| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Xωρίς εισακτέους 25 Tμήματα - «Kαλλικράτης» στο γόνατο για επικοινωνιακούς λόγους

Δημοσίευση: 31-05-2011 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:176


Επικοινωνιακού» τύπου … Καλλικράτης συνόδευσε την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. για την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012. Χωρίς διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα –και πολύ περισσότερο αυστηρό και μεθοδικό, επιστημονικό σχεδιασμό– το υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε ότι εφέτος δεν θα δεχτούν πρωτοετείς φοιτητές 25 τμήματα στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Πρόκειται για 24 τμήματα Τ.Ε.Ι. και το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το υπουργείο Παιδείας είχε ήδη ζητήσει το κλείσιμο του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου λόγω κρουσμάτων «οικογενειοκρατίας» στο εσωτερικό του, τα οποία όμως βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών ωστόσο, αποφάσισε τελικά ότι το Τμήμα δεν θα κλείσει.

Έκπληξη προκάλεσε έτσι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιχειρήσει να επιβάλει το «κλείσιμό» του. Έντονη ήταν η αντίδραση για το θέμα τού πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνη. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρύτανης, με απόφαση της Συγκλήτου τού Πανεπιστημίου Αθηνών το τμήμα δεν κλείνει και μάλιστα η πολιτική του υπουργείου Παιδείας δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας ότι στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών “δεν θα εισαχθούν φοιτητές…, επειδή εξετάζεται αν θα συνεχιστεί ή όχι η λειτουργία του”» αναφέρεται στη δήλωση του κ. Πελεγρίνη. «Η απόφαση αυτή, που εκδίδεται παραμονές των Εισαγωγικών Εξετάσεων, είναι προφανές ότι δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στις οικογένειες και τους μαθητές, οι οποίοι ήδη έχουν προετοιμαστεί για να εισέλθουν στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας» δηλώνει ο κ. Πελεγρίνης.

Xωρίς εισακτέους και 24 Tμήματα T.E.I.

 

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους εκπροσώπους των 24 τμημάτων σε εννέα Τ.Ε.Ι. της χώρας (Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων νήσων, Πάτρας, Καβάλας, Κρήτης, Λάρισας, Μεσολογγίου) όπου επίσης δεν θα εισαχθούν εφέτος πρωτοετείς σπουδαστές. Οι εκπρόσωποι των Τ.Ε.Ι. της περιφέρειας υποστήριξαν ότι πρόκειται για «πολιτική υποβάθμισης και εξαθλίωσης των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων».

Από την πλευρά του ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στοιχεία για τους αριθμούς πρωτοετών σπουδαστών των 24 Τ.Ε.Ι. που δεν δέχονται εφέτος εισακτέους οπότε κλείνουν ή συγχωνεύονται τα επόμενα χρόνια. Τα στοιχεία αυτά φανερώνουν, ότι τα Τμήματα αυτά είχαν μικρό αριθμό «ενεργών» φοιτητών, αλλά και ελάχιστους αριθμούς πρωτοετών εισακτέων τα τελευταία χρόνια.

Aνακοίνωση της Συγκλήτου του E.K.Π.A.

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τη σημερινή συνεδρίασή της στις 19 Μαΐου 2011 εξέφρασε την εντονότατη διαμαρτυρία της για την ενέργεια του Υφυπουργού Παιδείας να αναρτήσει αιφνιδίως στην ιστοσελίδα του, κατά την πάγια τακτική του, την απόφασή του να αποκλείσει από τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια υποψηφίους για το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας με το αιτιολογικό ότι εκκρεμεί η απόφασή του για τη συνέχιση ή όχι της λειτουργίας του Τμήματος και ενώ ύστερα από αίτημά του η Σύγκλητος προ μηνών είχε εκφραστεί υπέρ της λειτουργίας τού εν λόγω Τμήματος.

Η Σύγκλητος θεωρεί ότι η αρμοδιότητά του Υφυπουργού θα μπορούσε να περιοριστεί στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων, και όχι να φτάσει έως τον ολοσχερή αποκλεισμό τους.

 

Aνακοίνωση του Tμήματος Kοινωνικής Θεολογίας

To Tμήμα Κοινωνικής Θεολογίας με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Το Τμήμα υφίσταται μια πρωτοφανή στα χρονικά δίωξη από την Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Με το πρόσχημα της καταπολέμησης του φαινομένου της οικογενειοκρατίας (σήμερα δεν υπάρχει κανείς συγγενής) το Τμήμα έχει τεθεί από το Νοέμβριο του 2010 σε απαγόρευση κάθε πράξης διοικητικής μεταβολής. Τούτο προβλέπεται ως προσωρινό μέτρο της Διοίκησης που με βάση τον νόμο και τις αρχές της χρηστής διοίκησης δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το δίμηνο. Παρά την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος κατάργησης του Τμήματος, το Υπουργείο, ευρισκόμενο σε νομοθετικό αδιέξοδο και αντιλαμβανόμενο ότι δεν είναι δυνατή η κατάργηση του Τμήματος διά της νομίμου οδού, διατήρησε και διατηρεί επί σειρά μηνών το Τμήμα σε διοικητική αδρανοποίηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην είναι δυνατή η ανανέωση του προσωπικού του με τις εν εξελίξει ευρισκόμενες διαδικασίες εκλογών μελών Δ.Ε.Π., ενώ ακύρωσε με διάφορες αιτιολογίες εκλογές και εξελίξεις οκτώ μελών Δ.Ε.Π., εξαντλώντας σημαντικό μέρος της ακυρωτικής του δραστηριότητας στο δικό μας Τμήμα.

«Ως επιστέγασμα των συγκεκριμένων ενεργειών του Υπουργείου ήλθε να προστεθεί η εξαίρεση μόνο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας από το μηχανογραφικό, μόλις δύο ημέρες πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, με το επιχείρημα ότι εξετάζεται ακόμη αν θα συνεχιστεί ή όχι η λειτουργία του». (…)

«Η de facto κατάργηση του Τμήματος ή η αναστολή μέρους των λειτουργιών του με το επιχείρημα ότι εξετάζεται η συνέχιση λειτουργίας του, κάτι που δεν προβλέπεται από καμία διάταξη νόμου, όπως αυτό δηλώνεται απερίφραστα και σε πρόσφατη Γνωμοδότηση του Δικαστικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θίγει το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος, τα μέλη Ε.Τ.Ε.Π., οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αισθάνονται βαθιά προσβεβλημένοι, αφού θίγονται τα δικαιώματά τους (το δικαίωμα στην εργασία, την μόρφωση και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας)».
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!