| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Τύπος 169

Δημοσίευση: 21-02-2011 - Στήλη: ΤΥΠΟΣ - Φύλλο:169


Οι προτάσεις για αλλαγές στη λειτουργία των πανεπιστημίων που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά από ένα μήνα σιγής, απασχόλησαν τις προηγούμενες ημέρες τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Το περίφημο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που ανέμεναν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων από τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στους Δελφούς, αποδείχθηκε τελικά «καυτού» περιεχομένου, όπως όλα έδειχναν.

  • «Επιλογή πρυτάνεων Α.Ε.Ι. με διεθνή διαγωνισμό» έγραψε για το θέμα η «Καθημερινή» αφιερώνοντας στις σελίδες της εκτενες ρεπορτάζ στις «πρώτες αντιδράσεις των πανεπιστημιακών». «Συμβούλιο Διοίκησης σε κάθε πανεπιστήμιο με πλειοψηφία από μέλη του ιδρύματος και με συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών, επιλογή πρύτανη με διεθνή διαγωνισμό, χρηματοδότηση με κριτήριο την υλοποίηση των στόχων που θέτει το ίδιο το ίδρυμα, ειδική πολιτική μισθών για προσέλκυση Ελλήνων ή ξένων επιφανών πανεπιστημιακών προτείνει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Παιδείας για το νέο μοντέλο» αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
  • Για «Εθνική στρατηγική για ανώτατη εκπαίδευση» κάνει λόγο «Tο Βήμα», που δημοσιεύει ρεπορτάζ για όλους του νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια στον χώρο των πανεπιστημίων, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ από τις διοικήσεις τους.
    «Α.Ε.Ι.: διάλογος με αγκάθια» τιτλοφορείται το σχετικό ρεπορτάζ των «Νέων». «Με έντονες επιφυλάξεις και αντιδράσεις «υποδέχτηκαν» οι πρυτάνεις και οι καθηγητές των πανεπιστημίων το γραπτό 27σέλιδο κείμενο διαβούλευσης για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας» αναφέρει η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της.
  • Το «Έθνος» φιλοξενεί το ρεπορτάζ του για τις αλλαγές κάτω από τον τίτλο «Αλλάζουν όλα σε Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι.». «Νέο τοπίο στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας διαμορφώνει το σχέδιο διαβούλευσης, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας και στηρίζεται σε τέσσερα βασικά σημεία: Αυτοδιοίκηση, λογοδοσία, ποιότητα και εξωστρέφεια των Α.Ε.Ι.» αναφέρει η εφημερίδα. «Διάλογος μετ εμποδίων» γράφει η «Ελευθεροτυπία» που κάνει λόγο για «ανοιχτή σύγκρουση με την πανεπιστημιακή κοινότητα της υπουργού Παιδείας, μετά την ανακοίνωση του τελικού κειμένου διαλόγου για τις αλλαγές στα Α.Ε.Ι. στη Σύνοδο των πρυτάνεων». «Αντισυνταγματική η διοίκηση από εξωπανεπιστημιακούς και ξενόφερτους πρυτάνεις, λένε οι νυν πρυτάνεις, που ωστόσο θα καταθέσουν τις προτάσεις τους σε έκτακτη Σύνοδο, αρχές Δεκεμβρίου. Απορρίπτουν το διάλογο με βάση αυτό το κείμενο πανεπιστημιακοί και φοιτητές» αναφέρει το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας».
  • O «Ριζοσπαστης» αφιέρωσε σειρά άρθρων του στο θέμα των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση, στα οποία και οι συντάκτες του κάνουν λόγο για τη δημιουργία του «Πανεπιστημίου Α.Ε.».
  • Η «Αυγή» αναφέρει ότι «τα Πανεπιστήμια επιστρέφουν ως απαράδεκτες τις προτάσεις της κυβέρνησης» και δημοσιεύει την πληροφορία ότι «Μέχρι στιγμής 5 Α.Ε.Ι., μεταξύ των οποίων και το Ε.Μ.Π., εκδήλωσαν δημοσίως τις αντιδράσεις τους στα σχέδια ανατροπών του δημόσιου πανεπιστημίου». 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!