| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Οι ιδιαίτερες λειτουργίες των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αρεταίειο & Αιγινήτειο

Του Διονύση Κ. Βώρου

Δημοσίευση: 31-05-2011 - Φύλλο:176
Τον τελευταίο καιρό η οικονομική κρίση και άλλες συγκυρίες έφεραν στο προσκήνιο το οικονομικό αδιέξοδο και την έλλειψη προσωπικού των Παν/κών νοσοκομείων Αρεταιείου και Αιγινητείου. Αυτό εκδηλώθηκε περισσότερο από άλλα νοσοκομεία της χώρας λόγω της ειδικής εξάρτήσής τους από το Υπουργείο Παιδείας αντί του Υπουργείου Υγείας στο οποίο υπάγονται τα άλλα νοσοκομεία και άλλων ιδιαιτεροτήτων όπως η κάλυψη της μισθοδοσίας προσωπικού από δικό τους προϋπολογισμό. Έγιναν παραστάσεις και συσκέψεις σε επίπεδο Βουλής και Υπουργείων, κινητοποιήσεις και μερική αναστολή ορισμένων λειτουργιών. Προέκυψαν συζητήσεις και δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργείων για την ανάγκη της λειτουργίας τους και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος στο μέλλον. Προς το παρόν αγωνιζόμαστε ακόμη για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων λειτουργίας γιατί οι πρόσφατες παροχές που έδωσαν τα δύο Υπουργεία είναι περιορισμένες και άλλες πιο σημαντικές είναι μεσοπρόθεσμες. Καθώς λοιπόν το πρόβλημα παραμένει άλυτο, θα γίνουν πολλές ακόμη συζητήσεις και γι’ αυτό θεωρώ ωφέλιμο να τονίσω τις ιδιαιτερότητες αυτών των νοσοκομείων. Καταγράφονται οι κυριότερες:

 

 

 

  1. Άσκηση των Φοιτητών της Ιατρικής. Στις 5 κλινικές και εργαστήρια που αντιστοιχούν σε υποχρεωτικά μαθήματα των φοιτητών, διδάσκονται και ασκούνται περίπου 900 φοιτητές τον χρόνο, ενώ σημαντικός αριθμός παρακολουθούν επιλεγόμενα μαθήματα στις διάφορες μονάδες τους. Αν π.χ. τούτη την περίοδο γινόταν αναστολή λειτουργίας, η Ιατρική Σχολή θά ’χε μεγάλο πρόβλημα να κατανείμει αυτούς τους φοιτητές σε άλλους χώρους του Πανεπιστημίου με κίνδυνο σοβαρό για την εκπαίδευσή τους.
  2. Παροχή ειδικών υπηρεσιών υγείας. Οι κλινικές, τα εργαστήρια και οι μονάδες των δύο νοσοκομείων, διαθέτουν σημαντικό αριθμό ειδικών γιατρών (περίπου 150 καθηγητές όλων των βαθμίδων) και σημαντικές ειδικές υποδομές που διαχρονικά αποκτήθηκαν με δαπάνη του κράτους και δωρεών, ώστε παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες γενικές και ειδικές και μάλιστα όχι μόνο στους νοσοκομειακούς ασθενείς. Δηλαδή:

    α) Η αποστολή των νοσοκομείων δεν αφορά μόνο τους 350 περίπου ασθενείς που νοσηλεύονται αλλά μεγάλο αριθμό ασθενών από άλλους χώρους (εξωτερικοί) που προσέρχονται για ειδικές εξετάσεις ή θεραπείες όπως π.χ. Ακτινοθεραπεία, Θεραπευτική χρήση ισοτόπων, Χημειοθεραπείες συστηματικές και περιοχικές, Παρεμβατική Αγγειογραφία, Εξωσωματική γονιμοποίηση, Εφηβική γυναικολογία, ειδικά Ψυχιατρικά νοσήματα, ειδικές θεραπείες Νευρολογικών νόσων όπως η κατά πλάκας σκλήρυνση, αντιμετώπιση χρόνιου πόνου και Παρηγορητική αγωγή βαρέως πασχόντων κ.ά. Έτσι και το παρεχόμενο έργο γιατρών, τεχνολόγων και νοσηλευτών δεν είναι μόνο για τους νοσηλευόμενους αλλά και για όλες αυτές τις ομάδες εξωτερικών ασθενών που παραπέμπονται από διάφορες περιοχές και νοσοκομεία.

    β) Χάρη στο υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό και τις ειδικές υποδομές που διαχρονικά αποκτήθηκαν όχι μόνο από όσους έχουμε την τύχη να λειτουργούμε σήμερα αλλά και από πολλούς που προηγήθηκαν από εμάς, εκτελούνται σε ορισμένες από τις μονάδες μας επεμβάσεις, κύρια χειρουργικές και γυναικολογικές για τις οποίες παραπέμπονται ασθενείς από πολλούς χώρους. Επεμβάσεις που είναι εξειδικευμένες συνοδευόμενες από προβλήματα και δαπανηρές ώστε να δικαιολογούν απόλυτα και το κόστος λειτουργίας μας.
  3. Συμβολή στην Έρευνα.Τα νοσοκομεία ως αμιγώς πανεπιστημιακά είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την υποχρέωση ερευνητικής προσπάθειας, όσο επιτρέπουν οι συνθήκες της χώρας μας και τα χρήματα που διατίθενται. Τούτο απαιτεί και προσωπικό έστω και λίγο καθώς επίσης και χρήματα που βέβαια φθάνουν από άλλες πηγές αφού τα δημόσια κονδύλια είναι δυστυχώς πολύ περιορισμένα.
Η αποστολή των νοσοκομείων δεν αφορά μόνο τους 350 περίπου ασθενείς που νοσηλεύονται αλλά μεγάλο αριθμό ασθενών από άλλους χώρους που προσέρχονται για ειδικές εξετάσεις ή θεραπείες ”

Απ’ όλα τα παραπάνω και από το γεγονός της θεσμικής ταυτότητας των νοσοκομείων (κληροδοτήματα που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο) γίνεται φανερό πως η όποια προσπάθεια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διεξόδου και βελτίωσης απαιτεί σοβαρή στάθμιση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά από μια ειλικρινή και ρεαλιστική συζήτηση ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο που έχει την κυριότητα και τα δύο αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Υγείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των νοσοκομείων για να καταθέσουν όλα τα δεδομένα με ακρίβεια. Έτσι μπορεί να προκύψουν διέξοδοι με καλλίτερη σχέση απόδοσης – ποιότητας και κόστους. Νομίζω πως οι συνθήκες ωρίμασαν με αφορμή – καταλύτη την κρίση και έχουμε όλοι χρέος ν’ ανταποκριθούμε στην πρόκληση με ευθύνη. Γιατί πραγματικά το χρωστάμε στην Ιατρική και στην κοινωνία. Στην παρούσα όμως φάση πρέπει το κράτος και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας να βοηθήσει άμεσα εγκρίνοντας τις αναγκαίες δαπάνες μας που αναγκαστικά τις έχουμε μειώσει σε οριακό σημείο. Παρά την οικονομική συγκυρία, υπάρχουν πάντα προτεραιότητες των αναγκών. Και πιστεύω πως για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω τα δύο νοσοκομεία μας αποτελούν προτεραιότητα. Γιατί αυτά που προσφέρουν είναι σημαντικά για όλους.


* O Διονύσης Κ. Βώρος είναι Καθηγητής Χειρουργικής και Αντιπρόεδρος της Εφορίας (Δ.Σ.) του Αρεταίειου Νοσοκομείου.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!