| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Επιστημονική παρουσία του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγ. Ανάργυροι»

Της Χρυσούλας Β. Λεμονίδου, Καθηγήτρια, Αν. Πρόεδρος Τμήματος Νοσηλευτικής Ε.Κ.Π.Α.

Δημοσίευση: 12-07-2012 - Στήλη: ΑΠΟΨΕΙΣ - Φύλλο:187


Στη Διακήρυξη του Μονάχου (WHO 2000) το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας των Ευρωπαϊκών χωρών αναγνωρίζει και δίνει έμφαση στον ουσιαστικό και ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν οι Νοσηλευτές στην προαγωγή της Υγείας των πολιτών, στη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας και στην πρόληψη της νόσου.
Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α. με στόχο την καλύτερη εκπαίδευση των φοιτητών, την αναβάθμιση της φροντίδας των ασθενών, αλλά και την εξυπηρέτηση ποικίλων κοινωνικών αναγκών, ξεκίνησε από το 1996 τις προσπάθειες για την εγκατάσταση κλινικών και εργαστηρίων σε πανεπιστημιακά ή νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Σήμερα αυτό είναι πραγματικότητα στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγ. Ανάργυροι», το οποίο επισκέφθηκε στις 9 Μαΐου ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής Θεοδόσιος Πελεγρίνης και ενημερώθηκε για όλες τις δραστηριότητες από τον Πρόεδρο του Τμήματος Νοσηλευτικής Καθηγητή Γεράσιμο Μπονάτσο και τον Διοικητή κ. Δήμο Μπαρτσώκα.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπαρτσώκας, «η ανάπτυξη και η λειτουργία ενός νέου νοσοκομείου στις μέρες μας είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Σε αυτή την αρνητική για την ανάπτυξη εποχή, το νοσοκομείο μας έχει ξεκινήσει έναν αγώνα βιώσιμης ανάπτυξης, οραματιζόμενο ένα μέλλον με επίκεντρο τον άνθρωπο. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999, δημιουργήθηκε από τη ΔΕΠΑΝΟΜ ένα νέο νοσοκομείο (350 κλινών), η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 2008.
Το 2010 λειτουργούσαν 3 Παθολογικές – Ογκολογικές κλινικές (66 κλινών), ο εργαστηριακός τομέας, το Ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο και η Ακτινοθεραπεία με αποκλειστική εστίαση στην ογκολογία. Σήμερα μετά από 2 περίπου χρόνια, στο νοσοκομείο βραχείας νοσηλείας – χημειοθεραπείας (συνολικά 150 κλίνες)». Σύμφωνα πάντα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, «η σημερινή λειτουργία δεν πέρασε μέσα από τον γνωστό δρόμο της χρηματοδότησης και της εκ νέου στελέχωσης. Επελέγη να ακολουθηθεί ένας διαφορετικός τρόπος ανάπτυξης του νοσοκομείου με βασικούς άξονες:

1. Συνεργασίες με ιατρικές ειδικότητες απαραίτητες στην παρακολούθηση ογκολογικών ασθενών που δεν υπήρχαν στο νοσοκομείο.
2. Λειτουργία Πανεπιστημιακών κλινικών και εργαστηρίων του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δημιουργώντας ένα νέο ευρύτερο και πληρέστερο μείγμα ιατρικών υπηρεσιών.
3. Εκπαίδευση: η συμμετοχή των πανεπιστημιακών καθηγητών και η πολύχρονη εμπειρία του προσωπικού του νοσοκομείου έχει οδηγήσει στην ύπαρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων δίνοντας προστιθέμενη αξία κυρίως στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των ειδικευόμενων γιατρών και νοσηλευτών. Έχει ήδη δρομολογηθεί η ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο στους χώρους του νοσοκομείου εκπαίδευσης μέσω προσομοίωσης (simulation training).
4. Αξιοποίηση των υπερσύχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων και του σύγχρονου εξοπλισμού Βιοϊατρικής τεχνολογίας, τα οποία διαθέτει το νοσοκομείο.
5. Ποιότητα: από τη μελέτη του Υπουργείου Υγείας προέκυψε ότι το νοσοκομείο μας κατέχει την κορυφαία θέση σε επίπεδο ικανοποίησης ασθενών.
6. Βιώσιμη και οικονομικά ελέγξιμη ανάπτυξη. Στον Πίνακα 1 παρουσιάζεται διαχρονικά το παραγόμενο έργο του νοσοκομείου.

Παρόλο που οι κλίνες αυξήθηκαν από 66 το 2010 σε 150 (αύξηση 127%), οι νοσηλευθέντες από 12.989 σε 16.652 (αύξηση 28,2%), έγιναν αγορές υλικών και εξοπλισμού, τα οικονομικά του νοσοκομείου παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 17% (Πίνακας 2).
Οι άμεσοι και απώτεροι μελλοντικοί στόχοι μας περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση και κάλυψη όλων των κλινών του νοσοκομείου, τη μεταφορά κλινικών από άλλα νοσοκομεία με ειδικότητες που κρίνονται αναγκαίες και την ένταξη του νοσοκομείου στο καθεστώς 24ωρης εφημερίας. Άλλοι ειδικοί στόχοι για το νοσοκομείο είναι:

 

  • Δημιουργία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, Κέντρου Νοσηλευτικών Σπουδών, το οποίο θα δώσει μεγάλες προοπτικές στη διά βίου εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., των φοιτητών του Τμήματος Νοσηλευτικής, αλλά και των ασθενών και των φροντιστών τους.
  • Ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος,
  • Πιστοποίηση του νοσοκομείου σε θέματα ποιότητας,
  • Ανάπτυξη συνεργασιών με νοσοκομεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού,
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων διοίκησης με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας,
  • Ανάπτυξη συνεργασιών με τους όμορους Δήμους προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία των εργαστηρίων Κοινοτικής Νοσηλευτικής και Πρόληψης του Τμήματος Νοσηλευτικής».


Πιστεύουμε ότι η εξειδίκευση και το υψηλό επίπεδο των μελών Δ.Ε.Π., αλλά και των λοιπών μελών του προσωπικού και των φοιτητών, θα δώσει τη δυνατότητα προαγωγής της ποιότητας της φροντίδας με στόχο τη μείωση του ποσοστού νοσηρότητας (επιπλοκών) και θνητότητας των νοσηλευόμενων, της διάρκειας και του κόστους νοσηλείας.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!