| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
«Aνθρώπινη αλυσίδα» περιφρούρησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δημοσίευση: 08-12-2011 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:180
Τα μέλη των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητές, αλλά και διοικητικοί υπάλληλοί του ένωσαν τα χέρια τους πρόσφατα έξω από το ιστορικό κτήριο της Πρυτανείας στην οδό Πανεπιστημίου σχηματίζοντας «ανθρώπινη αλυσίδα». Μια αλυσίδα που συμβολικά προστάτευσε –έστω και για λίγο- το Ίδρυμα από τις πρόσφατες πολιτικές και θεσμικές επιθέσεις; Μια έμπρακτη δήλωση των μελών της κοινότητάς του ότι θα αντισταθούν σε νομοθετήματα, παρεμβάσεις αλλά και κοινωνικές επιθέσεις σε βάρος
του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου; Μια απλή ανθρώπινη κίνηση που σκοπό είχε να ενισχύσει το αίσθημα των πολιτών ότι το πανεπιστήμιο και η κοινότητα του «είναι εδώ»;

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από καθηγητές του Ιδρύματος με πρωτοβουλία της Φιλοσοφικής Σχολής του τα πλαίσια των εκδηλώσεων που γίνονται κατά του νέου Νόμου Πλαισίου για τα Α.Ε.Ι., ενώ σ’ αυτήν πήραν μέρος δεκάδες μέλη του Ιδρύματος. «Ο νόμος αυτός είναι ανεφάρμοστος και με καταστροφικές συνέπειες για το δημόσιο πανεπιστήμιο» δήλωσε χαρακτηριστικά επί του θέματος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης. Η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κυρία Ελένη Καραμαλέγκου μίλησε για «ευκαιριακές συναινέσεις» εντός του κοινοβουλίου και αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που δημιουργεί ο νέος Νόμος στη λειτουργία των πανεπιστημίων.

 

Πάντως έληξε στις 15 Νοεμβρίου και η ημερομηνία που είχε θέσει αρχικά το υπουργείο Παιδείας για την εκλογή των πρώτων 8 (ή 6) μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των Α.Ε.Ι. χωρίς να έχει ακόμη ξεκινήσει διαδικασία αυτή σε κανένα Ιδρυμα της χώρας.

 

Οι αλλαγές στην πολιτική σκηνή

Στο υπουργείο Παιδείας τοποθετήθηκε τις προηγουμενες ημέρεςένα νέο πρόσωπο. Ο καθηγητής κ. Κ. Αρβανιτόπουλος είναι ο άνθρωπος που θα «εκπροσωπήσει» το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας από τη θέση του νέου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας με αρμοδιότητα τα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

 

Προερχόμενος από τον χώρο των πανεπιστημίων ο κ. Αρβανιτόπουλος αναζήτησε επικοινωνία με το προεδρείο της Συνόδου πρυτάνεων, αν και επισήμως ανακοινώθηκε ότι ο νέος Νόμος Πλαίσιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι θα εφαρμοστεί κανονικά. Η στάση αυτή αποτυπώθηκε και στην πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση που είχε ο κ. Αρβανιτόπουλος με το συντονιστικό όργανο των πρυτάνεων Α.Ε.Ι. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπως παραδέχθηκαν και οι δυο πλευρές, ενώ ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας δήλωσε
στους πρυτάνεις ότι θα ενημερωθεί άμεσα για όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν
την ανώτατη εκπαίδευση.

 

Πάντως, οι πρυτάνεις έθεσαν γενικότερα θέματα λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης και προειδοποίησαν τον κ. Αρβανιτόπουλο ότι η υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων τους είναι πιθανόν να οδηγήσει έως και σε αναστολή της λειτουργίας τους. Κι αυτό γιατί τα Πανεπιστήμια δεν έχουν ικανές πιστώσεις για να καταβάλουν προηγούμενές οφειλές τους, ακόμη και για το πετρέλαιο θέρμανσης.

 

Όπως είπαν οι πρυτάνεις, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα στα Ιδρύματά τους, ούτε καν για τις καθημερινές λειτουργικές δαπάνες τους. Κι αυτό γιατί οι εφετινοί προϋπολογισμοί τους έχουν μειωθεί στο 50% ενώ καθυστερεί και η τρίτη δόση των χρημάτων που αναμένουν από το υπουργείο Παιδείας. Οι πρυτάνεις έθεσαν και το θέμα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των φοιτητικών εστιών στα πανεπιστήμια μετά την κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (Ε.Ι.Ν.). Όπως είναι φυσικό, τα πανεπιστήμια είναι απροετοίμαστα να αντιμετωπίσουν το κόστος αλλά και την ευθύνη του τρόπου λειτουργίας τους, για την οποία επί σειρά ετών οι έλεγχοι ήταν ελλιπείς.

 

Ο νέος νόμος
Πάντως, το θέμα της εφαρμογής του νέου Νόμου για τα πανεπιστήμια αποτέλεσε και τις προηγούμενες ημέρες αγαπημένο θέμα των πολιτικών. «Η εφαρμογή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί λαϊκή επιταγή, όπως εκφράστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου» είπε ο νέος πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του στη Βουλή. Και πρόσθεσε ότι: «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δράσεις που αφορούν την αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού της χώρας, ενώ σημαντική είναι και η άμεση υλοποίηση του προγράμματος της διά βίου εκπαίδευσης». «Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για το υπουργείο
Παιδείας. Στο υπουργείο Παιδείας θα έλεγα ότι έχει τίτλο: ‘’ο νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εφαρμόζεται απαρέγκλιτα’’ με στόχο να έχουμε αποτελέσματα μέσα στη χρονιά» δήλωσε χαρακτηριστικά από την πλευρά της προσπαθώντας να διαψεύσει κάθε υπόνοια για παράταση του χρόνου εφαρμογής του, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
«Με δεδομένες τις εξελίξεις και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, θεωρώ πολύ θετική συγκυρία την έλευση του κ. Αρβανιτόπουλου στο υπουργείο Παιδείας» δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες η κυρία Διαμαντοπούλου σχετικά με τη «συγκατοίκησή» της στο υπουργείο Παιδείας.

«Ο χώρος της Παιδείας ήταν αυτός στον οποίο δοκιμάστηκε και πέτυχε η συναίνεση. Ο κ. Αρβανιτόπουλος είναι από τους βασικούς συντελεστές της. Δουλέψαμε επί μήνες θετικά και με σημαντικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό και το εθνικό συμφέρον. Είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος που πρέπει να “συναντιόμαστε”, είναι χώρος εθνικού συμφέροντος» κατέληξε.

Πάντως, ενδεικτικό των προβλημάτων που αποδίδονται στην υπουργό Παιδείας
για τους χειρισμούς της στα θέματα των Α.Ε.Ι., αποτελεί το ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέλαβε ο ίδιος όλα τα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Ο χώρος της Παιδείας είναι κατ’ εξοχήν ο χώρος της εθνικής συνεννόησης» είπε από την πλευρά του μόλις ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ο κ. Αρβανιτόπουλος. Και κατέληξε
υπονοώντας ότι θα επιδιωχθεί άμεσα συναίνεση με τα πανεπιστήμια. «Θα προχωρήσουμε ούτως ώστε τα ζητήματα της Παιδείας να τύχουν μιας ευρύτερης εθνικής συνεννόησης»
είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!