| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
ΤΥΠΟΣ 178

Δημοσίευση: 13-10-2011 - Στήλη: ΤΥΠΟΣ - Φύλλο:178


Πλήρης εξελίξεων για την πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας  ήταν η περίοδος του καλοκαιριού. Η ψήφιση του νέου Νόμου Πλαισίου για τα πανεπιστήμια στο τέλος του Αυγούστου, οι ακόλουθες αντιδράσεις από την πλευρά της πανεπιστημιακής κοινότητας, το κύμα των καταλήψεων και η απειλούμενη εξεταστική περίοδος, γέμισαν ένα μήνα ειδησεογραφίας στις εφημερίδες της χώρας, φέρνοντας την ανώτατη εκπαίδευση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Δεν έλειψε δυστυχώς η αρνητική διαφήμιση και τα δημοσιεύματα που επικεντρώθηκαν σε δυσφημιστικά σχόλια για «υποκινούμενες καταλήψεις» και «πρυτάνεις που αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο».


  • Πάντως, οι συνεδριάσεις της Συνόδου πρυτάνεων των Α.Ε.Ι. για τα θέματα του νόμου καλύφθηκαν εκτενώς από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Σύνοδος Πρυτάνεων: Θεσμική εκτροπή ο διορισμός επιτρόπων στα ιδρύματα» έγραψε η «Αυγή». «Για θεσμική εκτροπή κατηγορούν την υπουργό Παιδείας οι πρυτάνεις απαντώντας στην απόφαση της Α. Διαμαντοπούλου να διορίσει επιτρόπους στα πανεπιστήμια» αναφέρει η εφημερίδα.

  • «Ξέσπασε νέος πόλεμος μεταξύ υπουργείου και πρυτάνεων» έγραψε το «Έθνος». «Η προσπάθεια εφαρμογής του νέου νόμου για τα Α.Ε.Ι. έχει προκαλέσει πραγματική "πολεμική σύρραξη" μεταξύ πανεπιστημιακής κοινότητας και υπουργείου Παιδείας, ενώ συνεχίζονται και οι καταλήψεις στα ιδρύματα με αποτέλεσμα χιλιάδες φοιτητές να κινδυνεύουν με απώλεια της εξεταστικής τους περιόδου» αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

  • «Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, μίλησε αναφερόμενη στους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν στο νόμο για «περιφρόνηση της δημοκρατίας», ενώ από την άλλη... όχθη οι διοικήσεις των Α.Ε.Ι. την κατηγορούν για «θεσμική εκτροπή» και «εκβιαστικά διλήμματα», συνεχίζει το ρεπορτάζ.

  • «Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Αννα Διαμαντοπούλου» έγραψε για το ίδιο θέμα η «Ελευθεροτυπία». «Δεκαεπτά στα είκοσι πανεπιστήμια αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο. Το υπουργείο απειλεί με «πάγωμα» πιστώσεων και οι καταλήψεις καλά κρατούν», αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

  • «Εµείς δεν υπογράφουµε - Τότε λοιπόν εγώ διορίζω...» τιτλοφορείται το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής». «Τώρα αρχίζει ο πραγµατικός «πόλεµος» µεταξύ υπουργείου Παιδείας και διοικήσεων των Α.Ε.Ι.» αναφέρεται στο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε.

  • «Η σκηνή έχει ξαναπαιχθεί στα πανεπιστήµια της χώρας, αλλά κανείς δεν φαίνεται να διδάχθηκε από τα αποτελέσµατά της: από τη µία πλευρά, η υπουργός Παιδείας, σταθερά στη γραµή «δεν κάνω πίσω», αρνείται να συζητήσει µε τις διοικήσεις των Α.Ε.Ι. και, από την άλλη, οργισµένοι πανεπιστηµιακοί δηλώνουν ότι δεν... υπογράφουν την πρώτη διαπιστωτική πράξη για την εφαρµογή του νέου νόµου κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγµατικός και παραβιάζει την αυτοδιοίκηση των Ιδρυµάτων τους» συνεχίζει το ρεπορτάζ.

  • «Χρηματοδότηση τέλος για τους [αντάρτες] πρυτάνεις» έγραψε η «Ημερησία».

  • Πρυτάνεις ΑΕΙ: Υπέρ ενός Δημόσιου Πανεπιστήμιου

  • «Διαπίστωσαν έλλειμμα εκπαιδευτικής πολιτικής στο Νόμο – Πλαίσιο» τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος» για τα αποτελέσματα της Συνόδου πρυτάνεων.Αυτό το άρθρο έχει 1 δημοσιευμένo σχόλιo:
Από: Γιώργος Βαγενάς
Ημερομηνία: 14-10-2011 10:47:52
Email: gvagenas@phed.uoa
Webpage: -
Σχόλιο: Ιδού ένα σχετικά μικρό αλλά χαρακτηριστικό γεγονός της αδυσώπητης πραγματικότητας στα ΑΕΙ: Σε δύο ΠΜΣ του Τμήματός μας δόθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2011-12 επιχορήγηση 14 χιλ. € ! Μπορεί να γίνει έρευνα, μπορεί να γίνει ποιοτική οργάνωση των σπουδών με αυτή την επιχορήγηση ?

 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!