολίες, δυσλειτουργίες αλλά παραμένοντας προφανώς –σε μία συντεταγμένη πολιτεία στην οποία ζούμε- στην εφαρμογή του νόμου» είπε. «Θα ήθελα να πω ότι οι Πρυτάνεις προσπαθούν, με αίσθημα ευθύνης, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε τα Πανεπιστήμια να συνεχίζουν να λειτουργούν ομαλά παρ΄όλη την οικονομική δυσκολία, η οποία υπάρχει και είναι γνωστή» δήλωσε από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τρ. Αλμπάνης.

 

«Ένα δεύτερο σημείο, το οποίο θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης σήμερα στην Επιτροπή είναι να δούμε όποια σημεία δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία και στην εφαρμογή του νόμου και αναφέρομαι στο διοικητικό πλαίσιο γιατί όπως ξέρετε από 1/9 δεν θα υπάρχουν διοικήσεις στα περισσότερα των Πανεπιστημίων. Δεν θα υπάρχουν Πρόεδροι Τμημάτων και κοσμήτορες, άρα υπάρχουν τρέχοντα θέματα διοικητικής λειτουργίας
των Ιδρυμάτων, τα οποία θα πρέπει να επιλύσουμε. Και αν μου επιτρέπετε και μια λέξη παραπάνω, εμένα δε με ενδιαφέρει, όπως και τους συναδέλφους, αν θα είμαστε Πρυτάνεις από 1/9, μας ενδιαφέρει τα Πανεπιστήμια να έχουν διοικήσεις και να μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά. Αυτός είναι ο στόχος της συμμετοχής μας. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην Επιτροπή. Ελπίζουμε να έχουμε ένα πόρισμα, το οποίο θα δίνει λύσεις και διέξοδο στα
Πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή» κατέληξε. Σχετική επιστολή για το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματά τους έστειλαν πρόσφατα στον υπουργό Παιδείας και οι εκπρόσωποι της Συνόδου προέδρων Τ.Ε.Ι. της χώρας.

 

Η Συνόδος Πρυτάνεων για τα οικονομικά των Α.Ε.Ι.

 

Πάντως, συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες και η Σύνοδος των πρυτάνεων Α.Ε.Ι., ώστε τα μέλη της να εκφράσουν άποψη για το «κούρεμα» των αποθεματικών τους και τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων τονίζει εκ νέου το αδιέξοδο λειτουργίας των Πανεπιστημίων, ύστερα από το κούρεμα των λογαριασμών τους και την μη έγκριση των προϋπολογισμών τους, με αποτέλεσμα τα Πανεπιστήμια να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως η φοιτητική μέριμνα, καθώς και το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύνοδος πρυτάνεων.

 

«Τα Πανεπιστήμια δεσμεύονται να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα για την επιστροφή των απολεσθέντων χρηματικών διαθεσίμων τους» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.


Η συνάντηση των πρυτάνεων ορίσθηκε μετά την απόρριψη της τροπολογίας που είχε εισηγηθεί ο υπουργός Παιδείας, να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό οι σύγκλητοι σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, αποσυνδέοντας τη χρηματοδότηση από την υλοποίηση του νόμου.

 

Σαν «ντόμινο» φαίνεται ότι πέφτουν οι διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου για τα Πανεπιστήμια που προκάλεσε τεράστια αντίδραση στο εσωτερικό τους.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!