| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Hλεκτρονική πύλη “Eύδοξος” Eπιστροφή στο 1 σύγγραμμα; Tα πρώτα στοιχεία για τη νέα διαδικασία διανομής των συγγραμμάτων

Δημοσίευση: 05-04-2011 - Φύλλο:174
Στοιχεία που –όπως αναφέρουν οι επίσημες πηγές του υπουργείου Παιδείας– φανερώνουν τον πραγματικό αριθμό των ενεργών φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας παρουσίασαν πρόσφατα οι υπεύθυνοι του ηλεκτρονικού προγράμματος «Εύδοξος». Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας με βάση το οποίο οι φοιτητές πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. ζήτησαν εφέτος ηλεκτρονικά τα συγγράμματα τους με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς. Όπως φανερώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας 243.000 ενεργοί φοιτητές των Ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, ζήτησαν και πήραν εφέτος συγγράμματα. Για τα αιτήματα τους παρέλαβαν τελικά συνολικά 1.886.476 συγγράμματα για τις σπουδές τους (πολλά μαθήματα αποτελούνται από πακέτα συγγραμμάτων).

 

Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, σε πολλά πανεπιστήμια το κόστος των συγγραμμάτων διαφέρει πολύ. Έτσι, άλλα τμήματα επέλεξαν ακριβότερα πακέτα συγγραμμάτων και άλλα φθηνότερα.

 

Επειδή όμως, ούτε η μέθοδος του ηλεκτρονικού «πολλαπλού» συγγράμματος αποδείχθηκε επιτυχημένη για το υπουργείο Παιδείας (όπως έγινε σαφές αύξησε το κόστος στην προμήθεια των συγγραμμάτων), η πολιτική για το θέμα άλλαξε.

 

Με βάση τα παραπάνω διαβιβάστηκε τελικά στα πανεπιστήμια εγκύκλιος που αναφέρει ότι οι διδάσκοντες θα πρέπει να προτείνουν μόνο ένα σύγγραμμα ή πακέτο συγγραμμάτων και ένα βοήθημα.

 

Παράλληλα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία του «Εύδοξου» που ανακοινώθηκαν, πολλοί σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. εγκαταλείπουν τις σπουδές τους από εξάμηνο σε εξάμηνο. Για παράδειγμα στα Τ.Ε.Ι. Φυτικής Παραγωγής και Τουριστικών Επαγγελμάτων της περιφέρειας (πλην μεγάλων αστικών κέντρων), ενώ στο πρώτο εξάμηνο υπέβαλαν αίτηση για βιβλία 60 σπουδαστές, στο 3ο εξάμηνο υπέβαλαν τις αντίστοιχες αιτήσεις μόνον 6.

 

Οπως ανακοινώθηκε, το πρώτο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος εφαρμογής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Εύδοξος». Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι κατά γενική ομολογία φοιτητών, καθηγητών και λοιπών εμπλεκομένων η προσπάθεια ήταν επιτυχημένη και έλαβε εγκωμιαστικά σχόλια. Η Yπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι ελαχιστοποιήθηκε εφέτος η γραφειοκρατία και οι σχετικές διαδικασίες παρακολουθήθηκαν μέσω των σύγχρονων δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

 

 

Έρευνα του Yπουργείου Παιδείας για το ηλεκτρονικό βιβλίο

 

Το υπουργείο  Παιδείας όμως παρουσίασε και έρευνα που έκανε σε φοιτητές πανεπιστημίων, σχετικά με τα ηλεκτρονικά βιβλία. Όπως προκύπτει από αυτήν:

  • Το 69,48% των φοιτητών έχει δει και γνωρίζει τι είναι αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό αναγνώστη.
  • Μόλις το 0,71% των φοιτητών χρησιμοποιεί ήδη ηλεκτρονικό αναγνώστη.
  • Το 17,74% δεν γνωρίζει τι είναι ο ηλεκτρονικός αναγνώστης.
  • Το 81,51% των φοιτητών δείχνει προτίμηση στο έντυπο βιβλίο έναντι του ηλεκτρονικού. Το 62,46% των φοιτητών συμφωνεί με την άποψη ότι μέσα στην επόμενη τριετία όλα τα βιβλία των σπουδών θα είναι ηλεκτρονικά.
  • Το σημαντικότερο πλεονέκτημα χρήσης του ηλεκτρονικού βιβλίου για το 47,17% των φοιτητών είναι η άμεση πρόσβαση στα βιβλία.
  • Το 65,90% των φοιτητών αναφέρει ότι ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα χρήσης του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι ότι είναι κουραστικό στην ανάγνωση.
  • Το 28% μόνον των βιβλίων επαναχρησιμοποιείται μετά την επιτυχή εξέταση στο αντίστοιχο μάθημα.
  • Το 80% των φοιτητών είναι ευχαριστημένοι από το σύστημα «Εύδοξος» όσον αφορά στην έγκαιρη διανομή των συγγραμμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2010-11.

 
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!