| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Iαπωνία: Bιβλική καταστροφή 9R!

Δημοσίευση: 05-04-2011 - Φύλλο:174
Συγκλονισμένη η ανθρωπότητα παρακολουθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τις εξελίξεις μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 ρίχτερ που έπληξε στις 11 Μαρτίου την Ιαπωνία και το τσουνάμι που ισοπέδωσε ολόκληρες παραλιακές πόλεις ενώ προκάλεσε σοβαρότατο ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Η Ιαπωνία μετράει 11.000 νεκρούς, περισσότερους από εκείνους που είχε προκαλέσει το 1995 ο σεισμός στο Κόμπε στη δυτική Ιαπωνία και 16.700 αγνοούμενους. Την ίδια στιγμή όμως, το ενδεχόμενο του πυρηνικού ολέθρου αποτελούσε όλες τις προηγούμενες ημέρες τον εφιάλτη κάθε πολίτη, τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Όπως ανέφεραν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο Τόκιο, εκατομμύρια άτομα παρέμειναν κλεισμένα στα σπίτια τους με το φόβο της ξαφνικής έκλυσης ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Η πόλη της Φουκουσίμα είναι σε απόσταση 240 χιλιομέτρων βόρεια του Τόκιο.

 

Πάντως, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του εκπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα Μάικλ Ο’ Λίρι, μέχρι στιγμής, η ραδιενέργεια δεν φαίνεται να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία όσων βρίσκονται κοντά στο εργοστάσιο.

 

Τις προηγούμενες ημέρες, όπως ανέφεραν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Iάπωνες επιστήμονες εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να επιλέξουν τη μέθοδο που είχε κριθεί η καταλληλότερη και στην περίπτωση του πυρηνικού ατυχήματος στο «Τσερνομπίλ» και να θάψουν σε άμμο και τσιμέντο τον έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα. Θεωρείται ότι αυτός πιθανότατα είναι ο μοναδικός  τρόπος για να αποτραπεί μια καταστροφική διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

 

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι αρχές της χώρας άρχισαν να μιλούν ανοικτά για τις μεθόδους αποτροπής της διαφυγής ραδιενέργειας στο περιβάλλον, χτύπησε παγκοσμίως το «κώδωνα του κινδύνου» καθώς έδωσε μια εικόνα για το πόσο σοβαρή είναι πλέον η κατάσταση στην Ιαπωνία.

 

 

Στο μεταξύ, η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανέβασε ήδη στο πέντε το επίπεδο του πυρηνικού δυστυχήματος από το τέσσερα που ήταν τις πρώτες ημέρες μετά το ατύχημα, στην επτάβαθμη κλίμακα. Το ατύχημα του Τσερνομπίλ είχε «αγγίξει» σε σοβαρότητα το έβδομο επίπεδο, ενώ στο πέμπτο επίπεδο (μαζί δηλαδή  με την περίπτωση της Ιαπωνίας) βρίσκεται το δυστύχημα στο Θρι Μάιλ Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1979.

 

Στόχος των αρχών της Ιαπωνίας ήταν να μπορέσουν να   επιδιορθώσουν το καλώδιο ενέργειας σε τουλάχιστον δύο αντιδραστήρες του εργοστασίου, με σκοπό να ξαναρχίσουν να λειτουργούν οι αντλίες νερού και να κρυώνουν τις ράβδους καυσίμου.

 

Η μέθοδος που επελέγη είναι η ρίψη νερού από πυροσβεστικά οχήματα του ιαπωνικού στρατού στον αντιδραστήρα του εργοστασίου που είχε θερμανθεί περισσότερο. Επτά πυροσβεστικά οχήματα έριξαν περίπου 50 τόνους νερού στον αντιδραστήρα. Την ίδια στιγμή, οι αριθμοί που μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για την καταστροφή στην Ιαπωνία είναι συγκλονιστικοί:

 

  • Ο επίσημος προσωρινός απολογισμός της αστυνομίας αναφέρει ότι έχουν καταμετρηθεί 11.000 νεκροί και 16.700 αγνοούμενοι. Αξιωματούχοι της χώρας σε δηλώσεις τους όμως υπολόγιζαν τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 15.000.
  • Ο σεισμός της 11ης Μαρτίου προκάλεσε πολύ περισσότερους νεκρούς από τον σεισμό του Κόμπε το 1995, που στοίχισε τη ζωή 6.434 ανθρώπων.
  • Περίπου 550.000 άτομα απομακρύνθηκαν αναγκαστικά από τον τόπο κατοικίας τους, είτε επειδή έχασαν το σπίτι τους από το τσουνάμι, είτε επειδή κατοικούν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό. Στη χώρα λειτουργούν περίπου 2.700 προσωρινά καταλύματα.
  • Περίπου 1,6 εκατομμύρια σπίτια στην περιοχή δεν έχουν ακόμη πόσιμο νερό και 600.000 δεν έχουν ηλεκτρικό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
  • Ζημιές έχουν υποστεί 80.422 κτήρια, εκ των οποίων τα 4.798 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
  • Ένας αριθμός 80.000 στρατιωτών, αστυνομικών και μελών σωστικών συνεργείων συμμετέχουν στη γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης που έχει στηθεί στη χώρα.
  • Μέχρι σήμερα, 112 χώρες και περιοχές έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους στην Ιαπωνία, καθώς και 23 διεθνείς οργανισμοί.
  • Περίπου 100 δις δολάρια εκτιμάται η ζημιά στη χώρα, δηλαδή το 2% του Α.Ε.Π.

 

Πάντως, όπως σχολίαζαν τις προηγούμενες ημέρες διεθνείς αναλυτές, παρά τα ατυχήματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, οι Ιάπωνες δεν ήταν εχθρικοί απέναντι στην πυρηνική ενέργεια. Κι αυτό γιατί η  Χιροσίμα αποτέλεσε μια αποτρόπαια στιγμή στην ιστορία του κράτους, αλλά στη μνήμη των Ιαπώνων αποτέλεσε και την αρχή μιας νέας Ιαπωνίας.

 

Η νέα αυτή Ιαπωνία κινούνταν μπροστά με κεντρικό στόχο να προλάβει το τρένο της ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, οι Iάπωνες θεωρούν ότι διέπραξαν στο παρελθόν τους στρατιωτικά εγκλήματα, αλλά ταυτόχρονα «πλήρωσαν» και γι αυτά.

 

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη γαλλική «Μοντ», ο Ζαν-Μαρί Μπουισού, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Διεθνών Σπουδών και Eρευνών της Sciences Po, ιστορικός της σύγχρονης Ιαπωνίας. Όπως ανέφερε στην ίδια συνέντευξη, μια άλλη ένδειξη του σύνθετου τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι Ιάπωνες τις επιθέσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είναι η φιγούρα του Astroboy, που σχεδιάστηκε από τον Οσάμου Τεζούκα.

 

Ο Astroboy είναι ένα αγόρι-ρομπότ που πολεμάει τους κακούς. Εχει όμως πυρηνική καρδιά και το ιαπωνικό του όνομα είναι Τετσουάν Ατόμου, δηλαδή «ισχυρό Άτομο»…

 

«Η χώρα αυτή είχε πάντα εμμονή με την ανεξαρτησία της. Καθώς είναι αρχιπέλαγος, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό, και η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης αποτελούσε πάντα έναν στρατηγικό στόχο, τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά. Δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει σχεδόν κανέναν πόρο, η πυρηνική ενέργεια ήταν από ενεργειακή άποψη η πιο λογική επιλογή» αναφέρει ο κ. Μπουισού.

 

Πάντως για την επιλογή αυτή δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα, αλλά ελήφθη στις αρχές της δεκαετίας του ’70 με γραφειοκρατικό τρόπο από τα υπουργεία Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ετσι, επελέγησαν για την εγκατάσταση των εργοστασίων κυρίως υποβαθμισμένες περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων δεν αντέδρασαν. Τα επόμενα χρόνια, όπως λέει ο Γάλλος ερευνητής η αντίδραση κατά της πυρηνικής ενέργειες αυξήθηκε, αλλά κανείς δεν ήθελε να ανοίξει μια πραγματικά σοβαρή συζήτηση που θα αμφισβητούσε την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας.

 

Τα νέα εργοστάσια κατασκευάστηκαν έτσι σε υπάρχουσες τοποθεσίες. «Όσο για τους οικολόγους, δεν αποτέλεσαν ποτέ υπολογίσιμη πολιτική δύναμη», καταλήγει ο κ. Μπουισού.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!