| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Aλλαγές στο εξεταστικό;

Δημοσίευση: 09-03-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:183


Συγκεκριμένα, προτείνεται η ίδρυση ανεξάρτητου Οργανισμού εξετάσεων εκτός υπουργείου Παιδείας που θα διενεργεί και θα αξιολογεί την εξεταστική διαδικασία σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν η νέα πρόταση «προχωρήσει», οι μαθητές που σήμερα φοιτούν στην γ τάξη του Γυμνασίου θα αντιμετωπίσουν όταν δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις (δηλαδή μετά από 3 χρόνια) ένα διαφορετικό τοπίο:

● Οι εξετάσεις θα γίνονται σε δύο «ομάδες». Μια ομάδα θα εξετάζεται ενδοσχολικά για τους μαθητές που θέλουν απλά να πάρουν το απολυτήριό τους. Και μια δεύτερη ομάδα θα ακολουθεί άλλη εξεταστική διαδικασία, με 3 έως 5 μαθήματα βαρύτητας για την εισαγωγή στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

● Τα θέματα της πρώτης ομάδας, για το απολυτήριο, θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές πανελλαδικά. Οι μαθητές θα δίνουν όλα τα μαθήματα που διδάσκονται. Με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών οι μαθητές κάνουν επιλογές μαθημάτων και διδάσκονται 8 μαθήματα στη Γ’ Λυκείου, άρα θα δίνουν εξετάσεις σε 8 μαθήματα. Αν οι μαθητές δεν θέλουν να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν θα παίρνουν μέρος στην εξέταση της δεύτερης ομάδας θεμάτων.

● Οι εξετάσεις για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. θα μπορούν να δίνονται περισσότερες από μια φορά ετησίως. Δηλαδή οι υποψήφιοι θα προσφεύγουν στον νέο Οργανισμό που θα συγκροτηθεί για τη διεξαγωγή των εξετάσεων και θα εξετάζονται 2 ή και 3 φορές τον χρόνο προκειμένου να πετύχουν τη βαθμολογία που απαιτείται.

● Μαθήματα και βαθμό βαρύτητας θα καθορίζουν τα τμήματα των πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., τα οποία για πρώτη φορά εμπλέκονται στη διαδικασία επιλογής των φοιτητών τους.

● Πιθανότατα η μορφή των εξετάσεων θα είναι σε μορφή «πολλαπλών ερωτήσεων» από τράπεζα θεμάτων.

● Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας θα συνυπολογίζεται ο βαθμός κάθε υποψηφίου από την απόδοσή του και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Ωστόσο το ποσοστό αυτό στη συμμετοχή της τελικής βαθμολογίας του δεν θα είναι μεγάλο.

 

Τέλος, για τμήματα που έχουν χαμηλή ζήτηση σε πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. προτείνεται εισαγωγή στα προγράμματά τους χωρίς εξετάσει.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!