| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Γιατί οι πολιτικοί πρέπει να διαβάζουν ποίηση

Της Στέλλας Πριοβόλου

Δημοσίευση: 02-11-2011 - Φύλλο:179
Τι είναι η Ελλάδα σήμερα; Είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας Ένωσης, η οποία έχει εγκλωβιστεί σε μια στυγνή οικονομική νοοτροπία διόλου ανθρωποκεντρική και πλήρως αδιάφορη για την προαπαιτούμενη πολιτική και πολιτισμική διάσταση μιας Ένωσης λαών.

 

Η Τρόικα ήρθε την εβδομάδα αυτή στην Ελλάδα;
Όχι, γιατί δυσαρεστήθηκε στην τελευταία συνάντησή της με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών. Και πότε θα έρθει; Η αγωνία κορυφώνεται. Ακολουθεί το μαρτύριο της σταγόνας με διαδικτυακή επικοινωνία Τρόικα-Κυβέρνησης, ακολουθεί επίσκεψη «ευλαβική» του Υπουργού στις Βρυξέλλες και προσκύνημα των «Αγίων Τόπων», και επιτέλους η Τρόικα ήρθε και όχι μόνον… Μας τίμησε με την επίσκεψή του και ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομικών για επενδυτικά σχέδια στη χώρα μας. Αυτή η επώδυνη αναμονή φέρνει μοιραία στο νου στίχους από το ποίημα του Καβάφη «Περιμένοντας τους βαρβάρους». Η σκηνή που χρησιμοποιεί ο ποιητής είναι πιθανότατα φανταστική, μα το σκηνικό υποβάλλει Ρώμη της παρακμής, παρατηρούν οι μελετητές. Όμως, ο τόνος δεν είναι ρωμαϊκός, είναι βυζαντινός, είναι φαναριώτικος, είναι η πτώση μιας αυτοκρατορίας ιδωμένης από το Φανάρι, παρατηρεί ο Γιώργος Σεφέρης. Και, εμείς, απλά διαπιστώνουμε πόσο ταιριάζουν οι στίχοι του ποιητή μας με τη σύγχρονη Ελλάδα.

 

«Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Γιατί μέσα στη Σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν».

 

Έλληνες, προσοχή! Τα νέα, νεότερα, νεότατα μέτρα να τα ακολουθήσετε με… ζήλο, ζήτησε η Κυβέρνηση, γιατί διαφορετικά…ακολουθούν οι τελευταίοι στίχοι του Καβάφη:

«Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
κι’ η σύγχυσις.(Τα πρόσωπα τι σοβαρά που έγιναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ οι πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;
Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.
Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.»

 

Τι είναι η Ελλάδα σήμερα; Είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας Ένωσης, η οποία έχει εγκλωβιστεί σε μια στυγνή οικονομική νοοτροπία διόλου ανθρωποκεντρική και πλήρως αδιάφορη για την προαπαιτούμενη πολιτική και πολιτισμική διάσταση μιας Ένωσης λαών. Όμως, η χώρα μας αν έχει να ελπίζει σε κάτι, αυτό είναι ο πολιτισμός της, το μοναδικό κεφάλαιο που της απομένει τις δύσκολες τούτες ώρες. Στο νου μου έρχονται οι στίχοι του Ιωάννη Πολέμη στο ποίημά του με τίτλο «Τι είναι η πατρίδα μας».

 

Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν’ οι κάμποι;
Μην είναι τ’ άσπαρτα ψηλά βουνά;
Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;
Μην είναι τ’ άστρα της τα φωτεινά;
Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι
και κάθε χώρα της με τα χωριά;
κάθε νησάκι της που αχνά προβάλλει,
κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;
Μην είναι τάχατε τα ερειπωμένα
αρχαία μνημεία της χρυσή στολή,
που η τέχνη εφόρεσε και το καθένα
μία δόξα αθάνατη αντιλαλεί;

 

Προφητικός ο ποιητής στις πρώτες τρεις στροφές. Πράγματι, κάμποι και βουνά, ήλιος και άστρα παραμένουν σίγουρα στην ιδιοκτησία της πατρίδας μας. Όσο για τα νησιά και τα ακρογιάλια, που «αχνά προβάλλουν» κατά τον ποιητή, δυστυχώς, αχνό προβάλλει σήμερα και το μέλλον τους! Όσο, τέλος, για τα αρχαία μας μνημεία, παραμένουν φευ ερειπωμένα, παρότι «δόξα αθάνατη αντιλαλούν», αλλά και για τον πολιτισμό της Ελλάδας στο σύνολό του, η περιφρόνηση είναι προκλητική.

 

Όλα πατρίδα μας! Κι αυτά κι εκείνα,
και κάτι πού ΄χουμε μες την καρδιά
και λάμπει αθώρητο σαν ήλιου αχτίνα
και κράζει μέσα μας; Εμπρός παιδιά!

 

Στην τελευταία στροφή ο ποιητής πώς θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο ηρωισμός… εξέλιπε στην εποχή μας και ότι το «εμπρός παιδιά» κατέληξε «πίσω παιδιά, και γρήγορα!», γιατί η ΤΡΟΪΚΑ το επιτάσσει!

 

Η Στέλλα Πριόβολου είναι Καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Ειδική Γραμματέας ΥΠΕΠΘ και Αντιπρόεδρος Ι.Κ.Υ.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!