| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Νόμος Πλαίσιο: Εξελίξεις, Προγραμματισμός, Εκλογές

Δημοσίευση: 10-02-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:182
H ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ A.E.I.


Σε μια συμφωνία που στηρίζεται σε λεπτή ισορροπία, κατέληξαν πρόσφατα πρυτάνεις των πανεπιστημίων και υπουργείο Παιδείας. Συνομιλητής των εκπροσώπων της Συνόδου πρυτάνεων Α.Ε.Ι. σ’ αυτήν την περίπτωση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. Όλα αυτά σε περίοδο εύθραυστη για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, με την υπομονή πολλών να δοκιμάζεται και την ισχύ ενός Νόμου που έχει αμφισβητηθεί όσο κανένας στο παρελθόν να κρίνεται στα έδρανα των ανωτάτων δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η προσφυγή όλων των ελληνικών πανεπιστημίων (που για πρώτη φορά στην ιστορία προσφεύγουν από κοινού κατά νόμου της Πολιτείας για τη λειτουργία τους) θα συζητηθεί στις 2 Μαρτίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Παρέμβαση υπέρ του νέου Νόμου Πλαισίου τον οποίο έχουν προσβάλει όλα τα Α.Ε.Ι. στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έκαναν, λίγες ημέρες πριν την συζήτηση του, έξι καθηγητές πανεπιστημίου, υποστηρίζοντας τη συνταγματικότητα των διατάξεων του ν.4009/2011. Πρόκειται για τους: κ.κ. Ν. Αλιβιζάτο, Γιάν. Δρόσο, Αντ. Μανιτάκη, Μιχ. Σταθόπουλο, Γιάν. Tασόπουλο, Στ. Τσακυράκη.

 

Η συμφωνία πρυτάνεων- Αρβανιτόπουλου


Λίγες ημέρες νωρίτερα, τα μέλη του συντονιστικού οργάνου της Συνόδου πρυτάνεων Α.Ε.Ι. είχαν καταλήξει σε συμφωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, έτσι ώστε να μην πραγματοποιηθεί η περίφημη απειλή της υπουργού κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου, ότι η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα διακοπεί στις 15 Ιανουαρίου.
Το υπουργείο Παιδείας απέσυρε τις … απειλές και οι πρυτάνεις δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν τις σχετικές εκλογικές διαδικασίες για τις νέες διοικήσεις που αποτελεί το κύριο διακύβευμα για το υπουργείο Παιδείας, παρέχοντας τους εκλογικούς καταλόγους στις αρμόδιες εφορευτικές επιτροπές. Κατόπιν αυτού και επειδή ο νέος Νόμος Πλαίσιο προέβλεπε ότι τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων θα πρέπει να εγκρίνουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησής τους, αποφασίστηκαν τα εξής: κάθε μήνα θα δίνεται ένα δωδεκατημόριο του προϋπολογισμού των πανεπιστημίων στις διοικήσεις τους, με βάση τα ποσά που είχαν πάρει το 2011, μέχρι να εκλεγούν τα Συμβούλια Διοίκησής τους. Τα Συμβούλια αυτά και θα εγκρίνουν εκ των υστέρων τον προϋπολογισμό αυτό ή θα προχωρήσουν σε σχετικές αποφάσεις.

 

Σε εξέλιξη οι εκλογικές διαδικασίες
Όλα αυτά, ενώ ήδη οι πρώτες εκλογικές διαδικασίες σε ανώτατα Ιδρύματα της χώρας οδήγησαν σε αντιπαραθέσεις, καταλήψεις, αλλά και εκλογές των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων σε κάποια Τ.Ε.Ι. με μικρό αριθμό διδασκόντων. Πάντως, πλήρης εξελίξεων αναμένεται ότι θα είναι ο Φεβρουάριος, καθώς τον μήνα αυτό έχουν προσδιοριστεί οι εκλογικές διαδικασίες σε αρκετά Ιδρύματα της χώρας.

 

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κατάληψη έγινε για μια ημέρα στο γραφείο του ειδικού μητρώου του πανεπιστημίου από φοιτητές που έθεσαν το αίτημα να μην δοθούν στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή οι εκλογικοί κατάλογοι.
Παράλληλα όμως καταγράφονται και άλλες περιπτώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, καθώς στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η θητεία των πρυτανικών αρχών του θα λήξει έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι. Όπως και στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Στο πρώτο Ίδρυμα τα νυν μέλη των πρυτανικών του αρχών αναμένεται ότι θα κατέβουν υποψήφια στην εκλογική διαδικασία, ως εάν επρόκειτο για την διαδικασία των τυπικών τους πρυτανικών εκλογών … προ νόμου.

 

Στην Πάτρα έγιναν μικροεπεισόδια στο Τ.Ε.Ι. της πόλης όπου είχαν προγραμματιστεί εκλογές για τη νέα διοίκηση του Ιδρύματος. Οι εκλογές έτσι, τελικά αναβλήθηκαν. Ομάδα φοιτητών δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών. Tελικά την επόμενη ημέρα των επεισοδίων δεν έγινε καν απόπειρα επανάληψης της διαδικασίας.

 

Στην Θεσσαλονίκη το πρυτανικό συμβούλιο του Α.Π.Θ. «προκειμένου να αποκαταστήσει το έλλειμμα δημοκρατίας στις προβλεπόμενες από τον νόμο 4009/2011 εκλογικές διαδικασίες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, ξεκίνησε δημόσιο διάλογο για το θέμα μέσω της ιστοσελίδας του.

 

Την ίδια στιγμή, ολοκληρώθηκαν και στο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος, μετά τα Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας και Σερρών. Αντιθέτως όμως, αναβλήθηκαν μετά από καταλήψεις και κινητοποιήσεις ομάδων φοιτητών οι σχετικές εκλογές στα Τ.Ε.Ι. Λαμίας και Πάτρας.

Στο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου υπήρχαν μόνο 7 υποψήφιοι για 6 θέσεις, ενώ ψήφισαν τελικά 51 διδάσκοντες (από 60 εγγεγραμμένους).


Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου δεν άλλαξε την αδιάλλακτη στάση που έχει υιοθετήσει και επιτέθηκε εκ νέου στις διοικήσεις των πανεπιστημίων που δεν έχουν κάνει ώς σήμερα εκλογές, παρά το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στις συναντήσεις τους με τον κ. Αρβανιτόπουλο.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Υπάρχουν Πανεπιστήμια που οι πρυτανικές αρχές τους έχουν κάνει σαφές ότι δεν θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο, δηλαδή δεν κάνουν τα στοιχειώδη».
«Για να εφαρμοστεί το κομμάτι της Διοίκησης ο Πρύτανης έπρεπε να κάνει δύο πράγματα: να δώσει τους καταλόγους και να συνεννοηθεί με την Εφορευτική Επιτροπή για να ανακοινωθεί η μέρα των εκλογών. Άρα υπάρχει συνειδητή υπονόμευση του νόμου. Η Πολιτεία δεν μπορεί να δεχτεί την υπονόμευση» είπε η κυρία Διαμαντοπούλου.
Και πρόσθεσε: «Εάν το επόμενο διάστημα δεν εκλεγούν τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων, τότε ο προϋπολογισμός τους δεν μπορεί να εγκριθεί, όπως ορίζει ο νόμος, και θα υπάρξουν προβλήματα στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμβούν όλα αυτά, γιατί είναι λίγα τα Πανεπιστήμια που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο»….

 

 


Π.O.Σ.Δ.E.Π.
Αναβολή των εκλογών μέχρι την εκδίκαση στο ΣτE

 


Την ίδια στιγμή όμως, αναβολή της διαδικασίας εκλογής των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα πανεπιστήμια, έως ότου εκδικαστεί η σχετική προσφυγή των Α.Ε.Ι., ζήτησε και η Ομοσπονδία των καθηγητών πανεπιστημίου (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.). Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της: «Η Διοικούσα Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη της τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά τη διαδικασία εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και με δεδομένο ότι:

  • ούτε η Ομοσπονδία ούτε κανένα διοικητικό όργανο των πανεπιστημίων δήλωσε ποτέ ότι αρνείται να εφαρμόσει τον νόμο,
  • έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή βίας στα πανεπιστήμια και επομένως και στην περίπτωση βίαιων αντιδράσεων κατά του νόμου όπως οι στοχοποιήσεις συναδέλφων μελών των Οργανωτικών Επιτροπών
  • οι πιεστικές πρακτικές του υπουργείου Παιδείας, με τον διορισμό των μελών των Οργανωτικών Επιτροπών και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που προβλέπει, έχουν δυναμιτίσει τη λειτουργία των Ιδρυμάτων, καταλήγει στα εξής:
  • η καθολική προσφυγή των πανεπιστημίων της χώρας για τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα βασικών διατάξεων του νέου νόμου, η εκδίκαση των οποίων έχει τοποθετηθεί στις 3 Φεβρουαρίου, καθιστά απαραίτητη την αναβολή της διαδικασίας εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και την αποσύνδεσή τους από τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, όπως στρεβλά προβλέπειο νόμος
  • το ίδιο διάστημα, το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει στην απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας εξέλιξης όλων των υπηρετούντων μελών Δ.Ε.Π. που πληρούν τις προϋποθέσεις και αδικαιολόγητα λιμνάζουν εδώ και μήνες».

 


Α.Σ.Κ.Τ.: Εμπαθής και τραγελαφική παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας

Στο «φόντο» των παραπάνω, κινήσεις που ελέγχονται για τη νομιμότητά τους τάραξαν εκ νέου τις προηγούμενες ημέρες την πανεπιστημιακή κοινότητα. Κι αυτό γιατί (επίσης για πρώτη φορά) υπουργός Παιδείας φτάνει να …καθαιρέσει 27 μέλη πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων έναν πρώην και έναν νυν πρύτανη. Η καθαίρεση αυτή βέβαια διήρκεσε μόλις μια εβδομάδα. Το υπουργείο Παιδείας καθαίρεσε στις 13 Ιανουαρίου 27 μέλη της Συγκλήτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εφαρμόζοντας απόφαση των δικαστηρίων που δικαίωσαν φοιτήτρια η οποία είχε προσφύγει εναντίον της διοίκησης του Ιδρύματος. Η καθαίρεσή τους ωστόσο έγινε αφού τα μέλη της Σχολής, ο νυν πρύτανής της και τα μέλη της Συγκλήτου του, είχαν αθωωθεί ήδη από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο! Ο υπεύθυνος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκε για την αθώωση των πανεπιστημιακών. Ο πρύτανης του Ιδρύματος από την άλλη πλευρά τον διέψευσε. Πάντως, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας τελικά αποσύρθηκε με την αιτιολογία ότι «εάν εφαρμοζόταν θα είχε μεγάλες συνέπειες για τους ίδιους τους φοιτητές, καθώς καθίσταται αδύνατη η λειτουργία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και κινδυνεύει να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος 2011-12». Μια μισερή αιτιολογία που αρνείται να αποδεχτεί τα χονδροειδή λάθη του Υπουργείου Παιδείας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά η Σύνοδος πρυτάνεων των Α.Ε.Ι.: «Πρόκειται για μια βαθιά έκνομη πράξη εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που αναδεικνύει με σαφή τρόπο, όχι μόνο επικίνδυνη προχειρότητα και επιπολαιότητα, αλλά και εμπάθεια ως προς τη διαχείριση ζητημάτων των Α.Ε.Ι. Συνιστά πρωτοφανή πράξη επιτηδευμένης επίδειξης ισχύος προς τις Πρυτανικές Αρχές και τις Συγκλήτους των Α.Ε.Ι. και μια πρακτική που αποτελεί συνεπή συνέχεια της εμπαθούς και συκοφαντικής πολιτικής που ακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθ’ όλο τον τελευταίο χρόνο έναντι των Ελληνικών Α.Ε.Ι.» «Εκφράζουμε, για μία ακόμα φορά, προς την Πολιτεία την έντονη και βαθιά μας ανησυχία για το παρόν και το μέλλον των Α.Ε.Ι., της επιστήμης, της έρευνας και της Παιδείας στην Ελλάδα, λόγω των αμφισβητούμενων προθέσεων και πρακτικών που ακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες της» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 


Εκλογές σε Α.Ε.Ι. που έχουν προσδιοριστεί


13 Φεβρουαρίου
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
15 Φεβρουαρίου
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
15 με 20 Φεβρουαρίου
(δεν έχει ακόμη αποφασιστεί)
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
21 Φεβρουαρίου
Α.Σ.Κ.Τ.
22 Φεβρουαρίου
Οικονομικό Πανεπ. Αθηνών
29 Φεβρουαρίου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
τέλη Φεβρουαρίου
Πανεπιστήμιο Κρήτης


Oι εκλογές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο που είχαν προσδιοριστεί για τις 6 Φεβρουαρίου αναβλήθηκαν ύστερα από την παραίτηση των 7 από τους 12 καθηγητές που είχαν υποβάλει υποψηφιότητα.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!