| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Eκλογές στα A.E.I. - Mαραθώνιος μετ’ εμποδίων και απειλών

Δημοσίευση: 20-01-2012 - Φύλλο:181
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, με δεδομένη την απειλή της υπουργου Παιδείας κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου ότι από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα κοπεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων εάν δεν έχουν εκλέξει να νέα Συμβούλια Διοίκησης που ορίζει ο νέος Νόμος Πλαίσιο Είναι γνωστό, ότι με εξαίρεση δυο Τ.Ε.Ι., κανένα άλλo ανώτατο Ίδρυμα της χώρας δεν έχει εκλέξει διοίκηση με βάση το νέο νομικό πλαίσιο.

 

 

Μάλιστα η πόλωση και ο διχασμός που έχουν προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα οι συνεχείς επιθέσεις της υπουργού Παιδείας στους πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. και η απαξίωση του χώρου που έχει στην πολιτική της ευθύνη, οδήγησαν σε δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ καθηγητών πανεπιστημίου.

 

Είναι ευτυχές –και σίγουρα αποτέλεσμα ιδεολογικά «συμπαγούς» ακαδημαϊκής κοινότητας– το γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έχει εκδηλωθεί έως σήμερα καμία ανοικτή αντίθεση για το θέμα, και τα μέλη του βαδίζουν σε κοινή οδό στο θέμα της εφαρμογής του νέου νόμου με τις εσωτερικές απόψεις τους αλλά και την υγιή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους. Σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας ωστόσο, καθηγητές αλληλοκατηγορούνται για «κλίμα βίας» ενώ οι διορισμένες από το υπουργείο Παιδείας επιτροπές που θα συντονίσουν τις εκλογικές διαδικασίες έρχονται σε ορισμένες περιπτώσεις σε σύγκρουση με τις νυν εκλεγμένες διοικήσεις των πανεπιστημίων τους.

Τα παραπάνω μάλιστα, σε συνδυασμό με το θέμα της εφεδρείας των διοικητικών υπαλλήλων που έχει δημιουργήσει εντάσεις, οδήγησαν πρόσφατα στα πρόθυρα της παραίτησης τις πρυτανικές αρχές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

 

 

Ανταλλαγή επιστολών με τον πρωθυπουργό

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα, την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας ζήτησαν οι πρυτάνεις των δυο μεγαλύτερων Α.Ε.Ι. της πρωτεύουσας, ο κ. Θ. Πελεγρίνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Σ. Σιμόπουλος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι δύο πρυτάνεις ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό, επικαλούμενοι και την ιδιότητά του ως πανεπιστημιακού καθηγητή, την παρέμβασή του για να εξομαλυνθεί η ένταση που έχει ξεσπάσει στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. «Γνωρίζουμε όλοι την εκρηκτική κατάσταση
στην οποία βρίσκεται η κοινωνία μας λόγω της κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα μας. Είναι γνωστό, ήδη από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, ότι τα Πανεπιστήμιά μας, που από τη φύση τους είναι κοντά στο να αφουγκράζονται τον παλμό της κοινωνίας μας, βρίσκονται σε αναταραχή. Είναι γνωστό, επίσης, ότι η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αναφορικά προς την εφαρμογή του Ν.4009/11 δημιουργεί προβλήματα
που οδηγούν τη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων σε αδιέξοδο» αναφέρουν οι
δυο πρυτάνεις. Πρεσβεύουμε ότι σ αυτήν τη δύσκολη κατάσταση χρειάζεται καταλλαγή και θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιήσετε το κύρος σας προκειμένου να εκτονωθεί αυτή η δυσάρεστη για όλους κατάσταση, πολλώ μάλλον αφού υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί και να καταλήξει σε αλόγιστη βία» τονίζουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους.


Στην επιστολή των δυο πρυτάνεων ο πρωθυπουργός απάντησε άμεσα. «Συμμερίζομαι πλήρως την έκκλησή σας για εθνική ενότητα και καταλλαγή» αναφέρει στην απάντησή του. Και προσθέτει ότι: «Ο νόμος για τα Α.Ε.Ι. είναι νόμος της Πολιτείας και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά. H υπακοή στους νόμους της δημοκρατίας είναι καθήκον κάθε πολίτη αυτής της χώρας, και κατ’ εξοχήν των πανεπιστημιακών δασκάλων».

 

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει την ψήφιση του νέου νόμου με μεγάλη πλειοψηφία στη
Βουλή και τονίζει ότι: «Τυχόν ατέλειες ενός νόμου σε μια δημοκρατία θεραπεύονται μέσα
από την οδό της νομοθετικής διαδικασίας και όχι με την άρνηση της εφαρμογής του
νόμου». Οι κ.κ. Πελεγρίνης και Σιμόπουλος ανταπάντησαν στον κ. Παπαδήμο με νέα επιστολή τους ζητώντας μια συνάντηση μαζί του και αναφέροντας ότι: «Ουδείς μπορεί να αμφισβητεί το αξίωμα ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ουδέποτε, αμφισβητήσαμε
την υποχρέωση εφαρμογής των νόμων, όπως η παραπληροφόρηση ορισμένων κύκλων διέρρευσε στην ανυποψίαστη κοινωνία μας. «Ωστόσο, στις δημοκρατικές πολιτείες, όπως η δική μας, οι νόμοι του Κράτους ελέγχονται για τη συμμόρφωσή τους στο Σύνταγμα από τα αρμόδια Δικαστήρια. Είναι γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού
Κράτους, τα Πανεπιστήμια στο σύνολό τους προσέφυγαν ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας θέτοντας θέματα αντισυνταγματικότητας του νόμου αυτού» τονίζουν.


Οι δυο πρυτάνεις επισημαίνουν προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή του εκλογικού
συστήματος που εισάγει ο νέος Νόμος. Και καταλήγουν ότι όπως είναι φυσικό καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να παραμείνουν τα ΑΕΙ ανοικτά και να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.


Επίθεση από το υπουργείο Παιδείας


«Το υπουργείο Παιδείας θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για τον σεβασμό της νομιμότητας και τη λογοδοσία όσων αυθαιρέτως την αμφισβητούν» δήλωσε από την πλευρά της τις προηγούμενες ημέρες η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στο θέμα της εφαρμογής του νέου Νόμου Πλαισίου. Η δήλωσή της έγινε μετά από επεισόδιο που σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου τυπώθηκαν υβριστικές αφίσες σε βάρος της 5μελους επιτροπής που διόρισε το υπουργείο Παιδείας για να κάνουν τις εκλογές των νέων Συμβουλίων Διοίκησης. Tα μέλη της πενταμελούς επιτροπής εμφανίζονται ως καταζητούμενοι και χαρακτηρίζονται "επικίνδυνοι για το Δημόσιο, Ακαδημαϊκό Πανεπιστήμιο".

 

Πρόκειται τους πρώην πρύτανη Χρ. Χατζηθεοδώρου, πρόεδρο της επιτροπής, και τους
πρώην αντιπρυτάνεις Παναγ. Γκούμα, Γεώργιο Σταυρόπουλο, Κων/νο Βαγενά και Διονύσιο Μπονίκο, που έστειλαν επιστολή σε όλους τους συναδέλφους τους ζητώντας την άποψή
τους εάν πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους. Για το ίδιο θέμα 244 καθηγητές του Ιδρύματος κατήγγειλαν τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια.

Το κλίμα στα πανεπιστήμια


Συνεδριάσεις των Συγκλήτων των περισσότερων πανεπιστημίων γίνονταν τις προηγούμενες ημέρες για να αποφασιστεί πώς θα χειριστούν το θέμα του νέου Νόμου Πλαισίου. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με απόφαση που έλαβε η Σύγκλητός του αποφάσισε να εφαρμόσει τον Νόμο στο κομμάτι που θέτει τις διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης των διδασκόντων του. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος συγκρότησε και επιτροπή καθηγητών του για τη διερεύνηση των προβλημάτων αλλά και των δυσλειτουργιών που έχουν προκύψει από τις διατάξεις του, με στόχο την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση της κατάστασης.


Στο ίδιο ίδρυμα ωστόσο, η Σύγκλητος ζήτησε από την πενταμελή οργανωτική επιτροπή που έχει διορίσει το υπουργείο Παιδείας «να επανεξετάσει την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, καθώς η προθεσμία
αυτή δεν μπορεί παρά να συνδέεται άμεσα με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών». Κι αυτό γιατί οι εκλογές αναβλήθηκαν για τυπικούς λόγους, δεν αναβλήθηκε όμως και η περίοδος κατάθεσης των υποψηφιοτήτων. Κάτι τέτοιο πάντως, δεν έγινε.

 

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο οποίο είχαν προκηρυχθεί οι σχετικές εκλογές για τις 19
Δεκεμβρίου του 2011 αναβλήθηκε η διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών για τυπικούς λόγους.

 

Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι «Η εξέλιξη αυτή ευελπιστούμε ότι θα επιτρέψει παράλληλα, υπό συνθήκες ηρεμίας και με σταθερό μας στόχο τη συνοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας, να υπάρξει επαρκές χρονικό διάστημα προκειμένου να συζητηθούν όλα τα
θέματα που άπτονται τόσο των εκλογών για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης όσο
και ευρύτερα του Ν. 4009/2011».


Ένταση υπάρχει και στο Πολυτεχνείο Κρήτης μεταξύ ομάδας φοιτητών και του καθηγητή,
πρώην πρύτανη κ. Ιω. Γρυσπολάκη. Φοιτητές του Ιδρύματος κατηγόρησαν τον κ. Γρυσπολάκη για ποινικοποίηση του πολιτικού και πανεπιστημιακού διαλόγου, λέγοντας ότι ο πρώην πρύτανης κατέθεσε μηνύσεις κατά τεσσάρων φοιτητών, που συμμετείχαν πρόσφατα σε επίθεση εναντίον του με αφορμή το θέμα των εκλογών στο Ίδρυμα και τη συμμετοχή του στη σχετική επιτροπή. Οι κατηγορηθέντες φοιτητές αποποιούνται τις ευθύνες δηλώνοντας ότι δεν είχαν σχέση με τα επεισόδια.

 

Πάντως, η θητεία των νυν πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος εκπνέει έτσι κι αλλιώς στις 31
Αυγούστου του 2012, ημερομηνία που έχει τεθεί από τον νέο Νόμο, ως η ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων των νέων Συμβουλίων Διοίκησης που προβλέπει.Πανεπιστήμια με… κινητικότητα στα θέματα του νέου Νόμου

Πανεπιστήμιο Αθηνών
Έχει διοριστεί η εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές από το υπουργείο Παιδείας, αλλά μετά τη παραίτηση του προέδρου της, δεν έχει βρεθεί ακόμη ο αντικαταστάτης του.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Νομική εμπλοκή έχει παρουσιαστεί καθώς η διορισμένη εφορευτική επιτροπή ανέβαλε μετά από κώλυμα που παρουσιάστηκε τις εκλογές που είχε αρχικά προκηρύξει για τις 20 Δεκεμβρίου, αλλά δεν ανέβαλε και την αρχική ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων (που έληγε 14 Δεκεμβρίου).

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές για τις 22 Ιανουαρίου.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Έχει διοριστεί η εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές από το υπουργείο Παιδείας, αλλά μετά τη παραίτηση του προέδρου της, δεν έχει βρεθεί ακόμη ο αντικαταστάτης του.

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Η τριμελής διορισμένη επιτροπή φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνεδριάσει έως σήμερα, καθώς δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί σε μια συνάντηση όλα τα μέλη της.

Πανεπιστήμιο Κρήτης
Έχουν προκηρυχθεί από την διορισμένη επιτροπή οι εκλογές και έχουν αναβληθεί για τις 22 Φεβρουαρίου.Δύο βιβλία για τον νέο Νόμο Πλαίσιο

Aπαραίτητο εργαλείο για τους «μελετητές» του νέου Νόμου Πλαισίου για τα Α.Ε.Ι. δύο πρόσφατα βιβλία, αφενός του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του A.Π.Θ. K. Xρυσόγονου, από τις εκδόσεις «Σάκκουλα AE», και αφετέρου του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου, που εκδόθηκε από την Νομική Βιβλιοθήκη.


Στο πρώτο γίνεται μια αναλυτική επισκόπηση των διατάξεων του ν. 4009/2011 από τη σκοπιά του Συνταγματικού Δικαίου, ενώ το δεύτερο βιβλίο περιέχει ολόκληρο το νέο Νόμο 4009/2011, την έκθεση της Eπιστημονικής Eπιτροπής της Bουλής, καθώς και έναν εκτενή πρόλογο παρουσίασης των διατάξεων του.

 

Eκδήλωση με θέμα: «Ακαδημαϊκή Ελευθερία σήμερα και ο Νόμος 4009/2011»

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνει την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου και ώρα 18.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Ακαδημαϊκή Ελευθερία σήμερα και ο Νόμος 4009/2011» και ομιλητές τον Καθηγητή κ. Χ. Χρυσανθάκη, τους Επίκ. Καθηγητές κ. Σ. Βλαχόπουλο και κ. Χ. Ανθόπουλο και τον Αναπληρωτή Νομικό Σύμβουλο του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Α. Αργυρό. Στη συζήτηση προεδρεύει ο Πρόεδρος ε.τ. του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Γ. Παναγιωτόπουλος και παρεμβαίνει ο καθηγητής κ. Η. Νικολακόπουλος.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!