| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Ποιος φοβάται την επανεκκίνηση του διαλόγου;

Δημοσίευση: 19-04-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:184
Πλήρεις εξελίξεων ήταν οι προηγούμενες ημέρες για την πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, καθώς η εφαρμογή του νέου Νόμου-Πλαισίου «πάγωσε» ουσιαστικά μετά τη διάλυση των επιτροπών που όρισε το υπουργείο Παιδείας για τις εκλογές των νέων συμβουλίων διοίκησης σε τρία πανεπιστήμια: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Στα πανεπιστήμια αυτά τα μέλη των επιτροπών παραιτήθηκαν, ενώ στην περίπτωση του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης αντίστοιχη απόφαση έλαβε και η Σύγκλητος του Ιδρύματος, αναφέροντας ουσιαστικά ότι η επιτροπή αυτή «ολοκλήρωσε το έργο της». Παράλληλα όμως σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας (όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο Πειραιώς) δεν έχουν βρεθεί καν μέλη για τη συγκρότηση των επιτροπών αυτών που συγκροτούνται για να συντονίσουν τις εκλογικές διαδικασίες.

 

Στο κλίμα αυτό, τις προηγούμενες ημέρες συνεδρίασε η 69η Σύνοδος πρυτάνεων στα Ιωάννινα. «Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για χάσιμο χρόνου» αναφέρουν στο ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της 69ης Συνόδου τους, οι πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. της χώρας. Τα μέλη των διοικήσεων των πανεπιστημίων ευχήθηκαν καλή επιτυχία στον νέο υπουργό Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτη και ζήτησαν «επανεκκίνηση του διαλόγου για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές με σεβασμό στη γνώμη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας». Μάλιστα συγκρότησαν επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων «για την αντιμετώπιση της θεσμικής κρίσης στα Πανεπιστήμια». «Επτά μήνες από την έναρξη ισχύος του Ν. 4009/2011, η Σύνοδος των Πρυτάνεων διαπιστώνει ότι τα προβλήματα των Πανεπιστημίων έχουν οξυνθεί, ενώ αντίστοιχα, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες, δε βρέθηκαν κατάλληλες και μακροπρόθεσμεςλύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης που οδηγεί τα Ιδρύματα σε αδιέξοδο. Η περίοδος αυτή σηματοδοτήθηκε εξαρχής από την έλλειψη διαλόγου και πνεύματος συναίνεσης από πλευράς υπουργείου Παιδείας» αναφέρεται στο ψήφισμα των πρυτάνεων.

 

«Η προσφυγή των Πανεπιστημί ων στο ΣτΕ θέτει με έμφαση το κοινό πλαίσιο προάσπισης της νομιμότητας και της αυτοδιοικούμενης λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου» συνεχίζουν. «Σήμερα που η Ανώτατη Εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, θεωρούμε σημαντικό να εξασφαλίσουμε από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας το περιβάλλον δημιουργικής και εύρυθμης λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό ατελέσφορες και αδιέξοδες διαδικασίες που διχάζουν την Πανεπιστημιακή Κοινότητα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν» αναφέρει το ψήφισμα.

 

«Με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χρειάζεται να υπάρξει επανεκκίνηση του διαλόγου για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές με σεβασμό στη γνώμη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

 

Η Σύνοδος έχει προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση από την Πολιτεία των υψηλής προτεραιότητας άμεσων προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, θεμάτων προσωπικού, φοιτητικής μέριμνας και Φοιτητικών Εστιών, θεμάτων έρευνας και καινοτομίας, καθώς και αντιμετώπισης προβλημάτων που δημιουργούνται στους Ειδικούς Λογαριασμούς» καταλήγει το ψήφισμα.

 

 

Δώστε χρήματα στα Α.Ε.Ι. ή θα κλείσουν

Δεν θα μπορούν σε λίγο να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια λόγω των δραστικών περικοπών της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων από το Υπουργείο Παιδείας κατά την τελευταία διετία.

 

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ένα από τα 14 ψηφίσματα της Συνόδου για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των Α.Ε.Ι., τη χρηματοδότησή τους, το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας για την έρευνα, τη φοιτητική μέριμνα και τις φοιτητικές εστίες, το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, το PSI στα πανεπιστήμια κ.ά. Για τις εκλογές στα Α.Ε.Ι. οι πρυτάνεις έκαναν έκκληση στο Υπουργείο Παιδείας, να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εκτονωθεί άμεσα η σοβούσα κρίση. Η Σύνοδος έλαβε ακόμη σειρά αποφάσεων και εξέδωσε 14 ψηφίσματα για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των Α.Ε.Ι. (φοιτητικές εστίες, εξελίξεις διδασκόντων, καταθέσεις ΑΕΙ και PSI κ..α.)

 

Η στάση Αρβανιτόπουλου

Από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, στην 69η Σύνοδο των πρυτάνεων Α.Ε.Ι. συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. Ο ίδιος κάλεσε τους πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. «σε συνεργασία και συναίνεση».

 

Όπως είπε στην ομιλία του, προσπάθησε να καλλιεργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την πανεπιστημιακή κοινότητα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Υπουργείο Παιδείας. Ανέφερε δε τα θέματα των φοιτητικών εστιών και του προϋπολογισμού των Α.Ε.Ι. που δίνεται κανονικά, παρά τις απειλές περί διακοπής του έως ότου εφαρμοστεί πλήρως ο Νόμος-Πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι.

 

Στόχος είναι να κοιτάζουμε μπροστά και όχι πίσω, είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος. Οι καιροί δεν είναι εύκολοι, πρόσθεσε, και κοινός μας στόχος είναι να πάνε τα πανεπιστήμια μπροστά. Για τα οικονομικά θέματα δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν αυξήσεις ή να δοθούν επιπλέον κονδύλια. Έτσι θα πορευτούμε τα επόμενα 5 χρόνια είπε και πρότεινε στους πρυτάνεις να κάνουν μια έκτακτη Σύνοδο αποκλειστικά για να συζητήσουν το θέμα και να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για τη συγκέντρωση πόρων για τη λειτουργία τους. Ακόμη πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής για τον «Καλλικράτη» στα πανεπιστήμια.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!