| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Εκδήλωση με θέμα: Ακαδημαϊκή Ελευθερία σήμερα και ο Νόμος 4009/2011

Δημοσίευση: 10-02-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:182
Μια πλούσια συζήτηση σε επίπεδο νομικών επιχειρημάτων έγινε στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε εκδήλωση που οργανώθηκε με θέμα:
«Ακαδημαϊκή Ελευθερία σήμερα και ο Νόμος 4009/2011».

 

«Ο Νόμος Πλαίσιο του ΄82 εισήγαγε στο πανεπιστήμιο δύο μεγάλες αξίες: τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα»

 

Στη συζήτηση προήδρευσε ο Πρόεδρος ε.τ. του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Γ. Παναγιωτόπουλος, ενώ μίλησαν ο Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, οι Επίκ. Καθηγητές κ. Σπυρίδωνας Βλαχόπουλος και κ. Χαράλαμπος Ανθόπουλος και ο Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνιος Αργυρός. Παρέμβαση έκανε και ο Καθηγητής κ. Ηλίας Νικολακόπουλος.

 

Οι ομιλητες ανέλυσαν σε βάθος θέματα σχετικά με την ακαδημαϊκή ελευθερία, τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, τη συμμετοχή σ’ αυτήν του Διδακτικού, Βοηθητικού, Διοικητικού Προσωπικού και ιδίως των φοιτητών, τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του Πανεπιστημίου.


Πολλή συζήτηση έγινε για τη συνταγματικότητα του νέου Νόμου για τη λειτουργια των Α.Ε.Ι., τη μισθολογική και ακαδημαϊκή εξέλιξη των μελών Δ.Ε.Π. και τη δημοκρατική λειτουργία του Πανεπιστημίου.

 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο Νόμος Πλαίσιο του ΄82 εισήγαγε στο πανεπιστήμιο δύο μεγάλες αξίες: τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα». Η δημοκρατία, επεσήμανε, εκφράστηκε μέσα από τα συλλογικά όργανα τα οποία θεσπίστηκαν και όχι μονοπρόσωπα, ενώ η ανεκτικότητα εκφράστηκε μέσα από το άσυλο. Επίσης υπογράμμισε: «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι όσον αφορά το Ε.Κ.Π.Α. αλλά και τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια, ουδέποτε κανείς ισχυρίστηκε ότι δεν θα εφαρμόσει το Νόμο. Αυτό που υποστηρίξαμε είναι ότι ο Νόμος παρουσιάζει τέτοιες αδυναμίες και τέτοια προβλήματα που είναι δυσεφάρμοστος αν όχι ανεφάρμοστος».


Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος ε.τ. του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Γ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στην συμμετοχή εξωτερικών μελών στο Συμβούλιο των Ιδρυμάτων σχολίασε ότι θίγει το πλήρως αυτοδιοίκητο διότι έρχονται στοιχεία εκτός ακαδημαϊκής κοινότητας και επεμβαίνουν στη διοίκηση. «Όταν λέμε διοίκηση εννοούμε τα πάντα. Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι το πανεπιστήμιο προβαίνει σε πράξεις που έστω και εμμέσως δεν έχουν χαρακτήρα ακαδημαϊκό».

 

Συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το Συμβούλιο του Ιδρύματος κατά πλειοψηφία αποτελείται από Καθηγητές. Υποστήριξε ότι το παραπάνω επιχείρημα είναι στατιστικό και ότι η συμμετοχή σε ένα συλλογικό όργανο ενός προσώπου είναι δυνατό να παρασύρει και τους άλλους.

 

Στη συνέχεια ο κ. Α. Αργυρός αναφέρθηκε στη σημασία του πανεπιστημιακού ασύλου ενώ τόνισε ότι μία από τις υποχρεώσεις που έχει η πολιτεία για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας είναι η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους. Με τον Νέο Νόμο αν δεν ολοκληρωθούν, σύμφωνα με συγκεκριμένα πλαίσια και χρονοδιαγράμματα, οι προϋποθέσεις εφαρμογής του και η εκλογή των νέων οργάνων που προκύπτει, τότε τιμωρούνται τα πανεπιστήμια και διακόπτεται η χρηματοδότηση. «Η απειλή αυτή κατά την άποψή μου αποτελεί ύψιστη συνταγματική παρέμβαση η οποία πρέπει να στηλιτευθεί από τους πάντες», ενώ υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται ευθέως η πλήρης αυτοδιοίκηση κατά το Σύνταγμα.

 

«Πανεπιστήμιο και Δημοκρατία» ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Χ. Ανθόπουλου που ακολούθησε, ενώ ο κ. Σ. Βλαχόπουλος αναφέρθηκε στη μισθολογική κατάσταση των μελών Δ.Ε.Π. «Ο πανεπιστημιακός, για να επιτελέσει το λειτούργημά του, θα πρέπει, πρώτον, να αισθάνεται ότι η πολιτεία τον αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια και, δεύτερον, να έχει τα υλικά μέσα για να αγοράσει βιβλία, να γραφεί συνδρομητής σε επιστημονικά περιοδικά και σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, να λάβει μέρος σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να συμμετάσχει σε εκλεκτορικά σώματα» υπογράμμισε. Επίσης σημείωσε ότι εάν πραγματικά πιστεύουμε ότι η παιδεία είναι το μέλλον, τότε δεν επιτρέπεται να ισοπεδωθεί η εργασία του πανεπιστημιακού δασκάλου (Για τη μισθολογική κατάσταση των πανεπιστημιακών καθηγητών βλέπε και το ρεπορτάζ στις σελίδες 6 και 7).

 

Η εκδήλωση τελείωσε με τις τοποθετήσεις του κ. Χ. Χρυσανθάκη και του κ. Η. Νικολακόπουλου οι οποίοι με τη σειρά τους επεσήμαναν τους τρόπους με τους οποίους πλήττεται η δημοκρατική λειτουργία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από τον Νέο Νόμο, και το πώς επηρεάζονται οι εκλογικές διαδικασίες.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!