| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Αίσιο τέλος στη Νομική

Δημοσίευση: 18-02-2011 - Στήλη: ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Φύλλο:172
 

Αίσιο τέλος σε μια πολιτική και κοινωνική περιπέτεια που έφτασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χωρίς να φέρει την ευθύνη, έδωσαν τελικά οι πρυτανικές του αρχές μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Η κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών από μετανάστες που ζήτησαν τη νομιμοποίηση τους ξεκίνησε αναπάντεχα, γιγαντώθηκε μέσα σε 3 ημέρες, οδήγησε σε ένα ιδιότυπο «πινγκ πονγκ» ευθυνών μεταξύ συναρμοδίων υπουργών και υπηρεσιών και «άνοιξε» για μια ακόμη φορά το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου.

Όταν την Kυριακή 23 Iανουαρίου 300 μετανάστες κατέλαβαν το κτήριο της οδού Σόλωνος ξεκινώντας απεργία πείνας και ζητώντας την νονιμοποίησή τους, πολλά θέματα ήρθαν ξαφνικά στην επιφάνεια: το κοινωνικό πρόβλημα της μετανάστευσης και των χωρών υποδοχής των μεταναστών, τα όρια και οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ κράτους και πανεπιστημίων στα θέματα της διοίκησής τους, οι –πολλές φορές– υποκριτικές πολιτικές φωνές περί «άμεσης δράσης» για την έξοδό τους από το πανεπιστημιακό κτήριο.

Επί 3 ημέρες πολιτικοί και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. ζητούσαν από τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών να «τερματίσουν» την κατάληψη και να άρουν το άσυλο καλώντας την αστυνομία να επέμβει.

Βέβαια, στην περίπτωση άμεσης επέμβασης της Αστυνομίας, ορατός ήταν ο κίνδυνος να ακολουθήσει ντόμινο αντιδράσεων στην Αθήνα αλλά και σ’ ολόκληρη τη χώρα. Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης. Με τη μεσολάβηση του πρύτανη κ. Θ. Πελεγρίνη βρέθηκε κτήριο στο κέντρο της Αθήνας για να φιλοξενήσει τους μετανάστες. Μόνο όταν εκείνοι αρνήθηκαν και αυτή τη λύση, δόθηκε η άδεια στην αστυνομία να πλησιάσει στο κτήριο για να συμμετάσχει στην προσπάθεια ειρηνικής απομάκρυνσής τους.

Τελικά μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, την κρίσιμη ημέρα κατά την οποία οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών ενημέρωσαν την αστυνομία και τον εισαγγελέα, οι μετανάστες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Νομική σχολή και να μεταφερθούν στο κτίριο που βρέθηκε για να τους φιλοξενήσει προσωρινά.

Η συνέντευξη τύπου των πρυτανικών αρχών
Tο πρωί της Tετάρτης 26 Iανουαρίου ο πρύτανης κ. Πελεγρίνης, οι αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος κ.κ. Θ. Σφηκόπουλος και Θ. Λιακάκος και ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων κ. Θ. Παπαθεοδώρου έδωσαν συνέντευξη τύπου και ζήτησαν να υπάρξει εγγύηση για την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών που κάνουν κατάληψη στο κτήριο της Νομικής Σχολής σε άλλο χώρο, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα του Πανεπιστημίου, αλλά της Πολιτείας.

Όπως είπαν, το πρόβλημα που μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ουσιαστικά θέμα μεταναστευτικής πολιτικής και η κυβέρνηση οφείλει να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο για να επιτευχθεί η εκκένωσή του. Ο πρύτανης επέκρινε «όσους ιδιοτελώς εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά το θέμα και όσους επένδυσαν στην κατάργηση του ασύλου». Όπως είπε: «Η κατάληψη είναι καθοδηγούμενη και υπάρχει κατάχρηση του ασύλου».

Ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε από την πλευρά του ότι «Η εφαρμογή του νόμου περί ασύλου δεν ξεκινάει εκεί που αρχίζει η καταστολή». Και τόνισε ότι «το ζήτημα μεταβιβάστηκε έντεχνα σε αυτούς που δεν μπορούν να το διαχειριστούν, έτσι και τα πανεπιστήμια ζητούν τώρα από το κράτος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του».

Στο μεταξύ, ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη Νομική Σχολή, ζήτησε κατόπιν εντολής του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόση Πελεγρίνη. Ο κ. Πελεγρίνης επισκέφθηκε απευθείας τον κ. Τέντε, τον οποίο και ενημέρωσε για τις κινήσεις του.

Tελικά μετά από διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης 26 Iανουαρίου, και οι οποίες αρχικώς δεν τελεσφόρησαν, το Πρυτανικό Συμβούλιο ζήτησε στις 5μ.μ. από τον Eισαγγελέα να μεριμνήσει «για την ασφαλή αποχώρηση [των μεταναστών] από τη Nομική Σχολή» με τρόπο ώστε «να διασφαλισθεί η εγγύηση των δικαιωμάτων και πρωτίστως της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας». Στόχος που επιτεύχθηκε στις 3 το πρωί της Παρασκευής 27 Iανουαρίου.

 

Ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών για τα γεγονότα της Νομικής

Μετά την ειρηνική αποχώρηση των μεταναστών από το χώρο της Νομικής Σχολής επιβεβαιώθηκε στην πράξη ότι αυτή ήταν η μόνη δυνατή και επιτεύξιμη λύση, η οποία αποτελούσε και την αρχική πρόταση του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο με το σωστό σχεδιασμό κινήσεων και με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον διεξήγαγε επί σειρά ημερών διαπραγματεύσεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς, υπυργεία, ομάδες που βρίσκονταν στον χώρο, βουλευτές, με αποφασιστικότητα και με επιδίωξη αφενώς την προστασία των ανθρώπων κα αφετέρου τη διαφύλαξη του Πανεπιστημιακού ασύλου.Η θετική κατάληξη επιβεβαιώνει τέλος ότι το Πανεπιστήμιο γνωρίζει και μπορεί να διαχειριστεί με υπευθυνότητα μια κρίση για την οποία πολλοί είχαν προδιαγράψει με περισσή ευκολία ένα κακό τέλος. Το Πανεπιστήμιο διαφυλαξε τις ελευθερίες και την κοινωνική ειρήνη και αυτό το όφελος αποδίδεται στην κοινωνία.

 


Η άλλη όψη...
Δεν θα σχολιάσω την πολιτική ανωριμότητα εκείνων που εμπνεύστηκαν και οργάνωσαν την κατάληψη μέρους του κτηρίου της Νομικής από τους δυστυχείς μετανάστες. Δεν είναι, εξάλλου, εδώ ο χώρος. Ούτε θα ασχοληθώ μ’ εκείνους, πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις, που διαγκωνιζόμενοι σε «δεξιοφροσύνη» αξιοποιούν τα γεγονότα, προς άγραν συντηρητικών ψηφοφόρων. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και κρίσιμο. Μπορεί τα εν πολλοίς κατευθυνόμενα Μ.Μ.Ε. να έσπευσαν να καλλιεργήσουν μια μαζική υστερία κατά του πανεπιστημιακού ασύλου. Μπορεί με τον γνωστό εύκολο και λαϊκίστικο τρόπο να επιχείρησαν, για μιαν ακόμη φορά, την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Μπορεί να δραματοποίησαν, ως συνηθίζουν, ένα μάλλον ήσσονος σημασίας γεγονός. (Έ ναι! Δεν ήρθαν οι «βάρβαροι» για να καταστρέψουν ούτε το κτήριο, ούτε τον αστικό καθωσπρεπισμό μας, παρά μόνο να δοκιμάσουν τα όρια της «φιλάνθρωπης» υποκρισίας μας). Η ουσία, όμως, του ζητήματος παραμένει. Η συζήτηση για το άσυλο όχι μόνο δεν είναι ανεξάρτητη, αλλά, αντιθέτως, συνδέεται άρρηκτα με τη φύση του Πανεπιστημίου, το περιεχόμενο και τη λειτουργία του γενικά και στις σημερινές συνθήκες ειδικότερα.

Ως προς αυτό είναι, πιστεύω, αναγκαίο να τονισθεί ότι το Πανεπιστήμιο είναι, πρώτον, ο αρχαιότερος θεσμός που μέχρι σήμερα λειτουργεί αξιοκρατικά, παρ’ όλα τα οπωσδήποτε υπαρκτά προβλήματα, που, έτσι κι αλλιώς, προκύπτουν σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Δεύτερον, το Πανεπιστήμιο όχι μόνο είναι μέρος της κοινωνικοπολιτικής ζωής αλλά και αποτελεί ίσως το πιο ανιδιοτελώς οργανωμένο πεδίο αναστοχασμού της. Όσοι βλέπουν το Πανεπιστήμιο σαν φροντιστήριο, όπου γίνεται το μάθημα, η έρευνα και ουδέν άλλο, παραχαράσσουν, αλλοιώνουν και τελικά απαξιώνουν το περιεχόμενό του.

Το επιχείρημα ότι σήμερα δεν χρειάζεται το πανεπιστημιακό άσυλο, αφού η διακίνηση των ιδεών εντός του Πανεπιστημίου είναι ελεύθερη είναι ένα επιχείρημα τόσο λογικοφανές ώστε να είναι, στην πραγματικότητα παράλογο. Ασφαλώς σε μια δημοκρατική χώρα το Πανεπιστήμιο δεν λειτουργεί με εμφανείς περιορισμούς στις τυπικές του διαδικασίες. Αυτό είναι προφανές. Επομένως, τι χρειάζεται το άσυλο; Τι σημαίνει, όμως, ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο πλαίσιο μιας οργανωμένης προσπάθειας αλλαγής του περιεχομένου του Πανεπιστημίου και διαμόρφωσής του ως αγοραίου, κατασυκοφάντησης του δημόσιου χαρακτήρα του και παρουσίασής τους στην κοινή γνώμη σαν δήθεν άντρου ύποπτων δοσοληψιών, χαμηλής προσφοράς και συνεχών «εγκληματικών» πράξεων; Η εικόνα που περνάει μέσω ορισμένων εντεταλμένων «λειτουργιών» της ενημέρωσης είναι ότι το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι, το χειρότερο, τουλάχιστον στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας ρωτήσουν τους αποφοίτους του, που διαπρέπουν στις μεταπτυχιακές τους σπουδές στο Εξωτερικό, που και πώς απόκτησαν τις γνώσεις τους; Ας δουν πώς αντιδρούν το φοιτητικό κίνημα και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι στις βίαιες αναδιαρθρώσεις του Πανεπιστημίου στην Αγγλία, στη Γαλλία, σ’ όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι το συνεχώς συκοφαντούμενο Πανεπιστήμιο. Ελεύθερο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι αυτό που γίνεται ο κατεξοχήν μοχλός της πιο βίαιης αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων. Ελεύθερο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι, τελικά το αγοραίο Πανεπιστήμιο.

Γιώργος Μανιάτης
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!