| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Διεθνείς δραστηριότητες του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Ε.Κ.Π.Α.

Tου Δημήτριου Μαυράκη, Διευθυντή του Κ.Ε.Π.Α.

Δημοσίευση: 31-05-2012 - Φύλλο:186

Ο Διευθυντής του Κ.Ε.Π.Α. καθ. κ. Δημήτριος Μαυράκης, μετά από πρόσκληση του Αραβικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (BAU), επισκέφτηκε τον Λίβανο στις 2,3 και 4 Απριλίου 2012 ως συντονιστής του δικτύου ακαδημαϊκών φορέων PROMITHEAS με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ BAU, PROMITHEASnet και του Ε.Κ.Π.Α.

 


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Prof. Dr. Amr. Galal El-Adawi και μέλη του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου, με τους κοσμήτορες, της Φιλοσοφικής Σχολής Prof. Dr Mayssah Ahmed El Nayal, της Σχολής Μηχανικών Prof. Dr. Khaled Hassan Baghdady και της Σχολής Θετικών Επιστημών Prof. Dr. Hanafy Holail και τη Διευθύντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικών Μελετών Dr. Safaa Baydoun με αντίστοιχες επισκέψεις στους χώρους διδασκαλίας και έρευνας στο κεντρικό Πανεπιστήμιο, στην Πανεπιστημιούπολη και στην κοιλάδα Bekaa. Ιδιαίτερα θετική υπήρξε η απόκριση της Prof. Dr. Mayssah Ahmed al Nayal, στην επιστολή της Κοσμήτορος της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθ. κ. Αμαλίας Μόζερ, για συστηματική διερεύνηση των δυνατοτήτων επιστημονικής συνεργασίας σε αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα.

 

Οι συζητήσεις εστιάστηκαν σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας στις δυνατότητες διοργάνωσης κοινών σεμιναρίων, σε συνεργασία για τη σχεδίαση “Πράσινης και ευφυούς Πανεπιστημιόπολης”, στη συνδρομή για τη δημιουργία Βοτανικού κήπου στη κοιλάδα της Bekaa και στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας σε περιβαλλοντικά θέματα στην ίδια περιοχή. ΄Ηδη ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο “Assessment of the Ecological Status of Qaraoun Lake” σχεδιάζεται ανάμεσα στο Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου μας και το Αραβικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Η ιδιαίτερα θερμή φιλοξενία που επεφύλαξε το Αραβικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού στον καθηγητή του Πανεπιστημίου μας κ. Δ. Μαυράκη περιελάμβανε ομιλία στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των Πανεπιστημίων της πόλης με τίτλο “The Challenge of Sustainable Energy Development in the post Rio+20 era”.

 

Με στόχο την ένταξη του Λιβάνου στις δραστηριότητες του προγράμματος για την ανάπτυξη ενός μίγματος πολιτικών για τη Μείωση και Προσαρμογή στις Κλιματικές Αλλαγές πραγματοποιήθηκαν επαφές με αρμόδια για το περιβάλλον στελέχη της δημόσιας διοίκησης όπως ο Γεν. Διευθυντής υδάτινων πόρων και ηλεκτρισμού του Υπουργείου Ενέργειας και Υδάτων Prof. Dr. Fadi Cumair, με τον οποίο συζητήθηκε η προοπτική οργάνωσης σεμιναρίων μεταφοράς τεχνογνωσίας και επιστημονικής συνεργασίας και o Διευθυντήs του Λιβανικού κέντρου για την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Στις 23 Μαΐου 2012 στο πλαίσιο της Σερβικής προεδρίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Εύξεινου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π.) συνεκλήθη υπουργική σύνοδος για το περιβάλλον. Στη σύνοδο αυτή προσεκλήθη η ομάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος PROMITHEAS – 4, του οποίου συντονιστής είναι το Κ.Ε.Π.Α., προκειμένου να παρουσιάσει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του προγράμματος. Σημειώνεται ότι το έργο PROMITHEAS – 4 περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, την ανάπτυξη και αξιολόγηση μειγμάτων πολιτικής που σχετίζονται με τη Μείωση και Προσαρμογή σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής για δώδεκα (12) χώρες) της περιοχής , επιπλέον δε του Καζακστάν και της Εσθονίας. Αποτελεί δε συμβολή στη διαμόρφωση των πολιτικών των χωρών αυτών εν όψει της επικείμενης συνόδου του Ο.Η.Ε. στο Ρίο τον Ιούνιο του 2012 καθώς τα αποτελέσματα της έρευνας αποστέλλονται εκτός των κυβερνήσεων των χωρών της Ο.Σ.Ε.Π. και στην αρμόδια διεύθυνση του Ο.Η.Ε. στη Ν. Υόρκη, μετά την ένταξη του Κ.Ε.Π.Α. στο δίκτυο United Nations Academic Impact (UNAI).

 


Τις παρουσιάσεις στην ως άνω υπουργική συνάντηση έκαναν τα μέλη της ερευνητικής  ομάδας του προγράμματος Prof. Dejan Ivezic (University of Beograd - Serbia), Δρ. Πόπη Κονιδάρη (Κ.Ε.Π.Α.), Dr. Lulin Radulov (BSREC – Bulgaria) και ο συντονιστής του έργου καθ. κ. Δημήτριος Μαυράκης, o οποίος και προήδρευσε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που επακολούθησε.

 


Η παρουσία του Κ.Ε.Π.Α. στο Βελιγράδι και των άλλων μελών του προγράμματος PROMITHEAS – 4 παρέσχε την ευκαιρία, με τη συνδρομή του καθ. Dejan Ivezic, για συναντήσεις με τον Αντιπρύτανη διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Prof. Marco Ivetic και με την αρμόδια διεθνών σχέσεων Mrs. Branka JandaMarkovic. Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων επιβεβαιώθηκε η επιθυμία του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου που είχε εκφρασθεί σε προγενέστερη συνάντηση στη Νέα Υόρκη για διεύρυνση των σχέσεων επιστημονικής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ιδιαίτερα μεταξύ των αντίστοιχων Σχολών Θετικών Επιστημών. Επί πλέον και για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Κοσμήτορα Φιλολογίας Prof. Aleksandra Vranes και την αντι-Κοσμήτορα Prof. Ljiljana Markovic, στις οποίες επιδόθηκε σχετική επιστολή - πρόσκληση της Κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, καθ. κ. Αμαλίας Μόζερ με σκοπό την προετοιμασία μιας συνάντησης Κοσμητόρων στις αρχές του Φθινοπώρου για τη διερεύνηση των προοπτικών επιστημονικής συνεργασίας στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ο.Σ.Ε.Π. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!