| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Eνός κακού (νόμου) μύρια έπονται…

Δημοσίευση: 09-03-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:183
Επίθεση χωρίς …όπλα δέχεται τις τελευταίες ημέρες η πανεπιστημιακή κοινότητα από τους εκπροσώπους της Πολιτείας. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας αλλά και μεμονωμένοι πανεπιστημιακοί έχουν επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι συκοφάντησης των πανεπιστημίων, χωρίς ωστόσο να καταθέτουν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς τους.

 

Eπιθέσεις κατά πρυτάνεων, άρθρα στον ημερήσιο τύπο και δηλώσεις πανεπιστημιακών κατά συναδέλφων τους συνθέτουν το σκηνικό των τελευταίων ημερών στην πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας.

Για να αντιμετωπίσει «την εκστρατεία στοχοποίησης και ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής» συνήλθε εκτάκτως τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου η Σύνοδος των πρυτάνεων Α.Ε.Ι. στο Λαύριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το συντονιστικό όργανο της Συνόδου πρυτάνεων Α.Ε.Ι.

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε: «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων με λύπη παρακολουθεί τη νέα εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης των εκλεγμένων Διοικήσεων των Πανεπιστημίων. Η κ. Υπουργός προβαίνει δημοσίως σε ανυπόστατες κατηγορίες κατά του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. για το θέμα της κατάληψης κτηρίου της Νομικής Σχολής, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι με βάση το άρθρο 3 του Νόμου 4009/11, η πολιτεία οφείλει να κινείται αυτεπάγγελτα σε περιπτώσεις που τελούνται αξιόποινες πράξεις και τη στιγμή που οι πρυτανικές αρχές είχαν ενημερώσει έγκαιρα όλες τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομία, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Εισαγγελία Αρείου Πάγου)» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνόδου. «Παράλληλα, διαπιστώνουμε ακόμη και σήμερα την ένταση της συκοφαντικής εκστρατείας όταν κατηγορείται ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., ότι δήθεν έχει υποκινήσει ή υποθάλψει παράνομες ενέργειες. Είναι θλιβερό στον ολισθηρό αυτό δρόμο να συμμετέχουν οικειοθελώς και "πρόθυμα" μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

»Δυστυχώς, περίσσευσαν, για μία ακόμη φορά, οι ύβρεις κατά των Πρυτάνεων. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τα Πανεπιστήμια βιώνουν τον οικονομικό και πολιτικό στραγγαλισμό από την ηγεσία του Υπουργείου, η οποία δεν συνδράμει στη γενναία προσπάθεια που καταβάλλουν τα Ιδρύματα να λειτουργούν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και η θητεία της δυστυχώς εξαντλείται στη διάλυση του Ελληνικού Πανεπιστημίου» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

 

Όλα αυτά, ενώ αναβλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων συμβουλίων διοίκησης στα τέσσερα πανεπιστήμια όπου είχε προσδιοριστεί η διαδικασία για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Ιωαννίνων).

 

Στην Θεσσαλονίκη μάλιστα, κλήθηκε τελικά εισαγγελέας από καθηγητές του Ιδρύματος για να ερευνήσει τις συνθήκες κατάληψης του κτηρίου της Νομικής Σχολής του, εξαιτίας της οποίας και αναβλήθηκε η εκλογική διαδικασία. Το κτήριο κατέλαβαν την ημέρα των εκλογών ομάδες φοιτητών του Ιδρύματος που αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου Νόμου για τα πανεπιστήμια.

 

Ο εισαγγελέας υπηρεσίας επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο και ερεύνησε τις συνθήκες της κατάληψης, ενώ έδωσε κατευθύνσεις στις αστυνομικές αρχές να εφαρμόσουν τον νόμο. Η διαδικασία των εκλογών αναβλήθηκε, ορίστηκε εκ νέου για δυο ημέρες μετά από την οργανωτική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας και αναβλήθηκε εκ νέου λόγω κινητοποιήσεων των φοιτητών. Στην Θεσσαλία επίσης οι εκλογές αναβλήθηκαν από κινητοποιήσεις φοιτητών που εμπόδισαν τη διαδικασία εφαρμογής του νέου Νόμου. Ούτε στη Λάρισα ούτε στον Βόλο μπήκε κανένας στα εκλογικά τμήματα.

 

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ματαιώθηκε αρχικά συνάντηση των υποψηφίων αλλά και των μελών των εφορευτικών επιτροπών των εκλογών από ομάδα φοιτητών που τους απαγόρευσε την είσοδο στην αίθουσα όπου θα γίνονταν οι εκλογές. Ακολούθως αναβλήθηκε και η διαδικασία.

 

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι: «Η ματαίωση των ανωτέρω εκλογικών διαδικασιών καθίσταται αναγκαία για λόγους ανωτέρας βίας, καθώς η παρουσία μεγάλου αριθμού φοιτητών στα γραφεία του Ιδρύματος στην Τρίπολη δεν επέτρεψε τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής σήμερα Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012 κατά την οποία θα ρυθμίζονταν οι τελευταίες τεχνικές- οργανωτικές - διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη διενέργεια των εκλογών».

 

«Κατόπιν αυτών, η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε τη ματαίωση των εκλογών προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία κλίματος οξύτητας και σκηνικού έντασης και, ενδεχομένως, έκρυθμων καταστάσεων στον χώρο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και προκειμένου να διαφυλαχθεί η ηρεμία του Ιδρύματος. Η Οργανωτική Επιτροπή θα προσδιορίσει τις επόμενες κινήσεις της συνεκτιμώντας την ειδικότερη κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται συνολικά στον χώρο των ελληνικών Πανεπιστημίων σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εκλογής των πρώτων Συμβουλίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

Αναβλήθηκαν όμως οι εκλογές για την ανάδειξη μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που είχαν οριστεί για τις προηγούμενες ημέρες. Φοιτητές από τον Σύλλογο του Ιδρύματος αλλά και εκπρόσωποι εργαζομένων, συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο, με συνθήματα εναντίον του νέου νόμου, με αποτέλεσμα να μη γίνουν οι εκλογές, ενω δεν επιχειρήθηκε καν να στηθούν κάλπες.

Πάντως, η ματαίωση έγινε χωρίς προπηλακισμούς και επεισόδια. Οι εκλογές αναβλήθηκαν όμως και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης λόγω κινητοποιήσεων των φοιτητών.

 

Το υπουργείο Παιδείας

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους τόσο η υπουργός παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, όσο και ο αναπληρωτης υπουργός κ. Κ. Αρβανιτοπουλος. Στον γνωστό τόνο των δηλώσεών της, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται μόνο στο θέμα των εκλογών και το μόνο πρόβλημα είναι στο άρθρο για την αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία των πανεπιστημίων. Επανέλαβε ακόμη ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί», υπενθυμίζοντας ότι υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου και δεν πρόκειται να αλλάξει. Έθεσε «ψυχολογικούς» όρους στις διαπιστώσεις της και είπε ότι όσοι αποφασίζουν ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος, παίρνουν την ευθύνη απέναντι στους φοιτητές τους και απέναντι στο Πανεπιστήμιο, που σε τέτοια περίπτωση, θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τη χρηματοδότησή του.

 

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. «Έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται, στη συνέχεια αξιολογούνται, και εάν και όταν κριθεί σκόπιμο βελτιώνονται» δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος σχετικά με την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου και την αναβολή των εκλογών σε πανεπιστήμια της χώρας.

 

«Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία εφαρμόζεται κανονικά, εκτός από το σκέλος που αφορά στη διοίκηση των Ιδρυμάτων. Το γεγονός αυτό επιφέρει δυσλειτουργία στα Ιδρύματα, εφόσον πέραν όλων των άλλων η χρηματοδότησή τους πραγματοποιείται μερικώς και μόνον για τις υποχρεωτικές δαπάνες τους» πρόσθεσε.
«Η ματαίωση, η αναβολή και πρωτίστως η παρεμπόδιση με καταλήψεις και παράνομες ενέργειες μειοψηφιών των διαδικασιών εκλογής των νέων συμβουλίων διοίκησης διαταράσσει την ομαλότητα που τόσο έχει ανάγκη η πανεπιστημιακή κοινότητα και η ελληνική κοινωνία. Γι αυτό ζητώ από όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να περιφρουρήσουν το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και τις διαδικασίες επιδεικνύοντας τη δέουσα και αναμενόμενη ευθύνη» είπε ο αναπληρωτής υπουργός. «Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας δεν πρέπει να μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης οργανωμένων συμφερόντων και μειοψηφιών, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα βρίσκεται στη βαθύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής της ιστορίας» κατέληξε.

 

 


 

Ομόφωνη απόφαση έκτακτης συνόδου πρυτάνεων

 

Λαύριο, 20 Φεβρουαρίου 2012

 

Τη δραματική για τη χώρα μας περίοδο οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, τα μέλη Δ.Ε.Π., οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων, παρά την εφεδρεία, τις απολύσεις, τις περικοπές των εξευτελιστικών μισθών, την εκβιαστική πολιτική διακοπής της χρηματοδότησης, καταφέρνουν με τον αγώνα τους και την αυτοθυσία τους και κρατούν όρθια τα Πανεπιστήμια.

 

Ο οικονομικός στραγγαλισμός των Πανεπιστημίων, δεν στρέφεται κατά των εκλεγμένων διοικήσεων των Πανεπιστημίων τους, αλλά στρέφεται κατά της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα κατά του πιο ευαίσθητου και ελπιδοφόρου μέρους της, που είναι η σπουδάζουσα νεολαία.

 

Μολονότι, οι αρμοδιότητες για την εκλογή των συμβουλίων Ιδρυμάτων έχουν με τον Νόμο ανατεθεί από το Υπουργείο σε διορισμένες Οργανωτικές Επιτροπές, η αποτυχία τους αποδίδεται παραπειστικά στις Πρυτανικές Αρχές.

 

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα εκστρατεία του Υπουργείου Παιδείας και μέρους των Μ.Μ.Ε. στοχοποίησης και ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής, με πρωτοφανείς, αδιανόητες και αήθεις κατηγορίες, κατά των εκλεγμένων πρυτανικών αρχών των δύο μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, Ε.Κ.Π.Α. και Α.Π.Θ.. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν η αυθαίρετη και παράνομη παύση των Πρυτανικών Αρχών της Α.Σ.Κ.Τ., καθώς και η κατασυκοφάντηση άλλων Πανεπιστημίων. Ας γίνει σαφές ότι η φροντίδα για το σύνολο των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και το Πανεπιστημιακό Άσυλο αποτελούν στοιχεία της ακαδημαϊκής παράδοσης.

 

Οι υπεύθυνοι της κρίσης επιχειρούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες για το θεσμικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τα Πανεπιστήμια, με επιτηδευμένη επίδειξη ισχύος σε αιρετά θεσμικά όργανα, όπως οι Πρυτανικές Αρχές.

 

Μια πρακτική που αποτελεί συνεπή συνέχεια της εμπαθούς και συκοφαντικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.
Τα Πανεπιστήμια με την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Η στήριξη του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου αποτελεί υπόθεση όλων.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!