| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τεύχος 197


Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού;
Δημοσίευση: 04-07-2013

Η συστηματική καλλιέργεια του δημιουργικού προφορικού λόγου στα σχολεία αυτά στόχο έχει τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών ώστε να μπορούν να στέκονται σωστά στην κοινωνία, να έχουν την ικανότητα να μιλούν μπροστά σε κοινό, να εκφράζουν τεκμηριωμένες απόψεις και, το κυριότερο, να σέβονται τον συνομιλητή τους.

Τεύχος 196


Η ιδέα της ατομικής ελευθερίας ως υπόβαθρο του Ολυμπισμού
Δημοσίευση: 04-06-2013

Η «άδολη», φαινομενικά, χαρά για το επίτευγμα της αθλητικής νίκης, διαθέτει τον μηχανισμό της, καθώς η υπερτιμημένη αναγνώριση της προσδίδει βαρύτητα που δεν έχει.

Τεύχος 195


Η σοβαρότητα της πανεπιστημιακής παιδείας διακυβεύεται από τη διάσπαση της Σχολής ΝΟΠΕ
Δημοσίευση: 30-04-2013

Οι καθολικές αντιδράσεις στο σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάταξη του πανεπιστημιακού ιστού της χώρας, αν και συχνά σπασμωδικές και ατεκμηρίωτες, δεν είναι αδικαιολόγητες.

Τεύχος 194


Ολυμπισμός και Παιδεία
Δημοσίευση: 01-04-2013

Η ατιμωρησία δεν είναι φαινόμενο μόνον ελληνικό. Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «L Express» επισημαίνει: «έχουμε κουλτούρα ατιμωρησίας των πολιτικών στη Γαλλία, δεν είναι όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο, ασχέτως κοινωνικής θέσης ή εξουσίας» και καλεί τους υπεύθυνους να κάνουν ένα ποιοτικό άλμα στην κλίμακα της Δημοκρατίας.

Τεύχος 189


Το αίτημα αναβάθμισης του μαθήματος της Φιλοσοφίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Δημοσίευση: 01-11-2012

Tο προαναφερόμενο ζήτημα αποτελεί μία επιτακτική ανάγκη που, κατά τη γνώμη μας,
πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στα νέα προγράμματα που θα εκπονηθούν για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εφόσον και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα καταπιαστεί σύντομα τόσο με τον στόχο, όσο και με τη διαδικασία της διδασκαλίας των μαθημάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Η Ιταλική: μία «κομμένη» γλώσσα;
Δημοσίευση: 01-11-2012

Η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, η οποία, όπως όλοι μαθαίνουμε, κατέστη απαραίτητη από τις ανάγκες εξυγίανσης του δημόσιου βίου της Χώρας, έρχεται ωστόσο σε προφανή αντίθεση με τη γλωσσική πολιτική, την οποία κατά κανόνα πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τεύχος 191


H εξυπνάδα των νεοελλήνων
Δημοσίευση: 17-01-2013

Πριν από χρόνια, όταν ήμουνα στο Μόναχο της Γερμανίας, επανειλημμένως στις συζητήσεις μας με άλλους μετεκπαιδευόμενους διαπιστώναμε, πως οι Έλληνες (επιστήμονες, φοιτητές, εργάτες κ.τ.λ.) δεν υστερούσαν στις επιδόσεις τους από τους άλλους συναδέλφους τους, που προέρχονταν από διάφορες χώρες της υφηλίου, αλλά μάλλον και τους ξεπερνούσαν κατά μέσον όρο.

Τεύχος 190


Ομάδα για τη διακοπή του καπνίσματος
Δημοσίευση: 10-12-2012

Το Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών προσφέρει και για το ακαδημαϊκό έτος 2012- 2013 ομάδα για τη διακοπή του καπνίσματος. Η ομάδα απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές –προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς– του Πανεπιστημίου Αθηνών και προσφέρεται δωρεάν.

Η διδασκαλία της Ιταλικής στη σχολική εκπαίδευση: ένας αγώνας που συνεχίζεται
Δημοσίευση: 10-12-2012

Μια συμπληρωματική απάντηση στο άρθρο της επίκουρης καθηγήτριας κ.Domenica Minniti-Γκώνια.

Τα εκλεκτορικά στα Πανεπιστήμια και ο νέος νόμος: ζήτω η γραφειοκρατία!
Δημοσίευση: 10-12-2012

Τεύχος 188


Οι φοιτητές του «σήμερα» στην Ελλάδα τού «αύριο»
Δημοσίευση: 02-10-2012

Το σίγουρο είναι ότι, παρά τις δυσκολίες των ημερών, εμείς, με την αμέριστη αγάπη για την εκπαίδευση, θα επιμείνουμε να ενθαρρύνουμε τους νέους φοιτητές ώστε να κατακτήσουν πλήρη γνώση του αντικειμένου τους. Παράλληλα, η ατομική κινητοποίηση, η εκμετάλλευση των μέσων και των δυνατοτήτων που προσφέρει το τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό σύστημα, είναι οι παράμετροι που θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πως επιβίωσε μια Πανεπιστημιακή κλινική στην κρίση των τελευταίων ετών
Δημοσίευση: 02-10-2012

Το Αρεταίειο Νοσοκομείο, που λειτουργεί από το 1898 ως κληροδότημα του Θεοδώρου και της Ελένης Αρεταίου προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι μαζί με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο τα μόνα νοσοκομεία της χώρας που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο και εποπτεύονται και χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από το Υπουργείο Παιδείας.

Σώστε τους κλασικούς!
Δημοσίευση: 02-10-2012

Να σώσουμε τους κλασικούς συγγραφείς μας τώρα. Μα, την ώρα που η Ελλάδα ταλανίζεται εμείς θα φιλοσοφούμε; ναι τώρα, γιατί το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ! «εδώ και τώρα», όπως έλεγαν την εποχή του Μεσαίωνα οι νεαροί επαναστάτες κληρικοί και φοιτητές με το όνομα Goliardi, που με την κλασική τους παιδεία βρήκαν τη δύναμη να εναντιωθούν στο κατεστημένο, να απορρίψουν τις στείρες θεωρίες του και να ανοίξουν τον δρόμο της προόδου των ιδεών και των αισθημάτων ετοιμάζοντας τον ερχομό της Αναγέννησης.

Τεύχος 187


Επιστημονική παρουσία του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγ. Ανάργυροι»
Δημοσίευση: 12-07-2012

Στη Διακήρυξη του Μονάχου (WHO 2000) το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας των Ευρωπαϊκών χωρών αναγνωρίζει και δίνει έμφαση στον ουσιαστικό και ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν οι Νοσηλευτές στην προαγωγή της Υγείας των πολιτών, στη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας και στην πρόληψη της νόσου.

Τεύχος 186


H έννοια της ελευθερίας στον νεοελληνικό στοχασμό πριν και μετά την Επανάσταση του 1821
Δημοσίευση: 31-05-2012

Από τα τέλη του 18ου αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα οι νεοέλληνες στοχαστές συνειδητοποιούν το κύρος και την αξία που η έννοια της ελευθερίας απέκτησε ως θεμελιώδες αίτημα για την ύπαρξη του γένους

Διεθνείς δραστηριότητες του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Ε.Κ.Π.Α.
Δημοσίευση: 31-05-2012

Ο Διευθυντής του Κ.Ε.Π.Α. καθ. κ. Δημήτριος Μαυράκης, μετά από πρόσκληση του Αραβικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (BAU), επισκέφτηκε τον Λίβανο στις 2,3 και 4 Απριλίου 2012 ως συντονιστής του δικτύου ακαδημαϊκών φορέων PROMITHEAS με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ BAU, PROMITHEASnet και του Ε.Κ.Π.Α.

Τεύχος 185


Μην πυροβολείτε τα πανεπιστήμια
Δημοσίευση: 03-05-2012

Είναι ενδιαφέρουσα η εμπειρία που βιώνει ένα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο το οποίο καλείται να αναλάβει μια θέση υπουργικής ευθύνης για ορισμένο διάστημα. Είναι μια πρόκληση για προσφορά και συγχρόνως μια ριψοκινδύνευση τού όποιου ονόματος έχει αποκτήσει με τη δουλειά του σε μια δοκιμασία πολλών ετών. Αυτή την εμπειρία βίωσε και βιώνει ο γράφων τις γραμμές αυτές και θέλει να τη μοιρασθεί με τους αναγνώστες τού «Βήματος».

«Μην πυροβολείτε τα πανεπιστήμια»* Με αφορμή το ομότιτλο άρθρο του Γ. Μπαμπινιώτη
Δημοσίευση: 03-05-2012

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε το άρθρο του Υπουργού Παιδείας και συναδέλφου Καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη στο “Βήμα της Κυριακής” 22-4-12. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του άρθρου αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη ίσως φορά εκπρόσωπος κυβέρνησης, από τη θέση του Υπουργού Παιδείας, υποστηρίζει το έργο των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας και των λειτουργών τους οι οποίοι το παράγουν. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η αναφορά των συνθηκών, μισθοί πανεπιστημιακών, κρατικές δαπάνες για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κάτω από τις οποίες παράγεται αυτό το σημαντικό εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό έργο.

Τεύχος 184


Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους
Δημοσίευση: 19-04-2012

Ο Βοτανικός Κήπος Ι. & Α. Ν. Διομήδους καταλαμβάνει έκταση περίπου 1.860 στρεμμάτων στο Χαϊδάρι. Τα 200 στρέμματα είναι διαμορφωμένα σε Βοτανικό Κήπο, ενώ η υπόλοιπη έκταση καλύπτεται από φυσικά οικοσυστήματα.

Τεύχος 183


Διαδίκτυο και διασφάλιση στην Εκπαίδευση
Δημοσίευση: 09-03-2012

Στον αιώνα μας η Πληροφορική, το Internet και η ριζική μεταμόρφωση των μηχανισμών διάδοσης της γνώσης έχουν φέρει μιαν πραγματική επανάσταση. Η πορεία της ανθρωπότητας γίνεται ιλιγγιώδης, απειλώντας να μας αποπροσανατολίσει και διαχέοντας ένα αίσθημα ανασφάλειας και φόβου.

Τεύχος 182


Yπάρχουν ακόμη περιθώρια αλλαγών για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ανώτατης Εκπαίδευσης;
Δημοσίευση: 10-02-2012

Ας μου επιτρέψετε να παραθέσω το ιστορικό των εξελίξεων που οδήγησαν στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ανώτατης Εκπαίδευσης (European Higher Education Area) και την πορεία τής ώς τώρα διαμόρφωσής της.

Τεύχος 181


Η ηλικία ως παράμετρος αξιολόγισης των πανεπιστημιακών
Δημοσίευση: 20-01-2012

Η αυτοδυναμία στη δράση και στην απόδοση ενός μέλους Δ.Ε.Π. πρέπει να είναι στον υπέρτατο βαθμό και φυσικά ούτε σκέψη μπορεί να υπάρ- χει για μονιμότητα θέσης στο Α.Ε.Ι.

Τεύχος 180


Το κράτος σε κρίση: Διακινδυνεύσεις και απειλές
Δημοσίευση: 08-12-2011

Η κρίση του ελληνικού κράτους αποτυπώνεται όχι μόνο στη δημοσιονομική εκτροπή του αλλά και στη δοκιμασία των θεσμών, την αμφισβήτηση των πολιτικών κομμάτων και τη σύγχυση της κοινωνίας πολιτών.

Τεύχος 179


Γιατί οι πολιτικοί πρέπει να διαβάζουν ποίηση
Δημοσίευση: 02-11-2011

Τι είναι η Ελλάδα σήμερα; Είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας Ένωσης, η οποία έχει εγκλωβιστεί σε μια στυγνή οικονομική νοοτροπία διόλου ανθρωποκεντρική και πλήρως αδιάφορη για την προαπαιτούμενη πολιτική και πολιτισμική διάσταση μιας Ένωσης λαών.

Τεύχος 178


Νόμος-πλαίσιο: η λογική και ο λόγος
Δημοσίευση: 12-10-2011

Δεν πρόκειται, για έναν αυστηρό, έστω, Κανονισμό της Παιδείας με δόκιμο λόγο και στοχασμό, αλλά για ένα γραφειοκρατικό κατασκεύασμα, συνταγμένο σε απεχθή γλώσσα, γνωστής κομματικής τάξεως και νοοτροπίας, που φλυαρεί ασύστολα για πράγματα ασήμαντα και «ξεπετά» ασυλλόγιστα τα σοβαρά.

Ο νόμος Διαμαντοπούλου και η ανύπαρκτη μεταρρύθμιση
Δημοσίευση: 12-10-2011

Μάταια παλεύουμε όσοι δημοσιοποιούμε τις σκέψεις μας τον πόνο μας. Οι εξουσίες είναι κούφιες. Τώρα λοιπόν που η μεταρρύθμιση έγινε νόμος μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι από τα πραγματικά προβλήματα του Πανεπιστημίου δεν βρίσκουν σ’αυτόν καμιά λύση.

Μη εφαρμόσιμες οι αντισυνταγματικές διατάξεις του νέου νόμου
Δημοσίευση: 12-10-2011

Η τελική κρίση για την αντισυνταγματικότητα ή μη των οικείων διατάξεων του νόμου 4009/2011 καθώς και των κανονιστικών πράξεων που θα ακολουθήσουν εναπόκειται τελικά στα αρμόδια δικαστήρια.

Αρκεί η πολιτική συναίνεση για την Ανώτατη Εκπαίδευση;
Δημοσίευση: 12-10-2011

Η αναστάτωση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ό,τι το χειρότερο για τη χώρα μας την ώρα αυτή, και εμείς οι δάσκαλοι έχουμε το καθήκον να την αποτρέψουμε, γιατί η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι θέμα συνευθύνης της πολιτείας και των Πανεπιστημίων.

Τεύχος 177


Αναγκαία η «τεχνητή γονιμοποίηση» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;
Δημοσίευση: 07-07-2011

Μεγάλη και πικρή αλήθεια είναι ότι η Παιδεία στη χώρα μας ως «αιώνιος ασθενής» χρειάζεται διαρκή, αέναο θεραπεία! Η εκάστοτε μεταρρύθμιση, λοιπόν, είναι η ασπιρίνη, που σταματά τον πόνο για λίγο και ξανά…προς την δόξα τραβά.

Τεύχος 176


Οι ιδιαίτερες λειτουργίες των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αρεταίειο & Αιγινήτειο
Δημοσίευση: 31-05-2011

Τον τελευταίο καιρό η οικονομική κρίση και άλλες συγκυρίες έφεραν στο προσκήνιο το οικονομικό αδιέξοδο και την έλλειψη προσωπικού των Παν/κών νοσοκομείων Αρεταιείου και Αιγινητείου.

 

* Άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Aθηνών Διονύση Κ. Βώρου

Μετά το «νέο σχολείο» και πριν το «νέο Α.Ε.Ι.»
Δημοσίευση: 31-05-2011

Η αρχή έγινε με την εκπαιδευτικά επαναστατική κυβερνητική τομή: “Εξορθολογισμός στα θετικά μαθήματα: Λιγότερη ύλη, Περισσότερη γνώση”.

 

* Άρθρο του καθηγητή  του Πανεπιστημίου Aθηνών Γ. Π. Τριμπέρη.

Τεύχος 175


FUKUSHIMA 2011 - H ηθική πλευρά της πυρηνικής ενέργειας
Δημοσίευση: 04-05-2011

Αν αναλογιστούμε, ότι ο άνθρωπος, εδώ και εκατομμύρια χρόνια από τη γέννησή του, προσπαθεί να ελέγξει τα στοιχεία της φύσης για να επιβιώσει, δύσκολα θα κατανοήσουμε, πώς είναι δυνατόν, να δημιουργεί με τα ίδια του τα χέρια, ένα νέο καταστροφικό στοιχείo.


Η ασφάλεια των αντιδραστήρων ζέοντος ύδατος
Δημοσίευση: 04-05-2011

Το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, τέσσερεις εβδομάδες μετά το σεισμό, συνεχίζεται και ενδέχεται να περάσουν εβδομάδες, ίσως πολλές, μέχρις ότου επιτευχθεί πλήρης ευστάθεια και τερματισμός της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Τεύχος 174


Το Κύμα
Δημοσίευση: 05-04-2011

O πίνακας «Το Κύμα» είναι το γνωστότερο έργο του μεγάλου ιάπωνα ζωγράφου Χοκουσάι, του ανανεωτή της γιαπωνέζικης τέχνης, τον 19ο αιώνα.

Τεύχος 173


Η Αίγυπτος και η νέα αραβική αναγέννηση
Δημοσίευση: 21-03-2011

Μπορεί να μοιάζει με υπερβολή, αλλά η λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο σηματοδοτεί, κατά τη γνώμη μου, μια νέα εποχή για ολόκληρο τον αραβικό και ίσως και για τον ισλαμικό κόσμο.

Τεύχος 172


Oι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Δημοσίευση: 18-02-2011

Έχω επιλέξει να αναπτύξω στην ομιλία μου ένα ζήτημα το οποίο έχει κρίσιμη σημασία για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Παράλληλα, αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη και άλλες ισχυρές δυνάμεις

Τεύχος 171


Η επινόηση της ετερότητας και οι παγίδες της
Δημοσίευση: 19-02-2011

Μια άλλη ματιά στο "δικαίωμα στη διαφορά".

 

* Άρθρο του Κ. Τσουκαλά ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τεύχος 169


Η γνώση που αμύνεται
Δημοσίευση: 21-02-2011

Το Πανεπιστήμιο σήμερα πληρώνει τα έξοδα μιας προκατάληψης. Ναι, σε μια εποχή όπως η δική μας που καυχιέται ότι εξάλειψε τις αγκυλώσεις του νου με την ίδια ευκολία με την οποία εξάλειψε τη λέπρα ή τη χολέρα, υπάρχουν ακόμη προκαταλήψεις που παίρνουν τη μορφή αξιώματος.


Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!