| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 197


Αντιμετώπιση όλων των δυσλειτουργιών τώρα ζητούν τα Πανεπιστήμια
Δημοσίευση: 04-07-2013

Για μια ακόμη φορά τα Πανεπιστήμια της χώρας εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την είσοδο υπεράριθμων φοιτητών στα αμφιθέατρά τους, καθώς και την εφετινή χρονιά, με μειωμένους στο μισό τους προϋπολογισμούς τους, το υπουργείο Παιδείας δεν ακολούθησε τις προτάσεις των διοικήσεών τους στον αριθμό των εισακτέων.

Πανελλαδικές 2013. Χαμηλότερα οι βάσεις - Λιγότεροι υποψήφιοι
Δημοσίευση: 04-07-2013

Μια εικόνα γενικής πτώσης των βάσεων, εκτός των χαμηλόβαθμων τμημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου των Νομικών και Ανθρωπιστικών σπουδών και αρκετών τμημάτων ΤΕΙ της περιφέρειας προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Τεύχος 196


Πανελλαδικές 2013: Μία από τα ίδια αλλά στο…χακί!
Δημοσίευση: 04-06-2013

Eπιστρατευμένοι εκπαιδευτικοί, παράπονα και αντιπαραθέσεις, ήταν τα χαρακτηριστικά των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων, που ολοκληρώθηκαν τελικά στις 31 Μαΐου, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμη ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Πρωτοβουλία Πανεπιστημίων του Ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στα αδιέξοδα των νέων
Δημοσίευση: 04-06-2013

Την εικόνα νέων πολιτών με έντονο σκεπτικισμό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σαφή και επίμονο φόβο για το εργασιακό τους μέλλον και την πιθανότητα να βρεθούν σύντομα χωρίς δουλειά, αλλά και τη διάθεση να μεταναστεύσουν εάν βρουν τα απαραίτητα χρήματα φανερώνει μεγάλη πανελλαδική έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων OpinionPoll για το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τεύχος 195


1ο Βραβείο σε φοιτητές της Νομικής Σχολής
Δημοσίευση: 30-04-2013

Ένα ακόμη βραβείο παρέλαβαν πρόσφατα φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, αυτήν τη φορά στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου στην Οξφόρδη (6th International Roman Law Moot Court Competition).

Εστία πολιτισμού το πολιτιστικό κέντρο “Κ. Παλαμάς”
Δημοσίευση: 30-04-2013

Πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που κατέληξε σε κοινή απόφαση για τακτικές«συναντήσεις» των ανθρώπων του πνεύματος υπό την  στέγη του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε πρόσφατα το κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του ιδρύματος

Λίγο πριν τις πανελλαδικές «Γρίφος» ο αριθμός των εισακτέων;
Δημοσίευση: 30-04-2013

Ένας γρίφος παραμένει ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εφέτος, που δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από το υπουργείο Παιδείας, αλλά έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μόνο οι προτάσεις του μαζί με το σχεδιασμό της «Αθηνάς»

Αδυναμία λειτουργίας και απορρύθμιση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου
Δημοσίευση: 30-04-2013

Mε την «Αθηνά» ολοκληρωμένη, τον θόρυβο που προκάλεσε παρελθόν(;) και τα πανεπιστήμια μπροστά σε μια νέα περίοδο που χαρακτηρίζεται από το βασικό δεδομένο της υποχρηματοδότησής τους… αναμετρήθηκαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ στην 72η Σύνοδό τους που έγινε στην Αθήνα με οικοδεσπότη το Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τεύχος 194


Τα νέα πρότυπα πειραματικά Σχολεία
Δημοσίευση: 01-04-2013

Τα Πειραματικά Σχολεία αποτελούσαν ένα θεσμό με μεγάλη επιτυχία και κοινωνική αποδοχή, έως ότου άλλαξε η λειτουργία τους και τελικά άτυπα καταργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Αφόρητη η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας
Δημοσίευση: 01-04-2013

Την κινητοποίηση των Αρχών με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών έξω από τον χώρο των Προπυλαίων, όπου πρόσφατα καταγράφηκε περιστατικό βίας σε βάρος καθαρίστριας του Ιδρύματος, προκάλεσε νέα επιστολή του πρύτανη κ. Θεοδόση Πελεγρίνη.

Νέος Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Δημοσίευση: 01-04-2013

Ολοκληρώθηκε τελικά η εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου σε ένα Πανεπιστήμιο της χώρας με την εκλογή νέου πρύτανη. Στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 198 ψήφους εξελέγη νέος πρύτανης ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Γιάννης Μεσσήνης.

Σχέδιο Αθηνά: Διορθώσεις στο παρά 5
Δημοσίευση: 01-04-2013

Mετά το «plan B» αλλά και το «plan C» για την αναδιάρθρωση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο «Αθηνά», που προωθήθηκε παράλληλα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τεύχος 193


Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμo
Δημοσίευση: 20-03-2013

Η εικόνα της παιδείας μετά και το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή, είναι πραγματικά δραματική. Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οι προϋπολογισμοί έχουν μειωθεί έως και 50%.

Σχέδιο Αθηνά: Χωρίς όραμα - Τοπικά συμφέροντα, παράδοξα και παράλογα
Δημοσίευση: 20-03-2013

Με το σχέδιο «Αθηνά» στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και τους υπουργούς της κυβέρνησης να συναγωνίζονται στο ποιος θα καταθέσει την πιο… ριζοσπαστική πρόταση, τα πανεπιστήμια της χώρας μπαίνουν σε μια νέα περίοδο, με το μέλλον τους αβέβαιο.

Φοιτητικό Επίδομα Ενοικίου 2013 - έως 31 Μαρτίου οι αιτήσεις
Δημοσίευση: 20-03-2013

Ανακοινώθηκαν η προθεσμία και τα δικαιολογητικά για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2013. Το ποσό ανέρχεται στα 1000 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ στους φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις και καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η υποβολή αιτήσεων λήγει 31 Μαρτίου 2013.

Σχέδιο Αθηνά: OXI στην υποβάθμιση της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών
Δημοσίευση: 20-03-2013

«Όχι» στην υποβάθμιση της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών λένε τα μέλη της Σχολής, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Κοσμητείας της Σχολής.

Τεύχος 189


Προβληματισμός και ανησυχία : Εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης
Δημοσίευση: 28-02-2013

Ηλεκτρονική κάλπη : Σε περίοδο κρίσιμη για τη χώρα, με την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στο «χείλος του γκρεμού», τα Πανεπιστήμια καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς να περιορίσουν στο ελάχιστο το εκπαιδευτικό και επιστημονικό τους επίπεδο.

Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι για να διδάξουν τους νέους επιστήμονες της Ελλάδας, με μισθό κάτω των χιλίων ευρώ
Δημοσίευση: 01-11-2012

Mελέτη του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Συμβουλίου (European Research Council) για την έρευνα στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα κατά τα έτη 2007-20111, προτείνει στο ελληνικό κράτος το παράδειγμα της Ιρλανδίας.

Ο Εξευτελισμός της Γνώσης
Δημοσίευση: 01-11-2012

Σ’ όλες τις εποχές, από την Αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα μέχρι και τη Νεωτερική Εποχή, η Γνώση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ύπαρξης και ανάπτυξης μιας Κοινωνίας και συνεπώς παραγωγοί και φορείς της Γνώσης αξιολογούνταν και αμείβονταν αναλόγως.

Πανεπιστήμια σε υποτέλεια; Στο στόχαστρο τώρα και η περιουσία
Δημοσίευση: 01-11-2012

Tα θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την προσπάθεια εφαρμογής του νέου Νόμου Πλαισίου, αλλά, κυρίως, τα τεράστια οικονομικά τους προβλήματα συζήτησαν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας, σε έκτακτη σύνοδό τους που έγινε στο Λαύριο.

Τεύχος 192


Νέες ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές και μια επιπλέον εξεταστική
Δημοσίευση: 11-02-2013

Σχέδιο «Αθηνά» - Προβληματισμοί, νομικά παράδοξα και αμφίβολος διάλογος
Δημοσίευση: 11-02-2013

Ανάμεικτα συναισθήματα, σε μια ακαδημαϊκή κοινότητα που έχει τα τελευταία χρόνια υποστεί απανωτά «σοκ» από τις νομοθετικές παρεμβάσεις τής κάθε κυβέρνησης στον χώρο των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., προκάλεσε το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» που ανακοινώθηκε τελικά από το Υπουργείο Παιδείας.

Ολοκληρώθηκε το 11ο Συνέδριο της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.
Δημοσίευση: 11-02-2013

Σε μια περίοδο κρίσιμη για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το 11ο συνέδριο της Ομοσπονδίας των καθηγητών Α.Ε.Ι. (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.) στο τέλος του οποίου και εξελέγη η νέα διοίκησή της.

Τεύχος 191


Πρωτοχρονιά 2013 - Νέα δομή, με προβλήματα και δυσλειτουργίες
Δημοσίευση: 17-01-2013

Σε επανακαθορισμό των Σχολών του με απόφαση της Συγκλήτου του, προχώρησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου για τη λειτουργία των Α.Ε.Ι. Έτσι, το Ίδρυμα έχει πλέον έξι Σχολές και το αυτόνομο τμήμα Τ.Ε.Φ.Α.Α. (Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού). Όπως είναι γνωστό, με τον νέο Νόμο Πλαίσιο, στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης βασική διοικητική και ακαδημαϊκή μονάδα πλέον θα είναι η Σχολή. Κατά συνέπεια, όλα τα μεμονωμένα τμήματα εντάσσονται σε Σχολές.

Περιμένοντας την «Αθηνά» - Υποχρηματοδότηση, δυσλειτουργίες και στο βάθος συγχωνεύσεις
Δημοσίευση: 17-01-2013

Εν αναμονή του σχεδίου «Αθηνά» του Yπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση δεκάδων τμημάτων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας βρίσκεται η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι εκπρόσωποι της οποίας «κρατούν» την υπόσχεση του υπουργού Παιδείας ότι θα μπορέσουν εγκαίρως να καταθέσουν τις προτάσεις τους και αυτές θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν πριν από τη ληψη των τελικών αποφάσεων. Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο Αθηνών προχώρησε σε επανακαθορισμό των Σχολών του με απόφαση της Συγκλήτου του, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου για τη λειτουργία των Α.Ε.Ι. Έτσι, το Ίδρυμα έχει πλέον έξι Σχολές και το αυτόνομο τμήμα Τ.Ε.Φ.Α.Α. (Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού).

Τεύχος 190


Σχέδιο «Αθηνά» Θυσίες στον βωμό του Μνημονίου
Δημοσίευση: 10-12-2012

Απολύσεις εξπρές δημοσίων υπαλλήλων διαλύουν και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Δημοσίευση: 10-12-2012

Ενώ η φοροδιαφυγή και οι σπατάλες συνεχίζονται…»

«Βόμβα» έβαλε στην λειτουργία των Πανεπιστημίων το μνημόνιο 3 και συγκεκριμένα οι διατάξεις του που αφορούν τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών: Ψήφισμα της Συγκλήτου
Δημοσίευση: 10-12-2012

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη συνεδρία της 29ης Νοεμβρίου 2012, ύστερα από συζήτηση αναφορικά με την υπαγωγή υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου κατηγορίας ΔΕ στις διατάξεις της υποπαραγράφου Ζ.4 της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, αποφάσισε τα ακόλουθα:

Εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης: Το νέο Συμβούλιο Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α.
Δημοσίευση: 10-12-2012

Μετά από δυο χρόνια συνεχόμενων αντιπαραθέσεων στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι. με τις απαραίτητες αλλαγές που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, εφαρμόστηκε στο πρώτο σκέλος του που αφορά τα θέματα διοίκησης.

Τεύχος 188


Νέος Νόμος - πλαίσιο ίδια η λογική…
Δημοσίευση: 02-10-2012

«Μέχρι σήμερα τα πανεπιστήμια στάθηκαν όρθια χάρη στην προσφορά των μελών Δ.Ε.Π., αλλά και των εργαζόμενων και των φοιτητών. Οι τροποποιήσεις που επιφέρει ο Ν. 4076 / 2012, παρά τις βελτιώσεις ορισμένων ρυθμίσεων, δεν αλλάζουν ουσιαστικά τον πυρήνα της λογικής του Ν. 4009 / 2011, ούτε και θεραπεύουν τα προβλήματα συνταγματικότητας, καθώς και αυτά της αδυναμίας εφαρμογής του»

Ζητείται φως στο τούνελ!
Δημοσίευση: 02-10-2012

O χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μπαίνει σε περίοδο μεγάλης αναταραχής. Η υποχρηματοδότηση πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. σε συνδυασμό με τις νέες περικοπές σε όλα τα ειδικά μισθολόγια της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτό των καθηγητών πανεπιστημίου, δημιουργούν μείγμα εκρηκτικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Ήδη οι καθηγητές πανεπιστημίου προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται ακόμη μια φορά με την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου για τα πανεπιστήμια.

Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Δημοσίευση: 02-10-2012

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 (μεταξύ 12.00 και 13.00), μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας με συμβολική περικύκλωση του ιστορικού Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια). Διδάσκοντες, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές Πανεπιστημίων, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της υποχρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Τεύχος 187


Στο «χείλος του γκρεμού» - Ζητούνται λύσεις στα αδιέξοδα του «Ν. 4009»
Δημοσίευση: 12-07-2012

Με νέο υπουργό Παιδείας προερχόμενο από την πανεπιστημιακή κοινότητα, τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, αλλά και υφυπουργό προερχόμενο από την «καρδιά» της διοίκησης των Α.Ε.Ι., τον έως πρόσφατα πρύτανη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου, αλλάζει «σελίδα» ο χώρος της εκπαίδευσης.

Σύνοδος των Πρυτάνεων: Διεκδικούμε τη διασφάλιση της λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου
Δημοσίευση: 12-07-2012

Πανεπιστημιακοί Βουλευτές και Υπουργοί
Δημοσίευση: 12-07-2012

Το εκλογικό σώμα επιζητά τη γνώση και την ανιδιοτέλεια στην εξουσία και τιμά συχνά το Πανεπιστήμιο. Και στις τελευταίες εκλογές εξελέγησαν πάλι πολλοί πανεπιστημιακοί. Η εφημερίδα μας ευχαρίστως θα φιλοξενήσει τις απόψεις τους, ιδί- ως για τα θέματα της Παιδείας.

Νόμος 4009/2011 - Αποσπάσματα Γνωμοδότησης του Καθηγητή Ν. Καν. Κλαμαρή
Δημοσίευση: 12-07-2012

Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μου ζητήθηκε να γνωμοδοτήσω….. ως προς την …..εφαρμογή …. του Ν. 4009/2011 σχετικά με τη λειτουργία των Οργάνων Διοικήσεως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά τη λήξη της θητείας τους.

«ΟΧΙ» στην μετατροπή της Πανεπιστημιούπολης σε περιφερειακή οδό ταχείας κυκλοφορίας!
Δημοσίευση: 12-07-2012

Mε την μέθοδο της… αυτοδικίας επιχειρούν οι τοπικές αρχές της περιοχής Καισαριανής τη χρησιμοποίηση της οδικής αρτηρίας που διέρχεται μέσα από την πανεπιστημιούπολη, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Τεύχος 186


Κυβέρνηση πανεπιστημιακών
Δημοσίευση: 31-05-2012

Κυβέρνηση… πανεπιστημιακών είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αφού σ΄ αυτήν συμμετέχουν ένας πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και δυο νυν πρυτάνεις. Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ. Κίττας, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σ. Σιμόπουλος και ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρ. Τσάλτας ανέλαβαν μέχρι τις 17 Ιουνίου τα υπουργεία Υγείας, Υποδομών και Περιβάλλοντος.

Πανεπιστήμια Στη ρωγμή του χρόνου και του… νόμου-πλαισίου
Δημοσίευση: 31-05-2012

Εν αναμονή των νέων εκλογών οι πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. ζήτησαν για μια ακόμη φορά τις προηγούμενες ημέρες την απελευθέρωση των προϋπολογισμών τους από την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου προειδοποιώντας ότι σύντομα η φοίτηση και η στέγαση των φοιτητών θα είναι «στον αέρα».

Τεύχος 185


Τα Πανεπιστήμια ασφυκτιούν οικονομικά - Διάλογος για τα ανεφάρμοστα του νέου νόμου
Δημοσίευση: 03-05-2012

Σαν «ντόμινο» φαίνεται ότι πέφτουν οι διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου για τα Πανεπιστήμια που προκάλεσε τεράστια αντίδραση στο εσωτερικό τους. Όπως ήδη αποφασίστηκε, με τον παλαιό νόμο λειτουργίας των πανεπιστημίων θα γίνουν οι εκλογές των προέδρων τμημάτων, Κοσμητόρων και διευθυντών τομέων, σε όσα πανεπιστήμια λήγει η θητεία τους και δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η εκλογή τους με τον νέο Νόμο. Κι αυτό γιατί, όπως αποφασίστηκε στο υπουργείο Παιδείας, δεν πρέπει να μείνει η Πολιτεία απαθής μπροστά στο φαινόμενο της έλλειψης διοίκησης στα πανεπιστήμια, καθώς δεν έχουν εκλεγεί έως σήμερα τα νέα Συμβούλια Διοίκησης σε κανένα από αυτά. Έτσι, σύντομα σε όλα τα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας που αντιμετωπίζονται αντίστοιχα προβλήματα θα σταλεί σχετική εγκύκλιος.

Βουλευτικές εκλογές 2012 - Πανεπιστημιακοί στα ψηφοδέλτια
Δημοσίευση: 03-05-2012

Σήμερα παρουσιάζουμε τους υποψηφίους, ανα κόμμα, που καταφέραμε να εντοπίσουμε στα ψηφοδέλτια, τουλάχιστον μέχρι την εκτύπωση της εφημερίδας, δεσμευόμενοι να αποκαταστήσουμε τις όποιες παραλείψεις, λόγω έλλειψης χρόνου, στο επόμενο φύλλο, όπου και θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για όσους εκλεγούν.

Τεύχος 184


Σημαντική διάκριση του Ε.Κ.Π.Α. στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα
Δημοσίευση: 19-04-2012

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα για φοιτητές (SEEMOUS 2012) που πραγματοποιήθηκε στο Blagoevgrand της Βουλγαρίας στις 6-8 Μαρτίου.  8 ΜΕΤΑΛΛΙΑ: 2 χρυσά, 5 αργυρά και 1 χάλκινο

Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Ερεβάν της Αρμενίας
Δημοσίευση: 19-04-2012

Από το Ακαδημαϊκό έτος 2012 -2013 θα λειτουργήσει στη Σχολή Ρωσικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ερεβάν (Αρμενία), Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ύστερα από πρόταση του Κοσμήτορα της Σχολής Πάβελ Μπορίσοβιτς Μπαλαγιάν και του Καθηγητή Λεβόν Γκεόργκεβιτς Ακοπιάν, Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Ερεβάν. Από το Τμήμα θα αποφοιτούν μετά από τετραετείς σπουδές οι φοιτητές με ειδικότητα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» για πρώτη φορά στην Αρμενία.

Ποιος φοβάται την επανεκκίνηση του διαλόγου;
Δημοσίευση: 19-04-2012

Πλήρεις εξελίξεων ήταν οι προηγούμενες ημέρες για την πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, καθώς η εφαρμογή του νέου Νόμου-Πλαισίου «πάγωσε» ουσιαστικά μετά τη διάλυση των επιτροπών που όρισε το υπουργείο Παιδείας για τις εκλογές των νέων συμβουλίων διοίκησης σε τρία πανεπιστήμια.

Τεύχος 183


Πολιτική ηγεσία και Aστυνομία αναζητούν… άσυλο για τις ευθύνες τους
Δημοσίευση: 09-03-2012

Με ακραία απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ισχυρισμούς αντιμετώπισε τις προηγούμενες ημέρες η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου τις εκλεγμένες διοικήσεις των πανεπιστημίων της χώρας.

Eνός κακού (νόμου) μύρια έπονται…
Δημοσίευση: 09-03-2012

Επίθεση χωρίς …όπλα δέχεται τις τελευταίες ημέρες η πανεπιστημιακή κοινότητα από τους εκπροσώπους της Πολιτείας. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας αλλά και μεμονωμένοι πανεπιστημιακοί έχουν επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι συκοφάντησης των πανεπιστημίων, χωρίς ωστόσο να καταθέτουν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς τους.

Aλλαγές στο εξεταστικό;
Δημοσίευση: 09-03-2012

Μία ακόμη πρόταση για τα προγράμματα σπουδών στο Λύκειο αλλά και το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες από επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας στη διάρκεια της διακομματικής επιτροπής για το νέο λύκειο και το τεχνολογικό λύκειο.

Δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές
Δημοσίευση: 09-03-2012

Μια αξιέπαινη προσπάθεια κοινωνικής παρέμβασης στην κρίση που περνάει η χώρα και στήριξης των οικογενειών που έχουν ανάγκη κάνουν φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τεύχος 182


Εκδήλωση με θέμα: Ακαδημαϊκή Ελευθερία σήμερα και ο Νόμος 4009/2011
Δημοσίευση: 10-02-2012

Μια πλούσια συζήτηση σε επίπεδο νομικών επιχειρημάτων έγινε στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε εκδήλωση που οργανώθηκε με θέμα:
«Ακαδημαϊκή Ελευθερία σήμερα και ο Νόμος 4009/2011».

Νόμος Πλαίσιο: Εξελίξεις, Προγραμματισμός, Εκλογές
Δημοσίευση: 10-02-2012

Σε μια συμφωνία που στηρίζεται σε λεπτή ισορροπία, κατέληξαν πρόσφατα πρυτάνεις των πανεπιστημίων και υπουργείο Παιδείας. Συνομιλητής των εκπροσώπων της Συνόδου πρυτάνεων Α.Ε.Ι. σ’ αυτήν την περίπτωση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος.

Τεύχος 181


Nέα μείωση στις δαπάνες για την Παιδεία
Δημοσίευση: 20-01-2012

Η τραγική δυσκολία που συνάντησαν την εφετινή χρονιά οι διοικήσεις των πανεπιστημίων στη διαχείριση των καθημερινών λειτουργικών αναγκών τους αναμένεται ότι την επόμενη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο…

Eκλογές στα A.E.I. - Mαραθώνιος μετ’ εμποδίων και απειλών
Δημοσίευση: 20-01-2012

Η πόλωση και ο διχασμός που έχουν προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα οι συνεχείς επιθέσεις της υπουργού Παιδείας στους πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. και η συνεχής απαξίωση του χώρου που έχει στην πολιτική της ευθύνη, οδήγησαν σε δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ καθηγητών πανεπιστημίου

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ - Kραυγή αγωνίας
Δημοσίευση: 20-01-2012

«Δύο ταχυτήτων» ήταν η τελευταία έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων των Α.Ε.Ι. που έγινε στο Λαύριο για τα θέματα της εφαρμογής του νέου Νόμου Πλαισίου.

Nόμος πλαίσιο: Κοινή προσφυγή κατέθεσαν όλα τα A.E.I. της χώρας
Δημοσίευση: 20-01-2012

Κοινή προσφυγή κατέθεσαν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εφαρμογής των διατάξεων του Νόμου Πλαισίου του υπουργείου Παιδείας για τα Α.Ε.Ι.

Τεύχος 180


«Aνθρώπινη αλυσίδα» περιφρούρησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δημοσίευση: 08-12-2011

Τα μέλη των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητές, αλλά και διοικητικοί υπάλληλοί του ένωσαν τα χέρια τους πρόσφατα έξω από το ιστορικό κτήριο της Πρυτανείας στην οδό Πανεπιστημίου σχηματίζοντας «ανθρώπινη αλυσίδα». Μια αλυσίδα που συμβολικά προστάτευσε –έστω και για λίγο- το Ίδρυμα από τις πρόσφατες πολιτικές και θεσμικές επιθέσεις; Μια έμπρακτη δήλωση των μελών της κοινότητάς του ότι θα αντισταθούν σε νομοθετήματα, παρεμβάσεις αλλά και κοινωνικές επιθέσεις σε βάρος
του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου; Μια απλή ανθρώπινη κίνηση που σκοπό είχε να ενισχύσει το αίσθημα των πολιτών ότι το πανεπιστήμιο και η κοινότητα του «είναι εδώ»;

Τεύχος 179


Tο Πανεπιστήμιο επιμένει να λειτουργεί [Παρά τις αντιξοότητες]
Δημοσίευση: 02-11-2011

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων απηύθυναν δραματική έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας για να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να λειτουργήσουν ξανά ομαλά τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας. Κι αυτό, γιατί εκτός από τις τεράστιες παρενέργειες που δημιούργησε στην ανώτα τη εκπαίδευση ο νέος Νόμος Πλαίσιο που ψήφισαν το καλοκαίρι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν και σειρά λειτουργικών προβλημάτων λόγω της υποχρηματοδότη σης τους.

Φαντάζεστε το Αιγαίο χωρίς ψάρια;
Δημοσίευση: 03-11-2011

Πριν από κάποιο καιρό ακτιβιστές της Greenpeace «ανακήρυξαν» το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τόπο θαλάσσιου εγκλήματος.

Τεύχος 178


Στο όριο των καιρών Πανεπιστήμια και χώρα
Δημοσίευση: 12-10-2011

H ανώτατη εκπαίδευση της χώρας περνάει περίοδο μεγάλης κρίσης. Δύο Σύνοδοι πρυτάνεων Α.Ε.Ι. μέσα σε ένα μήνα κατήγγειλαν ως αντισυνταγματικές διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου για τα πανεπιστήμια που ψηφίστηκε τέλος Αυγούστου, με τη συναίνεση ΠαΣοΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Τεύχος 177


Θερινός Nόμος-πλαίσιο - Επικίνδυνες και ανεφάρμοστες οι αλλαγές που προτείνονται
Δημοσίευση: 07-07-2011

Το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να περίμενε τη νεκρή περίοδο του καλοκαιριού για να φέρει στη Βουλη το νέο Νόμο.

Νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται επικίνδυνες και ανεφάρμοστες διατάξεις οι οποίες αλλάζουν τη φυσιογνωμία των δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και απειλούν την αυτοτέλειά τους, «περνάει» το υπουργείο Παιδείας από την Βουλή, εν μέσω θέρους.

Τεύχος 176


Xωρίς εισακτέους 25 Tμήματα - «Kαλλικράτης» στο γόνατο για επικοινωνιακούς λόγους
Δημοσίευση: 31-05-2011

Επικοινωνιακού» τύπου … Καλλικράτης συνόδευσε την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. για την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012.

Φοιτητικές εκλογές 2011
Δημοσίευση: 31-05-2011

Χωριστά αποτελέσματα έδωσαν κι εφέτος οι φοιτητικές παρατάξεις των πανεπιστημίων της χώρας μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας που διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα στις 18 Μαΐου.

Τεύχος 175


Yπουργείο Παιδείας: Nέο πλαίσιο για τις μετεγγραφές
Δημοσίευση: 03-05-2011

Η κατάργηση των μετεγγραφών σε πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. είναι ένα αίτημα που θέτουν επί σειρά ετών οι διοικήσεις τους.

Eπιτροπή «Σοφών» για την Παιδεία: Σοφίες εξ αποστάσεως στη «γραμμή» των προτάσεων του Yπουργείου
Δημοσίευση: 03-05-2011

Μια επιτροπή διεθνών αξιολογητών που υπέγραψε έκθεση για τη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων και μάλιστα συμπεριέλαβε σ’ αυτήν και προτάσεις χωρίς να επισκεφθεί ούτε ένα από αυτά, είναι σίγουρα μια είδηση προς σχολιασμό.

Τεύχος 174


Iαπωνία: Bιβλική καταστροφή 9R!
Δημοσίευση: 05-04-2011

O καταστροφικός σεισμός, το φονικό τσουνάμι και ο πυρηνικός όλεθρος.

Συγκλονισμένη η ανθρωπότητα παρακολουθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τις εξελίξεις μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 ρίχτερ που έπληξε την Ιαπωνία και το τσουνάμι που ισοπέδωσε ολόκληρες παραλιακές πόλεις ενώ προκάλεσε σοβαρότατο ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Hλεκτρονική πύλη “Eύδοξος” Eπιστροφή στο 1 σύγγραμμα; Tα πρώτα στοιχεία για τη νέα διαδικασία διανομής των συγγραμμάτων
Δημοσίευση: 05-04-2011

Τάξη στη διαδικασία διανομής των συγγραμάτων αλλά και περιορισμούς φέρνει το σύστημα διανομής "Εύδοξος".

Τεύχος 173


Σφαγή στη Λιβύη
Δημοσίευση: 21-03-2011

«Tσουνάμι» αλλαγής στη B. Aφρική
Σφαγή στη Λιβύη
Aιματηρές συγκρούσεις με εντολή Kαντάφι!

Τεύχος 172


Αίσιο τέλος στη Νομική
Δημοσίευση: 18-02-2011

Διαμαρτυρία Μεταναστών

 

Ένα πολιτικό και κοινωνικό «πυροτέχνημα» που λίγο έλειψε να σκάσει μέσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτέλεσε η κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών από 300 μετανάστες που ζητούσαν τη νομιμοποίησή τους. Το θέμα έφτασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρότι αποτελούσε θέμα της Πολιτείας και των συναρμόδιων υπουργείων της. Χρειάστηκαν τριήμερες διαπραγματεύσεις με προσωπική ανάμειξη των πρυτανικών αρχών του για να δωθεί τελικά λύση ειρηνική.

Τεύχος 171


Ε.Κ.Τ.: έρευνα για τις Ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις
Δημοσίευση: 19-02-2011

«Xρυσό μετάλλιο» στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Όλο και περισσότερες ερευνητικές δημοσιεύσεις που αποτελούν αναφορές σε ακαδημαικούς και ερευνητές ανά τον κόσμο, δημοσιεύουν χρονιά με τη χρονιά οι Έλληνες πανεπιστημιακοί.

Τεύχος 169


Tο «θαύμα» της Xιλής διαδέχεται ο προβληματισμός
Δημοσίευση: 21-02-2011

Aπάνθρωπες συνθήκες εργασίας για τους μεταλλωρύχους.

Ολόκληρη η υφήλιος παρακολούθησε για 69 ημέρες με κομμένη την ανάσα, την ιστορία εγκλωβισμού και διάσωσης των 33, διάσημων πλέον, μεταλλωρύχων από την Χιλή. 


Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!