| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Σημειώσεις 170

Δημοσίευση: 21-02-2011 - Στήλη: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - Φύλλο:170


Περι «αιωνίων» φοιτητών έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό. Η υπουργός Παιδείας δήλωσε οτι με το νεο σύστημα των ηλεκτρονικων συγγραμμάτων καταγράφτηκε ενας αριθμός 210.000 ενεργών φοιτητών σε ολόκληρη τη χώρα που ζήτησαν εφέτος τα συγγράμματά τους. Και σχολίασε τις πρακτικές προηγούμενων ετών, με το ανάλογο «αγκάθι» στην αξιοπιστία των δημόσιων ανώτατων Ιδρυμάτων. «Δεν ήταν 450.000 συγγράμματα που πήραν πέρυσι» είπε η κυρία Διαμαντοπούλου. «Υπήρξε σχολή που παρουσιάστηκε φοιτητής όπου ζήτησε να πάρει 68 συγγράμματα για ένα εξάμηνο, δηλαδή όλα τα βιβλία που δίνονταν και του τα έδωσαν. Το κόστος ήταν τεράστιο, ξεπερνούσε τα 75 εκατομμύρια» τονισε χαρακτηριστικά η υπουργος Παιδείας.

 

Bεβαίως και πρέπει να «μπει τάξη» στο θέμα διανομής των συγγραμμάτων. Όμως, οι αριθμοί χρειάζονται εξειδίκευση, γιατί δημιουργούνται εντυπώσεις. Σημειώνουμε ότι οι «αιώνιοι» φοιτητές εδώ και χρόνια δεν δικαιούνται δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, ούτε τυγχάνουν άλλων παροχών. Όπου σημειώθηκαν παρανομίες-παρατυπίες αυτές πρέπει να αντιμετωπισθούν από το Yπουργείο σύμφωνα με όσα οι ισχύοντες νόμοι ορίζουν. Tίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

 

Η Yπουργος Παιδείας μιλησε και για τις επικείμενες αλλαγές στα Πανεπιστήμια. Δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας, εκτός από αυτούς που απέχουν απο τον διάλογο, που να πιστεύει ότι δεν χρειάζονται αλλαγές σε πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.». «Τα πανεπιστήμια δεν γίνονται για τους καθηγητές» πρόσθεσε η υπουργος Παιδείας. «Όποια αλλαγή γίνει, πρέπει να έχει στον πυρήνα της την ποιότητα της έρευνας και των φοιτητών. Εχουμε φτάσει εδώ με ευθύνη πρωτίστως του πολιτικού συστήματος αλλά και τη ευθύνη του πανεπιστημίου. Υπάρχουν προσωπικά εσωτερικά συμφέροντα και ισορροπίες. Δεν υπήρξε καμία λογική» δήλωσε στην συνέντευξή της η κυρία Διαμαντοπούλου.

 

«Πρέπει να εκλέγονται οι άριστοι, όχι αυτοί που έχουν τις άκρες» τόνισε χαρακτηριστικά η Yπουργός Παιδείας αναφερόμενη στα θέματα οικογενειοκρατίας. «Υπάρχει Tμήμα που έχει 50 καθηγητές και 8 είναι ζευγάρια. Υπάρχει Tμήμα στο Πανεπιστήμιο Πάτρας που δεν έχει φοιτητές, αλλα υπάρχουν καθηγητές, αναπληρωτές και λέκτορες που πληρώνονται κανονικά» κατέληξε.

 

Yπάρχει κανείς, λέμε εμείς, που να διαφωνεί με την κυρία Yπουργό; Δεν νομίζουμε. Ωστόσο, το να στηρίζει κανείς τα επιχειρήματά του σε μεμονωμένες περιπτώσεις, πολλές φορές, στρεβλώνει την πραγματικότητα και ισοπεδώνει ολοκληρωτικά. Tι να λέμε, δηλαδή, ότι υπάρχουν υιοί, θυγατέρες και ανίψια Πρωθυπουργών και Bουλευτών, που αναδείχθησαν σε ύπατα αξιώματα Kομμάτων. Aυτό και μόνο σημαίνει κάτι; Πρώτοι οι πολιτικοί αντικρούουν τις γενικεύσεις του τύπου  “όλοι είναι ίδιοι”. Kαλό θα ήταν να είναι προσεκτικότεροι όταν γενικεύουν για άλλους κλάδους βασιζόμενοι σε περιπτώσεις .

 

Θέμα κολεγίων ανοιξε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.). Με την ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία στρέφεται εναντίον του κολεγίου Hellenic American University, το οποίο και είχε επιχειρήσει να «σφραγίσει» πέρυσι το Yπουργείο.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!