| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Σημαντική διάκριση του Ε.Κ.Π.Α. στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

Δημοσίευση: 19-04-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:184


Η χώρα μας συμμετείχε με δύο ομάδες, μία εξαμελή (5 φοιτητές του Μαθηματικού Τμήματος του Ε.Κ.Π.Α. και 1 φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π.) και μία τριμελή (2 φοιτητές του Μαθηματικού Τμήματος Ε.Κ.Π.Α. και 1 φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής Ε.Κ.Π.Α.), που εξελέγησαν κατόπιν εξετάσεων. Οι ομάδες κατέκτησαν συνολικά οχτώ μετάλλια: δύο χρυσά, πέντε αργυρά και ένα χάλκινο. Συμμετείχαν συνολικά 24 ομάδες από χώρες που έχουν παράδοση τόσο στα Μαθηματικά όσο και στους διεθνείς διαγωνισμούς.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωτοετής φοιτητής του Μαθηματικού Τμήματος Τσουβαλάς Κωνσταντίνος που κατέκτησε αργυρό μετάλλιο, έλαβε επιπλέον ειδική εύφημη μνεία όντας ο μοναδικός που κατόρθωσε και έλυσε το πολύ δύσκολο τέταρτο θέμα του διαγωνισμού, δίνοντας μάλιστα πρωτότυπη λύση με χρήση του θεωρήματος κυριαρχημένης σύγκλισης του Lebesque και της συνάρτησης Γάμμα.

 

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που απονεμήθηκαν βραβεία σε χώρες και σε Πανεπιστήμια. Η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών, ενώ μεταξύ των Πανεπιστημίων την πρώτη θέση κατέλαβε το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών Καθηγητής κ. Γρηγόρης Καλογερόπουλος μιλώντας για την ελληνική συμμετοχή τόνισε τα παρακάτω: «Το βασικό θέμα είναι ότι υπάρχει στο Μαθηματικό Τμήμα μια ομάδα καθηγητών η οποία συνεπικουρεί συναδέλφους από το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης εκπαιδεύοντας και προετοιμάζοντας συστηματικά ταλαντούχους φοιτητές, όχι μόνο από το Μαθηματικό αλλά και από το Πολυτεχνείο και το Τμήμα Πληροφορικής σε θέματα ειδικά για διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν παράδοση σε τέτοιους διαγωνισμούς και σημειώνουν επανειλημμένως επιτυχίες. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας των Καθηγητών με τους φοιτητές μας είναι κάθε χρόνο και καλύτερα καθιστώντας τη συμμετοχή της χώρας μας όλο και πιο ανταγωνιστική. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι τα παιδιά, πέρα από το ήθος που διαθέτουν, αποτελούν πρότυπα για τους υπόλοιπους φοιτητές. Ανέπτυξαν νοοτροπία ομάδας και νικητή και έτσι θα πορευθούν σε ολόκληρη τη ζωή τους».

 

Ειδικά για τη φετινή χρονιά ο κ. Καλογερόπουλος σημείωσε: «Μεταξύ των 24 ομάδων που συμμετείχαν, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέλαβε την πρώτη θέση και η Ελλάδα τη δεύτερη, παραλαμβάνοντας ειδικά κύπελλα τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε ειδική επίσημη τελετή στο κεντρικό κτήριο. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι μεταξύ των φοιτητών ο ΚωσταντίνοςΤσουβαλάς έχασε το χρυσό μόλις για μία μονάδα και κατέκτησε το αργυρό. Ωστόσο, επειδή ήταν ο μόνος που κατόρθωσε να λύσει το τέταρτο και πιο δύσκολο μέρος με έναν μαθηματικά ευφυή τρόπο, πολύ πέρα από τις γνώσεις που έχει προλάβει να αποκτήσει ως πρωτοετής φοιτητής, εξέπληξε σε τέτοιο βαθμό την οργανωτική επιτροπή και τους βαθμολογητές ώστε, πέρα του μεταλλίου, του απέμειναν ειδική εύφημη μνεία».

 

Οι διακρίσεις όμως της ομάδας δεν φαινονται να σταματάνε εδώ, καθώς ο Καθηγητής τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που είχα πει πέρσι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, κατά την τελετή βράβευσης της ομάδας που διακρίθηκε: “του χρόνου να αναμένετε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες”. Μέχρι στιγμής αυτό το υλοποιούμε απόλυτα».

 

Αυτή την στιγμή η ομάδα προετοιμάζεται για τον Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο και πάλι στο Blagoevgrand της Βουλγαρίας, όπου πρόκειται να συμμετάσχουν πάνω από 100 χώρες.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!