| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Τύπος 170

Δημοσίευση: 21-02-2011 - Στήλη: ΤΥΠΟΣ - Φύλλο:170


Τα θέματα της... οικογενειοκρατίας στα πανεπιστήμια, αλλά και ο απόηχος των προτάσεων της κυβέρνησης για αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση κυριάρχησαν τις προηγούμενες ημέρες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
  • Για «αντίσταση υπέρ... της οικογενειοκρατίας» κάνει λόγο η «Ημερησία» σε σχετικό δημοσίευμά της, όπου και απαριθμεί τα πανεπιστήμια που δεν απάντησαν στο σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας. «Τα "χτυπήματα" που καταφέρει εναντίον των συναδέλφων του πανεπιστημιακών είναι συνεχόμενα το τελευταίο διάστημα, διευρύνοντας τη λίστα όλων όσων παίρνουν θέση κατά το υφυπουργού επιχειρώντας να μην διασαλευτεί η καθεστηκυία τάξη», αναφέρει η εφημερίδα. Η «Ελευθεροτυπία για το ίδιο θέμα δημοσιεύει ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Α.Ε.Ι.: κρύβει η μάνα το παιδί». Και αναφέρει ότι: «Ακόμα πιέζει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να έχει τα στοιχεία περί οικογενειοκρατίας στα ανώτατα ιδρύματα».

    Το «Έθνος» δημοσιεύει ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: «"Αιώνιοι" οι μισοί φοιτητές». Στο κείμενο αναφέρεται ότι: «Μη ενεργοί χαρακτηρίζονται οι 300.000 από τους συνολικά 596.000, είτε γιατί έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους είτε γιατί έχουν καθυστερήσει σημαντικά».

    Ο «Ριζοσπάστης» αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα δεδομένα των προηγούμενων ημερών στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και φιλοξενεί ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές».
  • Οι πρωινές και απογευματινές εφημερίδες όμως αναφέρθηκαν με ρεπορτάζ τους στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι προτάσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Οι πρυτάνεις ξεκινούν το αντάρτικο ενάντια στη μεταρρύθμιση» γράφει το «Βήμα» και δημοσιεύει ρεπορτάζ με τις αποφάσεις των Συγκλήτων πολλών πανεπιστημίων κατά συγκεκριμένων προτάσεων του Yπουργείου παιδείας αλλά και τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις συλλόγων διδασκόντων στα Α.Ε.Ι.
  • Ρεπορτάζ, άρθρα πανεπιστημιακών και πλήθος σχολίων προκάλεσαν οι περίφημες λίστες με τις κατατάξεις πανεπιστημίων που δημοσιεύονται ετησίως από κυριακάτικα έντυπα, διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες αξιολόγησης. Η απουσία της Ελλάδας από τις συγκεκριμένες λίστες, που έχουν πολλές φορές κριτήρια όπως «το περιβάλλον διδασκαλίας και οι εντυπώσεις των φοιτητών από τα πανεπιστημιακά campus», προκάλεσε τα συνήθη σχόλια εκείνων που βρίσκονται μακριά από την πανεπιστημιακή πραγματικότητα. Οι εφημερίδες με εκτενή ρεπορτάζ καυτηρίασαν την απουσία της χώρας μας από την λίστα με τα «200 πρώτα Α.Ε.Ι.» που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Από την πλευρά τους, οι πανεπιστημιακοί και οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, εξήγησαν ότι η χώρα μας είναι πράγματι πίσω σε κριτήρια που αφορούν την υλικοτεχνική υποδομή και τις εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων τους, αλλά πολύ μπροστά σε θέματα που αφορούν την ερευνητική τους παρουσία και τις αναφορές άλλων συναδέλφων τους στο έργο τους, διεθνώς. 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!