| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Φαντάζεστε το Αιγαίο χωρίς ψάρια;

της Β. Βελώνα

Δημοσίευση: 03-11-2011 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:179


Πριν από κάποιο καιρό ακτιβιστές της Greenpeace «ανακήρυξαν» το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τόπο θαλάσσιου εγκλήματος. Οι κατηγορίες τους αφορούσαν στις μηχανότρατες οι οποίες αφήνονται να συνεχίσουν να ψαρεύουν παρά τις καταστροφικές συνέπειες που έχει αυτό στον πληθυσμό των ψαριών, και στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι μηχανότρατες είναι αλιευτικά σκάφη τα οποία, ενώ κινούνται, σέρνουν πίσω τους ένα δίχτυ που ακουμπά το έδαφος και σχηματίζει κάτι σα σάκο. Δυο μεταλλικές «πόρτες» δεξιά και αριστερά σαρώνουν και απογυμνώνουν το βυθό, με αποτέλεσμα ό,τι υπάρχει εκεί – βλάστηση και ψάρια ή αυγά ψαριών - να καταλήγει μέσα του.

 

Φυσικά όμως δεν είναι όλα ψάρια του εμπορίου ή υψηλής ζήτησης. Ανάμεσά τους υπάρχουν πολλά μικρά ψαράκια, ή νεογέννητα τα οποία δεν μπορούν να πωληθούν κ έτσι πετιούνται πάλι πίσω νεκρά. Κοντά στους 15.000 τόνους ψάρια υπολογίζεται ότι πετιούνται κάθε χρόνο από τις μηχανότρατες.


Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, όπως στο Ανατολικό Αιγαίο, ο πληθυσμός της συναγρίδας, του σαργού, της κουτσοµούρας, και των λυθρινιών γνωρίζει μείωση έως και 88% σε σχέση με πέρυσι(!). Από την άλλη, εκτός από τις μηχανότρατες, σε διάφορα μέρη στο Αιγαίο χρησιμοποιούν ακόμη το ψάρεμα με δυναμίτη, το οποίο βέβαια, εκτός από απόλυτα παράνομο, έχει το ίδιο καταστροφικές συνέπειες. Οι αρχές φαίνεται να αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση, και έτσι το μέλλον για το θαλάσσιο οικοσύστημα μοιάζει αβέβαιο.. μόνη ελπίδα η ευσυνειδησία των ίδιων των ψαράδων, που ίσως πλέον κατα- λαβαίνουν καλύτερα πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος...
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!