| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Σημειώσεις 171

Του ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑ

Δημοσίευση: 19-02-2011 - Στήλη: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - Φύλλο:171


Δεύτερο κείμενο, όπως μαθαίνουμε, συντάσσεται αυτές τις ήμερες στο Yπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κείμενο στο οποίο «στρογγυλεύονται» διατάξεις που ενόχλησαν την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αλλάζουν οι προτάσεις για τα Συμβούλια Διοίκησης και τον διορισμό πρύτανη μετά από διεθνή διαγωνισμό, που αποτελούν και το κύριο θέμα στο οποίο αντέδρασαν πρυτάνεις και καθηγητές των πανεπιστήμιων. Το κείμενο αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί μέσα στον μήνα, οπότε οι απορίες θα λυθούν.

Στενεύει ο κύκλος των συνεργατών της Yπουργού Παιδείας. Οι παρενέργειες που έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες η πολιτική του υπουργείου στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας, οδήγησε στην παραίτηση του γενικού γραμματέα έρευνας και τεχνολογίας του Yπουργείου Παιδείας κ. Αχ. Μητσού. Ο κ. Μητσός κατηγόρησε σε δηλώσεις του τον Yφυπουργό Παιδείας κ. Γ. Πανάρετο για συγκεντρωτισμό και τόνισε ότι από την αλλαγή των όρων αξιολόγησης σε μεγάλα προγράμματα, όπως ο «Θαλής» και ο «Ηράκλειτος», καθυστερεί σημαντικά η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Για τον ίδιο λόγο έχει αντιδράσει και η Ομοσπονδία των καθηγητών Α.Ε.Ι. (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.) που κατηγόρησε το Yπουργείο για εμπαιγμό. Μήπως είναι η κατάλληλη περίοδος για να αναζητηθεί γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Yπουργείου και πανεπιστημιακών.

H ανεργία των νέων πτυχιούχων καλπάζει! Όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα της Eurostat, 14.000 πτυχιούχοι κάθε χρόνο μένουν στα αζήτητα! Kαι μετά ζητάμε από τους νέους αισιοδοξία και ελπίδα!

 

Αυτό, όμως, που δεν δείχνουν τα νούμερα και δεν καταγράφουν οι στατιστικές είναι το γεγονός ότι οι νέοι αναγκάζονται να αποκρύπτουν από τους αυριανούς εργοδότες προσόντα, όπως μεταπτυχιακά διπλώματα, προκείμενου να προσληφθούν!

 

Tο μαρτύριο των νέων πτυχιούχων δεν τελειώνει εδώ: όσοι αποφύγουν τον εφιάλτη της ανεργίας και αντιμετωπίσουν θετικά την ιδιαίτερα ψυχοφθόρα κατάσταση της ετεροαπασχόλησης-υποαπασχόλησης και της ελαστικής εργασιακής σχέσης, που πλέον είναι της μόδας για τους εργοδότες, αντιμετωπίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα των χαμηλών αμοιβών για όσους καταφέρουν να βρουν δουλειά, χωρίς να ακολουθείται κάποια συλλογική σύμβαση! Xαρά στο κουράγιο τους!

 

Oι πρυτάνεις στην έκτακτη Σύνοδό τους τον Δεκέμβριο τόνισαν ότι «δεν υπάρχει σήμερα πολιτική εγγύηση του διαλόγου, στο βαθμό που συνεχίζονται εντεινόμενες η κατασυκοφάντηση των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων, οι επεμβάσεις στη διοικητική αυτοτέλειά τους και η εφαρμογή μέτρων οικονομικής ασφυξίας, ιδιαίτερα σε σχέση με θέματα τακτικού προϋπολογισμού, προσλήψεων προσωπικού και φοιτητικής μέριμνας». Για όλα αυτά η ηγεσία του Yπουργείου Παιδείας τι θέση έχει; Kαι κυρίως ποιες πολιτικές έχει θέσει σε εφαρμογή, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μείζονα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης; Kαλό είναι οι «γάτες» να πιάνουν και κανένα «ποντίκι». Προς το παρόν ασχολούμαστε με το τρίχωμα…

 

 

O Tυφλοπόντικας

 
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!