| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Nέα μείωση στις δαπάνες για την Παιδεία

Δημοσίευση: 20-01-2012 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:181


Η τραγική δυσκολία που συνάντησαν την εφετινή χρονιά οι διοικήσεις των πανεπιστημίων στη διαχείριση των καθημερινών λειτουργικών αναγκών τους αναμένεται ότι την επόμενη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο…

Οι προϋπολογισμοί των Α.Ε.Ι. αναμένονται εξίσου πενιχροί την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, όπως αποτυπώνεται στην παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012 που ψηφίστηκε στη Βουλή με ευρεία αποδοχή 258 ψήφων.

 

Μειωμένος κατά 2,9 είναι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας και μάλιστα σε συνέχεια μιας χρονιάς κατά την οποία έχει ποικιλοτρόπως διακηρύξει ότι τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις καθημερινές λειτουργικές τους ανάγκες.


Μείωση υπάρχει έτσι στα κονδύλια που θα δοθούν στα πανεπιστήμια για τα οποία προβλέπονται 869.056.000 ευρώ, από 890.431.510 το 2011. Αντίστοιχη είναι και η μείωση στα Τ.Ε.Ι. όπου φέτος προβλέπονται 289.989.000 ευρώ από 353.280.431 ευρώ το 2011.

 

Στην ομιλία της στη Βουλή, η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου ομολόγησε ότι εφέτος οι δαπάνες για την παιδεία έχουν υποστεί «τραγική μείωση», αφού, όπως είπε, το 2012 «έχουμε τον μικρότερο προϋπολογισμό από ποτέ». Όπως ανέφεραν εκπαιδευτικοί, σχεδόν όλα τα χρήματα του προϋπολογισμού θα δοθούν εφέτος για τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, «στον προϋπολογισμό του υπουργείου έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για:
• τη μισθοδοσία εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων που στελεχώνουν τις σχολικές μονάδες, τα Α.Ε.Ι., τα Τ.Ε.Ι. και τις διοικητικές περιφερειακές υπηρεσίες εκπαίδευσης,
• τη συνέχιση του προγράμματος πρόσθετης διδακτικής στήριξης,
• την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχορηγούμενων από το ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ. φορέων (Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ.),
• την καταβολή των εισφορών σε διεθνείς οργανισμούς, κυρίως για την κάλυψη υποχρεώσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας,
• τη στήριξη των ερευνητικών φορέων
• την κάλυψη λειτουργίας των δημόσιων Ι.Ε.Κ.,
• την κάλυψη διαφοράς κομίστρου από την παροχή του δικαιώματος μειωμένης μετακίνησης φοιτητών Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας, και
• την προμήθεια φοιτητικών συγγραμμάτων.

Οι πολιτικές και οι δράσεις του υπουργείου Παιδείας εκτείνονται στην τετραετία 2010-2014 και αφορούν το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος» Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η παράταξη Αριστερή Μεταρρύθμιση της Ομοσπονδίας των καθηγητών Α.Ε.Ι. (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.).


Όπως αναφέρεται σ΄αυτήν «έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης της εκπαίδευσης και της έρευνας ώστε να συμβάλουν στην διέξοδο της χώρας από τον κρίση.


Ωστόσο οι επιλογές της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την κατανομή του κρατικού προϋπολογισμού δεν φαίνεται να οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση.


Την ίδια ώρα που, σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012, μειώνονται οι δαπάνες για υγεία και παιδεία προβλέπεται αύξηση των δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα!!! Απαιτούμε τη δραστική μείωση των αμυντικών εξοπλισμών και δαπανών και την αντίστοιχη ενίσχυση του προϋπολογισμού για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Είναι σκανδαλώδες σε περίοδο τέτοιας κρίσης να θυσιάζεται η ανάπτυξη της χώρας προς όφελος των ξένων πολεμικών βιομηχανιών». Οι δαπάνες για την παιδεία κατρακυλούν στο 2,75% του A.E.Π. που είναι το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών, ενώ σε απόλυτες τιμές μεταφράζεται σε μείωση 1,2 δις περίπου σε σχέση με το 2009. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την αδυναμία λειτουργίας από τις περσινές περικοπές πολλών Πανεπιστημίων και T.E.I. για να καταλάβει τι θα γίνει το 2012 με τις νέες περικοπές. Τα περιθώρια εξορθολογισμού των δαπανών έχουν προ πολλού εξαντληθεί και η μείωση της χρηματοδότησης που έχει αγγίξει το 50% του τακτικού προϋπολογισμού σε σχέση με το 2009 υπονομεύει την καθημερινή λειτουργία των πανεπιστημίων στην καρδιά του εκπαιδευτικού και ερευνητικού τους έργου, αφού η λειτουργία των εργαστηρίων έχει γίνει προβληματική, δεν υπάρχει χρηματοδότηση για συμμετοχή σε συνέδρια κ.λπ.

 

Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς για πρώτη φορά δεν έχει επιτραπεί στα ιδρύματα να χρησιμοποιήσουν τα ταμειακά υπόλοιπα μέχρι το 2010, δεδομένης μάλιστα της εξαιρετικής μείωσης των δυο τελευταίων ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τώρα εκταμιεύθηκε το 90% του προϋπολογισμού του 2011 στα πανεπιστήμια!!! Παράλληλα δεν εγκρίθηκε και επεστράφη στα ιδρύματα ο προϋπολογισμός του 2012 που εγκρίθηκε από τις Συγκλήτους με την υπόμνηση ότι πρέπει να υποβληθεί από το Συμβούλιο Διοίκησης που θα εκλεγεί, πράγμα που σημαίνει ότι από 1/1/2012 τα ιδρύματα θα πάθουν ασφυξία και δεν θα αντέξουν οικονομικά ούτε ένα μήνα αφού καμία δαπάνη δεν θα μπορεί να εκτελεστεί! Απαιτείται άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από το Υπουργείο ώστε να προχωρήσει η έγκριση του προϋπολογισμού των Α.Ε.Ι. που ψηφίστηκε από τις σημερινές διοικήσεις» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.


Τέλος, οι πανεπιστημιακοί βλέπουν να μειώνονται συνεχώς οι αποδοχές τους και να στενεύουν τα περιθώρια που έχουν για να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Οι συνάδελφοι δεν θα ανεχθούν καμία άλλη περικοπή στους μισθούς τους που βρίσκονται στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 2000!» καταλήγει.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!