| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Tο Πανεπιστήμιο επιμένει να λειτουργεί [Παρά τις αντιξοότητες]

Δημοσίευση: 02-11-2011 - Φύλλο:179
Κάλεσμα προς την Πολιτεία για να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στην λειτουργία των πανεπιστημίων και να αποκατασταθεί η τάξη στο εσωτερικό τους, απηύθυναν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων απηύθυναν δραματική έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας για να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να λειτουργήσουν ξανά ομαλά τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας. Κι αυτό, γιατί εκτός από τις τεράστιες παρενέργειες που δημιούργησε στην ανώτα τη εκπαίδευση ο νέος Νόμος Πλαίσιο που ψήφισαν το καλοκαίρι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν και σειρά λειτουργικών προβλημάτων λόγω της υποχρηματοδότη σης τους.

 

Λίγες ημέρες νωρίτερα βέβαια, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε για μια ακόμη φορά αιφνιδιάσει. Με τροπολογία – μνημείο, που χαρακτηρίστηκε από την Σύνοδο των πρυτάνεων ως «θεσμική εκτροπή», το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να θεσμοθετήσει εκ νέου στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε σε κανένα σημείο του, να εφαρμόσει τον νέο Νόμο Πλαίσιο. Με την τροπολογία αυτή, η υπουργός Παιδείας αναλαμβάνει να ολοκληρώσει όλες τις εκλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια της χώρας, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος νόμος. Μεταξύ αυτών, την προκήρυξη εκλογών, την υποβολή υποψηφιοτήτων, την ανακήρυξη ονομάτων, τον έλεγχο των εκλογικών καταλόγων, τις εφορευτικές επιτροπές, τα εκλογικά τμήματα, την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, την καταμέτρηση ψηφοδελτίων, τις πιθανές ενστάσεις… Αυτά και όσα ακόμη προκύψουν πριν την πρώτη εφαρμογή του νόμου.

 

Στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή αναφέρεται ακόμη ότι είναι απαραίτητο μετά την προκήρυξη των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης των Α.Ε.Ι., αφενός να τεθούν τόσες υποψηφιότητες όσες και οι εκλόγιμες θέσεις και αφετέρου να αρθεί ο περιορισμός των δύο εκπροσώπων ανά σχολή στις εξαιρετικές εκείνες περιπτώσεις που ο περιορισμός καθιστά μαθηματικά αδύνατη την κάλυψη του συνόλου των εκλόγιμων θέσεων.

 

Η υπουργός Παιδείας κυρια Άννα Διαμαντοπούλου «παρεμβαίνει στη διενέργεια  των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων των πανεπιστημίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις που συνιστούν θεσμική εκτροπή και ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων» αναφέρουν στο ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν μετά την 68η Σύνοδό τους οι πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. Έτσι «διακυβεύεται η ενότητα της πανεπιστη μιακής κοινότητας, αποδυναμώνεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων και ακυρώνεται η συμβολή τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση» τονίζουν. Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς την παρουσία της κυρίας Διαμαντοπούλου, η οποία λείπει στο εξωτερικό.

 

«Η 68η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνεδρίασε σε μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές για την ελληνική κοινωνία και οικονομία» αναφέρεται στο ψήφισμα της Συνόδου πρυτάνεων. «Η κλιμακούμενη κρίση επιδρά με δραματικό τρόπο και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων της χώρας» τονίζουν οι πρυτάνεις των Α.Ε.Ι.

 

«Αντί για διάλογο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, απούσα και από αυτήν τη Σύνοδο, παρεμβαίνει στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις που συνιστούν θεσμική εκτροπή και ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων. Διακυβεύεται έτσι η ενότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποδυναμώνεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων και ακυρώνεται η συμβολή τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση» αναφέρεται στην απόφαση των πρυτάνεων.

 

«Την ίδια στιγμή, με ουσιαστική πολιτική ευθύνη του υπουργείου, τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα προϋπολογισμού, κάλυψης των εκπαιδευτικών, διοικητικών και ερευνητικών λειτουργιών και υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού τους. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων με αίσθημα ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών απευθύνεται στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες με σκοπό την αποκατάσταση των όρων ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας των Πανεπιστημίων».

 

Πάντως, η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να ορίσει το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου 2011 ως «Ημέρες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου» και κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στήριξής του.

 

Στη διάρκεια της Συνόδου, πολλοί πρυτάνεις ζήτησαν να δοθεί χρόνος από το υπουργείο Παιδείας και να μην εφαρμοστεί εν μέσω οικονομικής κρίσης ένας νόμος που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στα πανεπιστήμια.

 

Στη σύνοδο των πρυτάνεων των Α.Ε.Ι., συζητήθηκε εκτενώς στο εκλογικό σύστημα που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για τις εκλογές ανάδειξης των νέων συμβουλίων διοίκησης των πανεπιστημίων. Όπως τονίστηκε, πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα το οποίο ως σήμερα έχει εφαρμοστεί μόνο στην Ιρλανδία, στη Μάλτα και στη Γερουσία της
Αυστραλίας, ενώ απορρίφθηκε τον περασμένο Μάιο με δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία για τις βουλευτικές εκλογές.

 

Ταυτόχρονα, όμως, το σύστημα αυτό είναι παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα, ενώ πάσχει από τεχνικές ατέλειες που ενδέχεται να μετατρέψουν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος σε μειοψηφία. Προβληματικός καθίσταται και ο έλεγχός του, καθώς ακόμη και αν ήθελε κάποιος να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της εφαρμογής του, και οι ίδιοι οι δικαστές θα ζητούσαν τη βοήθεια εμπειρογνώμονα, τον οποίο και θα ήταν υποχρεωμένοι να εμπιστευθούν τυφλά.

 

Πάντως, όπως τονίστηκε, η έκδοση ενός τέτοιου συστήματος με υπουργική απόφαση είναι καθ’ υπέρβαση της εξουσιοδότησης που περιέχεται στον νέο νόμο.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!