| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Στο όριο των καιρών Πανεπιστήμια και χώρα

Δημοσίευση: 12-10-2011 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:178
H ανώτατη εκπαίδευση της χώρας περνάει περίοδο μεγάλης κρίσης. Δύο Σύνοδοι πρυτάνεων Α.Ε.Ι. μέσα σε ένα μήνα κατήγγειλαν ως αντισυνταγματικές διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου για τα πανεπιστήμια που ψηφίστηκε τέλος Αυγούστου, με τη συναίνεση ΠαΣοΚ και Νέας Δημοκρατίας.Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, όπως είναι σαφές, τάχθηκαν σε κάθε περίπτωση υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων και προσπάθησαν να περιφρουρήσουν τη λειτουργία τους. Ωστόσο, «κύμα» καταλήψεων τμημάτων Α.Ε.Ι. από φοιτητές, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη μερίδα του πανεπιστημιακού ιστού, αποτέλεσε την πρώτη αντίδραση στον νέο Νόμο. Διοικήσεις, καθηγητές και φοιτητές των Α.Ε.Ι. εισήλθαν σε έναν μεγάλο κύκλο συζητήσεων για το ποιο είναι το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, τι περιμένει η κοινωνία από αυτά, πώς θα χρηματοδοτούνται στο μέλλον και πώς θα υποστηρίξει τη λειτουργία τους το κράτος. Στην τελευταία συνάντηση των διοικήσεων των πανεπιστημίων στο Λαύριο (23/9), η Σύνοδος πρυτάνεων εξέδωσε ψήφισμα για τον νέο Νόμο Πλαίσιο με το οποίο «διαπιστώνει τα αδιέξοδά του και επιβεβαιώνει την ομόθυμη στάση της για την προάσπιση του Δημόσιου και Αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου».

 

Στην απόφασή τους οι πρυτάνεις αναφέρουν, χαρακτηριστικά:
«η εξέλιξη της διαδικασίας για την εκλογή των νέων Διοικήσεων με εκλογικό σύστημα αγνώστου περιεχομένου, με άδηλους κανόνες και με διορισμένες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εφορευτικές επιτροπές, συνιστά θεσμική εκτροπή. Τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει σε απάντηση το Υπουργείο Παιδείας, προκαλούν την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και κλιμακώνουν την ήδη υφιστάμενη ένταση. Οι εκβιασμοί και οι απειλές για διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης, για μη απονομή πτυχίων, για απώλεια της εξεταστικής περιόδου και του εξαμήνου αποκαλύπτουν το βαθύ έλλειμμα ουσιαστικής εκπαιδευτικής ολιτικής».


Στο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις τονίζουν ακόμη ότι:

«τα Ακαδημαϊκά Όργανα των Ιδρυμάτων θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αφορούν στην απονομή των πτυχίων, την εξεταστική περίοδο και το εξάμηνο, στο πλαίσιο της αυτοτέλειάς τους και σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε Ιδρύματος». Ειδική αναφορά έγινε στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την αφαίρεση των σχετικών αρμοδιοτήτων από τις πρυτανικές αρχές. Όπως αναφέρουν οι πρυτάνεις, η σχετική διάταξη «δίδει έδαφος σε δυνάμεις και πρακτικές που απειλούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις και την Ακαδημαϊκή μας παράδοση».


Τέλος,

«η Σύνοδος εκφράζει τη ριζική της αντίθεση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εργασιακής εφεδρείας ή απόλυσης προσωπικού των Πανεπιστημίων, που ισοδυναμεί με αδυναμία λειτουργίας τους. Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται και η οικονομία της χώρας καταρρέει, τα Πανεπιστήμια αγωνίζονται για να μείνουν όρθια».

 

Η ημερομηνία που έθετε ο νέος Νόμος στα πανεπιστήμια για να υπογράψουν την πρώτη διαπιστωτική πράξη με την οποία και θα ξεκινούσαν στο εσωτερικό τους οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησής τους έληξε στις 21 Σεπτεμβρίου. Η συντριπτική πλειονότητα των διοικήσεων των Α.Ε.Ι. δεν υπέγραψε, κρίνοντας τον νόμο ως αντισυνταγματικό.Ανάμεσά τους και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπέγραψαν μόνο 2 πανεπιστήμια, οι διοικήσεις των οποίων ωστόσο εξέφρασαν επίσης ενστάσεις για την εφαρμογή διατάξεων του νέου Νόμου. Στις πρόσφατες συναντήσεις των πρυτάνεων Α.Ε.Ι. συζητήθηκε και η γνωμοδότηση του κ. Κ. Χρυσόγονου, καθηγητή
του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ., ο οποίος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «συντρέχει εν προκειμένω περίπτωση πρόδηλης αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του ν.4009/2011 περί συγκρότησης των Συμβουλίων Διοίκησης, η οποία θεμελιώνει αρμοδιότητα του κάθε Πρύτανη κατ ενάσκηση του σχετικού ελέγχου να αρνηθεί την προβλεπόμενη στο άρθρο 76 παρ. 1γ΄ σύμπραξή του στην έναρξη διαδικασίας συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης με την αποχή του από την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης» (βλ. και σχετικό άρθρο στη σελίδα 7). Η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου από την πλευρά της, συνεχίζοντας τη θεατρική
παράσταση «Mειδιώσα Πυγμή», κατηγόρησε τους πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. ότι παραβιάζουν
τη νομιμότητα και άρχισε να υπογράφει τελικά η ίδια τις διαπιστωτικές πράξεις για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή των 6 πρώτων εσωτερικών μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των Α.Ε.Ι.. Παράλληλα αναμένεται να διορίσει και τις επιτροπές που θα ξεκινήσουν την πρώτη εκλογική διαδικασία. Eίναι όμως ενδεικτικό ότι στα περισσότερα πανεπιστήμια οι αρνήσεις που συναντά το υπουργείο καταδεικνύουν την απόρριψη του νόμου από τη μεγάλη πλειονότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στην ίδια αυταρχική κατεύθυνση, ο ειδικός γραμματέας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας κ. Β. Παπάζογλου πιέζοντας για την εφαρμογή του νόμου δήλωσε ότι όποιο πανεπιστήμιο δεν έχει συγκροτήσει τα νέα Συμβούλια Διοίκησης μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 δεν θα πάρει χρήματα και όποιο δεν έχει εκλέξει Πρύτανη μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2012 δεν θα μπορεί να δώσει πτυχία ή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διοικητική πράξη. Λίγες ημέρες νωρίτερα (Λαύριο, 2/9) και αφού ο νέος Νόμος είχε ψηφιστεί, η Σύνοδος πρυτάνεων είχε συνεδριάσει ξανά εκτάκτως για να εκτιμήσει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

 

Τέσσερα ήταν τα σημεία του ψηφίσματος που εξέδωσε η Σύνοδος Πρυτάνεων:
● Η Σύνοδος επέμεινε στις ενστάσεις που είχε διατυπώσει από την αρχή για τον Νόμο Πλαίσιο.
● Εξέφρασε την ανησυχία της για τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου.
● Δεσμεύτηκε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για όλες τις ρυθμίσεις που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας και

● Κάλεσε τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να διασφαλίσουν την ομαλή ακαδημαϊκή
λειτουργία και τάσσεται υπέρ του «Ανοιχτού Πανεπιστημίου». Επιπλέον
οι πρυτάνεις ανέφεραν ότι «δεν είναι σωστός ο τραυματισμός του πανεπιστημίου
μέσω της συκοφάντησής του». Και μάλιστα, όπως λένε, «σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο».


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

 

Λαύριο, 23/09/2011

 

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, μετά την πρώτη Διοικητική Πράξη εφαρμογής του Νόμου, διαπιστώνει τα αδιέξοδά του και επιβεβαιώνει την ομόθυμη στάση της για την προάσπιση του Δημόσιου και Αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου. Η εξέλιξη της διαδικασίας για την εκλογή των νέων Διοικήσεων με εκλογικό σύστημα αγνώστου περιεχομένου, με άδηλους κανόνες και με διορισμένες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εφορευτικές επιτροπές, συνιστά θεσμική εκτροπή. Τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει σε απάντηση το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, προκαλούν την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και κλιμακώνουν την ήδη υφιστάμενη ένταση. Οι εκβιασμοί και οι απειλές για διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης, για μη απονομή πτυχίων, για απώλεια της εξεταστικής περιόδου και του εξαμήνου αποκαλύπτουν το βαθύ έλλειμμα ουσιαστικής εκπαιδευτικής πολιτικής.


Τα Ακαδημαϊκά Όργανα των Ιδρυμάτων θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αφορούν στην απονομή των πτυχίων, την εξεταστική περίοδο και το εξάμηνο, στο πλαίσιο της αυτοτέλειάς τους και σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε Ιδρύματος.


Η ρητή κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και η αφαίρεση των σχετικών αρμοδιοτήτων από τις Πρυτανικές Αρχές δίνει έδαφος σε δυνάμεις και πρακτικές που απειλούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις και την Ακαδημαϊκή μας παράδοση.


Η Σύνοδος εκφράζει τη ριζική της αντίθεση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εργασιακής εφεδρείας ή απόλυσης προσωπικού των Πανεπιστημίων, που ισοδυναμεί με αδυναμία λειτουργίας τους.


Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται και η οικονομία της χώρας καταρρέει, τα Πανεπιστήμια αγωνίζονται για να μείνουν όρθια. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, μέλη Δ.Ε.Π., φοιτητές και εργαζόμενους, να υπερβούν τις τεχνητές πολώσεις και με συμμετοχή, συνοχή και αλληλεγγύη να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη Ακαδημαϊκή και Διοικητική λειτουργία των Ιδρυμάτων.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!