| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ - Kραυγή αγωνίας

Δημοσίευση: 20-01-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:181
 

«Δύο ταχυτήτων» ήταν η τελευταία έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων των Α.Ε.Ι. που έγινε στο Λαύριο για τα θέματα της εφαρμογής του νέου Νόμου Πλαισίου. Από την μια πλευρά ολοκληρώθηκε μια συζήτηση σε θετικό κλίμα με τον νέο αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, από την άλλη, επεισόδιο έγινε με τον ειδικό γραμματέα για θέματα Α.Ε.Ι. του υπουργείου Παιδείας κ. Β. Παπάζογλου που μάλιστα παραλίγο να παραιτηθεί από τη θέση του.


Κι αυτό γιατί οι πρυτάνεις τού διαμήνυσαν ότι εάν επισκεφθεί την έκτακτη Σύνοδό τους, κάποιοι εξ αυτών θα αποχωρήσουν. Ο κ. Παπάζογλου δεν παρακολούθησε τις εργασίες της Συνόδου, ωστόσο δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι προτίθεται να παραιτηθεί. Κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας και εκφράστηκε η εμπιστοσύνη σύσσωμης της ηγεσίας του στο πρόσωπο του κ. Παπάζογλου και η κοινή διάθεσή της να λυθούν τα προβλήματα των πανεπιστημίων.

Στη συνέχεια και με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου εκδόθηκε ψήφισμα των πρυτάνεων των Α.Ε.Ι. στο οποίο αναφερόταν ότι: «Τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια λόγω των συντονισμένων πολιτικών υποχρηματοδότησης, συγχωνεύσεων φορέων της δημόσιας διοίκησης, μετακύλισης της χρηματοδότησης και της ευθύνης της φοιτητικής μέριμνας (σίτισης, στέγασης, συγγραμμάτων, νοσηλείας, κ.ά.) χωρίς βιώσιμο σχέδιο οδηγούν τα πανεπιστήμια σε αδιέξοδο, με άμεσο κίνδυνο ακόμα και αναστολής βασικών λειτουργιών τους».

Μετά από ένα χρόνο σχεδόν απουσίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας παρέστη ως εκπρόσωπός του στη Σύνοδο πρυτάνεων ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας καθηγητής Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με την πάγια θέση της Συνόδου» αναφέρεται στο ομόφωνο ψήφισμα των πρυτάνεων.

 

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων οριστικοποίησε την απόφασή της για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακυρώσεως κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά στην ταξινομική ψήφο, καθώς και αυτής που αφορά στις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης στα Πανεπιστήμια - πέραν των άλλων προσφυγών που κατατέθηκαν για τις διαπιστωτικές πράξεις διορισμού των οργανωτικών επιτροπών - δεδομένης της Συνταγματικής υποχρέωσης να διασφαλισθεί η αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων» αναφέρεται στο ψήφισμα.

Η αυθαίρετη εγκύκλιος του υπουργείου, σχετικά με τις εκλογές και τις εξελίξεις μελών Δ.Ε.Π. δημιουργεί επιπλέον προβλήματα από αυτά που εισάγει ο νέος Νόμος. Η Σύνοδος ζητεί άμεσα τη διασφάλιση της εκλογής λεκτόρων στις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, την άμεση πρόσληψη των ήδη εκλεγμένων, καθώς και την ισότιμη εξέλιξη όλων των υπηρετούντων και εκλεγμένων μελών Δ.Ε.Π. συνεχίζουν στο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων.

Η Σύνοδος των πρυτάνεων αντιμετωπίζοντας την κατάργηση των ήδη ελλειμματικών οργανικών θέσεων των διοικητικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων στην κατεύθυνση των απολύσεων και της εργασιακής εφεδρείας ζητεί την πλήρη εξαίρεση της παιδείας από την εφεδρεία, υπογραμμίζοντας τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

 

Την ίδια στιγμή οι απειλές του υπουργείου για περικοπή της χρηματοδότησης τόσο από τον τακτικό προϋπολογισμό, όσο και από τα ερευνητικά κονδύλια ως τιμωρία για τη στάση των πανεπιστημίων, αποκαλύπτει τη στρατηγική συρρίκνωσης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Η Σύνοδος των πρυτάνεων δηλώνει ότι «τα πανεπιστήμια έχουν αυτονόητα τον λόγο για τις δικές τους υποθέσεις και θα καθορίσουν τη στάση τους στις αμέσως επόμενες εβδομάδες» καταλήγουν οι πρυτάνεις στο κείμενό τους. Παραβρέθηκα στην έκτακτη Σύνοδο των πρυτάνεων» δήλωσε λίγο νωρίτερα από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. «Είχα την ευκαιρία να ακούσω, να συζητήσω και να τοποθετηθώ για όλα τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο» τόνισε. «Τόνισα στους πρυτάνεις ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση, ο οποίος έχει ψηφιστεί από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τόνισα επίσης ότι οι Νόμοι πρώτα εφαρμόζονται και αν χρειαστεί -στην πορεία - βελτιώνονται. Υπογράμμισα στους πρυτάνεις ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου - και εννοώ σύσσωμη από την υπουργό, τον αναπληρωτή υπουργό ώς τον ειδικό γραμματέα ανωτάτης εκπαίδευσης - θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα, στο πλαίσιο πάντοτε του εφικτού, όσον αφορά θέματα χρηματοδότησης, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και φοιτητικής μέριμνας» συνέχισε. «Υπογράμμισα επίσης ότι είναι ευθύνη των πανεπιστημιακών δασκάλων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να στείλουμε αυτήν τη στιγμή στην κοινωνία ένα ισχυρό μήνυμα ευθύνης και συνεννόησης» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!